Hlavní obsah

Karel Jarolím: Hráč typu Besty nám ve Slavii chyběl

Loňský fotbalový mistr Slavia Praha přivedl v zimní přestávce do svého týmu tři nové tváře. Trenér Karel Jarolím neočekává, že by měl klub opustit ještě některý z klíčových hráčů, za obránce Latku hledá náhradu. Z přípravy na jarní část sezóny je zkušený kouč zatím nadšený. "Co se týče tréninkové morálky, jsem zatím maximálně spokojený," prohlásil Jarolím.

Článek

Slavia v zimě ulovila zatím tři nové posily. Jste s tím spokojen?

Budu na to moci pořádně odpovědět až po skončení jara. Uvidíme, všechno záleží jen na nich.

Měl jste jména Fořt, Besta a Kaufman v hlavě už dříve?

Padala v průběhu podzimu, ale dolaďovalo se to až po skončení první půlky ligy. Byla to reakce na změny v kádru. Věděli jsme, že odejde Necid, proto přišel Fořt a po něm i Besta. No a na post, kde hrával Krajčík, jsme získali Kaufmana. I když jsou to možná typově trošku jiní hráči než jejich předchůdci, přišli na jejich místa.

Můžete ty tři hráče trošku charakterizovat?

Fořt tady působil, prostředí zná, což sehrálo svou roli. V poslední době toho sice na nejvyšší úrovni moc neodehrál, ale věřím, že bude mít dostatečnou motivaci ukázat, že fotbal hrát umí. Kaufmana známe dobře z ligy. Teď byl půl roku v Norsku, ale až na pauzu kvůli zranění tam hrál pravidelně.

A Besta? Opravdu jste o něm přemýšleli už dřív?

Měli jsme to jméno v hlavě, snažil jsem se o něm získat co nejvíc informací. Odjel na testy do Řecka a sám jsem nečekal, že ihned projeví zájem a vezme to tak rychlý spád.

Je dobré mít rváče typu Besty v týmu?

Věřím, že ano, proto jsme ho vzali. Je to hráč, který na hřišti nic nevypustí, takový nám chyběl. A věřím, že z jeho pojetí mohou těžit i ostatní kluci.

Jak je na tom kondičně? Neprojeví se na něm ta pauza, kdy trénoval jen sám?

Uvidíme začátkem týdne, kdy jde na fyzické testy. Zatím jsem ho nenechal hrát zápas, všichni tři noví hráči se připravují individuálně. Teď potřebují trošku dohnat kondici, protože s námi nebyli na soustředění na horách. Věřím ale, že do startu ligy budou všichni připraveni.

Mají všichni tři na základní sestavu?

Bude záležet jen na nich. Neznamená, že když přišli, budou automaticky hrát. Je to o přístupu, práci. Prostor ukázat, co umí, mít určitě budou.

Nemáte teď přetlak v útoku?

Vždyť my jsme tady na podzim měli stejný počet hráčů. Odešel nám Necid, Litteri je dlouhodobě zraněn, no a dva přišli. Ale je možné, že některý z útočníků odejde. Ať už na hostování nebo na přestup.

Naposledy vám odešel Latka do Panioniosu Atény. S tím jste byl smířen?

S Martinem jsme se o tom bavili, než do Řecka odjel. Představoval si, že jeho vytížení v mužstvu bude větší. Ze začátku podzimu hrál, pak z toho vypadl kvůli zranění, tým se chytil a nebylo moc důvodů do toho sahat. Určitě ho herní vytížení neuspokojilo, proto jsem mu nechtěl bránit, aby zkusil něco nového. Tohle ho třeba v kariéře posune dál.

Odejde ještě někdo z klíčových hráčů?

Zatím na nikoho konkrétní nabídku na stole nemáme.

Ani na stopera Suchého? Zájem o něho má řada zahraničních klubů…

Mluví se o tom, píše se o tom, ale nabídka není. Všichni chtějí zůstat ve Slavii, to je dobré zjištění…

Ale kádr určitě zúžíte. O kolik hráčů?

Řeším to. Vždycky z toho někdo vypadne kvůli zranění, ale chci mít dvacet hráčů bez gólmanů. Asi to ještě budeme dolaďovat, až se vrátíme ze soustředění v Dubaji.

Vnímáte, jak se posilují vaši největší konkurenti v boji o titul?

Vnímám, ale že bych chtěl reagovat na jejich případné posílení, to ne. Mě nejvíc zajímá naše mužstvo.

Je výčet posil ve Slavii definitivní?

Nemusel by být. Odešel Latka, tak možná i na tenhle post někdo přijde. Případně ještě jeden hráč (Slavia např. momentálně testuje brazilského obránce Silvu – pozn. aut.).

Je to velké jméno?

Nedá se říct, že by to byla bomba... V minulosti jsme uvažovali třeba o Morávkovi z Bohemky, který je velký talent. To jsem dal jako příklad. U něj je pravděpodobnost, že v létě odejde do zahraničí, takže v této chvíli intenzivnější jednání neprobíhají.

Ve středu odlétá mužstvo na soustředění do Dubaje. Co si od něho slibujete?

Budeme se připravovat v dobrých klimatických podmínkách a sehrajeme zápasy s dobrými soupeři. Budeme hrát proti Al-Ahlí, které trénuje Ivan Hašek, Charkovu a reprezentačním týmům Ázerbájdžánu a Uzbekistánu.

Odjedou do Dubaje všichni marodi?

To nevím. Zatím mají trable Suchý s Jablonským, oba trápí achilovka. Marek Suchý má ortézu, ale v nejbližších dnech by mu ji měli sundat. Horší je to s Frantou Dřížďalem. Ten si na horách na běžkách namohl ruce, dostal od toho zánět šlach a zatím nemůže dělat vůbec nic. Nevím, jestli Dubaj stihne.

Slavia bude v jarních ligových bojích hájit v čele šestibodový náskok. Kladete hráčům na srdce, aby nepodlehli uspokojení?

Až se liga bude blížit, nějaké věci si k tomu řekneme. Ale v této fázi je nejdůležitější, abychom se dobře připravili. Když to hráči zvládnou, nemusí je pak nic zaskočit.

A zvládají to?

Víte, že takhle veřejně nerad někoho extra chválím. Ale teď musím udělat výjimku. Co se týče tréninkové morálky, jsem maximálně spokojený. Není ani náznak, že by někdo něco ošidil nebo podcenil.

Reklama

Související témata: