Hlavní obsah

Bohemians se před derby nechtějí vzdát žižkovského azylu

Pavel DosadilSport.cz

Fotbalová Gambrinus liga má v neděli večer od 20:00 na programu první pražské derby v jarní části. Bohemians Praha hostí mistrovskou Slavii, které se pokusí oplatit podzimní debakl 0:5 z Edenu. Před zápasem zřejmě dojde k tahanicím, kde by se mělo hrát. Střížkovští chtějí nastoupit „doma“ na Žižkově, červenobílým by se víc zamlouval Strahov.

Článek

Bohemians Praha hrají své domácí ligové zápasy na pronajatém stadiónu Viktorie Žižkov, kde není vyhřívaný trávník. Přesto tam chtějí nachystat i derby. „Již dříve jsme čekali, že Slavia bude chtít hrát raději na Strahově. Zatím se nám neozvala, ale máme signály, že se o to někdo zajímá,“ říká předseda klubu Karel Kapr pro Sport.cz.

„Ve středu dopoledne mi ze svazu volal pan Lubas. Nijak na mě netlačil, jenom se informoval, zda o Strahovu neuvažujeme. Odpověděl jsem mu, že pokud se nezhorší počasí, nemáme důvod ke změně. Na Viktorce jsme si zvykli, jsme tam daleko silnější než kdekoliv jinde. Slavii je moc dobře jasné, že jsme tam porazili i Spartu,“ poukazuje Kapr.

Vršovičtí otevřeně přiznávají, že Strahov by se jim zamlouval mnohem víc. „Bavíme se o tom. Neprotestovali bychom, kdyby se zápas hrál na kvalitním vyhřívaném trávníku. I pro diváky by to bylo lepší. Když jsme naposledy hráli na těžkém terénu na Žižkově, měli jsme dva zraněné - z toho Dřížďala těžce,“ argumentuje Ondřej Zlámal, mluvčí Slavie.

Bohemians zase oponují tím, že v prvním jarním kole museli sehrát utkání v Kladně na ledě. „V neděli se zápas Viktorky se Zlínem na Žižkově normálně odehrál a my pak museli v Kladně nastoupit na terénu ještě mnohem horším. Když rozhodčí uznal trávník za způsobilý tam, nevím, proč bychom se museli stěhovat. Navíc na Strahov, kde byla Slavia do loňského jara doma a v zimě tam hrála i přípravné zápasy,“ trvá Kapr na svém.

Kapr uvažuje, že na stadión nepustí vlajkonoše Slavie

Derby však může mít rámec ještě pikantnější. Šéf Bohemians již před začátkem jara uvažoval, že při některých zápasech nevpustí do hlediště vlajkonoše hostujícího klubu. Odchod policie ze stadiónů a bitka před utkáním Brno - Ostrava ho v tom jen utvrdily.

„Ještě jsem se nerozhodl, ale zvažuji, zda s tím nezačneme již při derby. Nemám nic proti Slavii, ale každý klub má některé fanoušky, kteří chtějí dělat jen problémy. A my kvůli nim musíme platit bezpečnostní agentury, policii a navrch třeba i škody na stadiónu, kde jsme v nájmu,“ vysvětluje Kapr.

Mluvčí Slavie se jeho slovům velmi podivil. „S našimi fanoušky přece nikdy problémy nebyly, snad jen s výjimkou pyrotechniky v Příbrami. Na plochu ale nikdy nevnikli,“ vyzdvihuje Zlámal.

Bohemians patří ke klubům, které ostře kritizují novou smlouvu mezi svazem a policií. „Pořadatelé mohou umět karate i box, ale jakmile nemají pravomoci veřejného činitele, neznamenají vlastně nic. Pokud část diváků na stadión nepustíme, budeme tím tratit. Pořád ale ušetříme v porovnání s Brnem, pokud bude nuceno zaplatit za zásah policie,“ říká bezpečnostní manažer klubu Jaroslav Vlasák.

Kapr se chce rozhodnout do pátku. „Buď to necháme tak a uvidíme, jak zápas bez přítomnosti policie na stadiónu proběhne. Nebo zkrátka podezřele vypadající diváky do hlediště nepustíme.“

Reklama

Související témata: