Hlavní obsah

Vaniakovi bylo v Mladé Boleslavi horko dvakrát

Dva výjimečné zákroky předvedl v pondělním šlágru nejvyšší fotbalové soutěže brankář Slavie Martin Vaniak. V prvním poločase vychytal tutovku Papadopulose po předchozím nešťastném zásahu Brabce, jenž v druhé půli tečoval ránu Sylvestreho z Mladé Boleslavi brankáři do protipohybu. „Nejkrizovější moment. Bál jsem se, aby mi nepodklouzly nohy,“ líčil zkušený gólman úřadujícího mistra.

Článek

Potěšil vás bod ze souboje s nejbližším pronásledovatelem z Mladé Boleslavi, na jejímž hřišti jste v pondělí uhráli bezbrankovou remízu?

Uspokojilo mě, že náš výkon nebyl žádnou nakopávanou. Hráli jsme fotbal, kombinovali. Nesnížili jsme se k pouhému odkopávání. V prvním poločase jsme hráli výborně, v nástupu do druhé půle na nás Boleslavští vletěli, ale do vyložených šancí jsme je nepustili. Nejblíže gólu byli při tečované ráně Sylvestreho. Jinak jsme jim nic nedovolili

Ještě v prvním poločase jste zneškodnil stoprocentní šanci Papadopulose, který se po špatné hlavičce Brabce ocitl sám před vaší brankou ve vyložené pozici. Šlo o nejsložitější situaci?

Erichovi ve snaze odvrátit dlouhý nákop míč zaplaval. Udělal jsem pár kroků z branky a vlastně jen vykryl úhel střely, která mě pak zasáhla. Někdy se stačí jen dobře postavit... Myslím, že právě ta tečovaná rána z úvodu druhé půle byla horší. Byl jsem už nakročený k druhé tyči, ale Erichovi se míč otřel o stehno a šel mi do protipohybu. Stačil jsem míč vyrazit. Naštěstí mi nepodklouzly nohy, protože před brankou byl prostor malého vápna dost měkký.

Nebýt vás, zřejmě se Slavia do Prahy vracela s prázdnou, protože ve finální fázi jste byli neškodní a žádnou šanci si nevytvořili. Proč?

V začátku byli hráči Mladé Boleslavi zakřiknutí. Ale postupně odhodili ostych, začali nás napadat. Ale nebyli jsme z jejich agresivity zaskočeni. Narazili jsme na sebe v jednom z turnajů před sezónou a už tehdy hráli Středočeši stejným způsobem.

Tím spíše mohli vaši spoluhráči ve středu zálohy projevit více nápaditosti a zásobovat útočníky větším počtem kolmým přihrávek. Zdálo se, že ofenzivní hráči jsou od zbytku týmu odříznutí?

Boleslavští nás hodně presovali, někdy jsme zbytečně lehce ztratili míč při rozvíjejícím se útoku nebo zabrzdili slibně se rýsující akci. Chybějící kolmice byly dány i kvalitou Mladé Boleslavi. Zhustili střed pole, přes který jsme se k jejich brance nemohli dostat. Prostě nám více nedovolili.

Ale některým spoluhráčům jakoby chybělo více odvahy. Neměl jste ten pocit?

Střed zálohy nepracoval pod tlakem jak by měl. Také kraje záložní řady nefungovaly úplně ideálně. Naopak Mladá Boleslav se právě po krajích dostávala k našemu velkému vápnu a právě z těchto prostorů měla nebezpečné centry nebo situace, po nichž se dostala ke střelám.

Mladá Boleslav je momentálně ve velké pohodě a na druhém místě tabulky. Šlo o dobrou přípravu před blížícími se zápasy v Poháru UEFA?

Určitě. Viděli jsme, co je potřeba zlepšit. Teď si hlavně musíme poradit s Brnem. Pokud Moravany doma v neděli porazíme, tak bude mít bod z Boleslavi význam. Ale nemá smysl to řešit z dlouhodobého hlediska. Zbývá devatenáct zápasů.

Reklama