Hlavní obsah

Vrba se v Plzni pokusí vzkřísit kariéru brankáře Daňka

PRAHA

Zimní galeje už mučí také fotbalisty Viktorie Plzeň. Nepopulární dávky polykají na soustředění v Písku, kde na kondičním soustředění začíná jejich cesta za vylepšením sedmé příčky v Gambrinus lize po podzimu. Trenér Pavel Vrba má k dispozici čtyři brankáře a mezi nimi i navrátilce Michala Daňka, který neuspěl na štacích v Anglii a v Teplicích.

Článek

Velký přetlak je na začátku zimní přípravy mezi plzeňskými tyčemi. Podzim začal v brance zkušený mazák Poštulka, s příchodem trenéra Vrby ho pak vystřídal Ticháček. Na šanci čeká mladý Houdek a v zimě se z Teplic vrátil Daněk, který ještě nedávno útočil na místo v reprezentaci.

„Veliká konkurence je ku prospěchu, ale mít takový počet gólmanů je bezpochyby přepych. Do odletu na soustředění na Kypr tuhle situaci určitě vyřešíme. Zase je pro nás trenéry příjemné, že můžeme vybírat z tak kvalitních jmen. Tuším, že to budeme mít hodně složité,“ nechce předbíhat událostem trenér Pavel Vrba.

Největší pozornost je samozřejmě soustředěna na Michala Daňka. Pětadvacetiletý gólman před rokem vyrazil ze Štruncových sadů dobýt svět. Tehdy ještě druholigový West Bromwich Albion mu však v Anglii šanci nedal, na podzim si pak v Teplicích zachytal jen za divizní béčko... A tak se zase rád vrátil do Plzně, s níž po příchodu z Anglie prodloužil smlouvu do roku 2011.

„Moc jsem se těšil, v Plzni jsem zažil nejlepší časy. Chci zase chytat jako jednička, s tím jsem sem přišel. Je mi však pochopitelně jasné, že mi nikdo nedá nic zadarmo. Bude záležet pouze na mně, jak se s tím vypořádám,“ uvědomuje si Daněk.

Nemusí mít strach, že by šanci ani do třetice nedostal. Trenér Vrba ho totiž dobře zná. Právě pod ním přece brankář začínal v ostravském Baníku a pak se sešli i v reprezentační dvacítce. Kouč si tedy může dělat s Daňkem velké plány. „Byl to obrovský talent. Tak před deseti lety bych dokonce tvrdil, že bude reprezentační jedničkou. Potkal ho útlum, ale pevně věřím, že v Plzni své kvality zase prokáže,“ říká Vrba.

Trenér chce získat ještě tvořivé obránce a mladé záložníky

Kromě Daňka je posilou vysoký stoper Hájovský ze Sokolova, k týmu se připojili čtyři odchovanci z juniorky (Nový, Bauer, Blažek a Dvořák). Odešli naopak Hochmeister, Šmejkal, Brožík a Vaculík.

Sestavu pro ligu však kouč začne formovat až na Kypru. Do té doby by ještě v mužstvu rád uvítal další nové tváře. „Chtěli bychom získat vyloženě tvořivé hráče, nejlépe pak skutečně fotbalového obránce. Jednoho na post stopera, druhého na pravý kraj obrany. Obrana na podzim pracovala velmi spolehlivě, ale náhrada je potřeba pro situaci, kdy přijdou tresty nebo zranění,“ avizuje Vrba. „Naše největší síla byla ve středu hřiště, kde nemáme největší zastupitelnost a v případě absencí mohou vzniknout problémy. Takže na tato místa bychom rovněž potřebovali náhradu. Ale hledáme vyloženě mladé a perspektivní hráče,“ dodává.

Zatímco ke konci podzimu trenér za vítězství nad Mladou Boleslaví nosil následující týden hráčům jako prémii do kabiny ovoce, na začátku přípravy musel udat přece jen o něco přísnější tón. „Všichni hráči se hlásili v pořádku, jen čtyři měli nadváhu. U tří byl nárůst minimální, u Halamy už značný. Jeho pokuta spadala do kategorie od tří tisíc korun výše,“ usmívá se Vrba.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas pomohl Carolině k výhře

Český hokejista Martin Nečas se podílel asistencí na výhře Caroliny na ledě New Yorku Islanders 3:2. Hurricanes tak už vedou sérii prvního kola play off NHL už 3:0.
NačítámNačíst další články