Hlavní obsah

Lubas: Takový nájezd chuligánů bez policie zastavit nelze

PRAHA

Řádění ostravských fotbalových chuligánů při utkání v Brně nemohla najatá bezpečnostní agentura zabránit. Shodují se v tom svazový ředitel pro profesionální fotbal Ivo Lubas i sportovní ředitel 1. FC Brno Radek Bělák. Ten tvrdí, že k tomu má dostatečné možnosti jedině státní policie a bez ní by se v neděli v Brně vůbec nehrálo.

Článek

Bělák je přesvědčen, že klub udělal přímo na stadionu pro zajištění bezpečnosti maximum a že by za policejní zásah neměl platit. „Čísla počtu pořadatelů, členů bezpečnostních agentur či policistů byla ohromná. V žádném případě nešlo o podcenění situace,“ poukazuje také Lubas. Ostře sledovaný zápas vyvolal přinejmenším tři zásadní otázky.

1. Lze nájezd nejotrlejších rváčů zvládnout bez policie?

Odpověď je snadná. „Takový nájezd, k němuž došlo v Brně, rozhodně ne. Vždyť s některými výtržníky mají problémy i speciálně vycvičení policejní těžkooděnci,“ řekl Lubas pro Sport.cz. „Ostravští rowdies přijeli do Brna vyzkoušet, jak bude fungovat nový zákon a vyrazili do otevřené války s bezpečnostní agenturou. Ve chvíli, kdy přišla na stadion policie, se rychle všichni výtržníci stáhli do svého sektoru,“ řekl ČTK Bělák.

„Někdy prostě nastanou situace, že nevycvičení a nevyzbrojení pořadatelé s fanoušky nic nezmůžou,“ přidal se šéf fotbalového svazu Pavel Mokrý.

„Pouze státní policie má na podobné střety vycvičené muže, kteří mají také odpovídající výstroj, přilby, štíty a další prostředky. Také přesně vědí, co jim při zásahu dovoluje zákon,“ poukázal Bělák.

Podle Mokrého v minulosti už samotná přítomnost policistů na stadionu mnohým chuligánům naháněla strach, což nyní chybí. „Ale platí nová pravidla a musíme se řídit podle nich. Součinnost s policií se vydařila. Budeme si ale muset časem rozebrat, co by bylo ještě možné vylepšit,“ řekl Mokrý.

2. Kde brát pořadatele pro fotbalové zápasy?

Muži opatření pouze rozlišovací vestou pořadatele jsou proti rváčům prahnoucím po střetu prakticky bezmocní. Přesilu nezastaví ani fyzicky zdatní jedinci s tréninkem v bojových sportech. Však také Bělák upozornil, že by nepomohlo, ani kdyby klub nasadil o sto mužů z agentury více. „Rvačka proti přesile chuligánů by trvala možná o něco déle a bylo by více raněných. Bez zásahu policie by se ale v Brně v neděli nehrálo a fotbalové hřiště by zřejmě posloužilo pouze jako bojiště výtržníkům obou táborů,“ řekl Bělák.

Při opakovaných incidentech tak vidí nebezpečí i v tom, že na zápasy bude brzy velmi obtížné sehnat jakoukoliv agenturu. Taková situace už byla v polovině devadesátých let, kdy ještě policisté na stadionech nebyli. Například při utkání se Slavií na brněnském stadionu za Lužánkami v únoru 1995 bylo zraněno několik zaměstnanců bezpečnostní agentury.

„Problém to je, protože za 50 korun na hodinu to nikdo dělat nebude. Na druhou stranu však musím říci, že jsme o kus dál a nastal posun k lepšímu. Tak před 10-15 lety dělali pořadatele jen důchodci,“ srovnává Lubas.

3. Mohou se kluby opřít o dostatečnou legislativu?

Změnu současné situace může podle brněnského sportovního ředitele přinést pouze legislativa. „Je to problém celé společnosti. Na fotbal se chodí vyřádit kriminální živly, které ničí už cestou vybavení vlaků i autobusy,“ připomněl Bělák.

Takoví výtržníci by podle něj měli být zadrženi, co nejrychleji odsouzeni a okamžitě potrestáni. Také by prý pomohlo zakázat jim přístup na fotbal. „Pokud se nebude problém co nejdříve řešit, tak se podobné scény budou odehrávat i na jiných stadionech,“ varoval Bělák.

„Stále je co zlepšovat. Dohoda s policií je zatím daná. Společně si ji vyhodnotíme a řekneme, jak dál,“ uzavřel Lubas.

Reklama

Související témata: