Hlavní obsah

Olomouc se s Boleslaví utká o první jarní body, Žižkov přivítá Spartu

PRAHA

O první jarní ligové body budou v 19. kole ve vzájemném duelu bojovat fotbalisté Sigmy Olomouc a Mladé Boleslavi. Pražské derby je na programu v neděli večer, kdy Viktorka Žižkov přivítá letenskou Spartu. Vyvrcholením kola pak bude pondělní dohrávka mezi obhájcem titulu Slavií a druhým Baníkem Ostrava.

Článek

Dva týmy, které v letošním roce ještě nepoznaly nic jiného než prohru uvidí diváci na olomouckém Andrově stadiónu. S trenérem Pavlem Hapalem tam přijedou hráči Mladé Boleslavi, kteří budou chtít konečně potvrdit ambiciózní cíl bojovat o nejvyšší příčky. Pokud se nebude počítat vlastní branka domácího Aleše Škerleho v utkání 17. kola proti Spartě, nepodařilo se olomouckým fotbalistům vsítit gól již téměř tři sta minut.

Liberecký kouč Ladislav Škorpil se poprvé na jaře představí se svými svěřenci před domácím publikem, a bude to pro něj proti Příbrami obzvlášť významný zápas, neboť půjde o jeho 200. prvoligové utkání v pozici hlavního kouče. Severočeši drží navíc na domácím stadiónu U Nisy proti Příbrami úspěšnou sérii šesti vyhraných posledních vzájemných zápasů.

Liberec touží proti Příbrami po výhře

„My chceme doma bodovat naplno,“ nechal se slyšet asistent trenéra libereckého Slovanu Radim Nečas. Ten také vnímá fakt, že Příbramští odehráli na jaře jen jedno utkání, neboť v posledním kole proti Teplicím byl jejich duel vinou špatného terénu odložen. „Soupeř vlastně odehrál zatím jenom jedno kolo v Českých Budějovicích, kde úspěšně dosáhl na remízu,“ dodal Nečas.

Právě Teplice doplatily naposledy na nekvalitní hrací plochu v Příbrami, a tak vedení Středočechů naplánovalo hráčům alespoň modelový zápas. Kouče Jiřího Plíška může těšit, že má proti Viktorii Plzeň v neděli k dispozici kompletní kádr. „Všichni by měli být v pořádku a  připraveni naskočit do zápasu," těší Plíška.

Západočeši si takový start do druhé poloviny sezóny rozhodně nepředstavovali. Prohráli zatím oba zápasy a kouč Viktorie Pavel Vrba už bije na poplach. O tom, že ze sebe musí hráči na severu Čech vydat víc, ví dobře i sám plzeňský obránce David Limberský. „Dalo by se říct, že je to zápas o šest bodů. My chceme jít tabulkou nahoru a i když se nám start nevydařil, uděláme všechno proto, abychom své šance proměnili,“ slibuje na klubovém webu Limberský.

Brno proti Bohemians favoritem

Zato Brno vstoupilo do jara parádně. Na výběr kouče Miroslava Beránka nestačil jak silný Baník, tak ambiciózní Mladá Boleslav. Nyní aktuálně sedmý celek tabulky přivítá na svém stadiónu nováčka Bohemians Praha, v jehož dresu nebude moci vinou disciplinárního trestu nastoupit kanonýr Marek Kincl.

„Jsme sice favoritem, ale nečekáme žádné jednoduché utkání,“ nechal se před utkáním slyšet domácí kouč Beránek. „Bohemka nastřílela docela dost gólů, a to i venku. Například na Baníku hned čtyři. Podle mě je to mediálně neprávem podceňovaný tým. Odehráli spoustu kvalitních utkání, porazili Spartu, před týdnem remizovali se Slavií,“ připomněl nedělní bezbrankový výsledek mezi Bohemians Praha a Slavií brněnský stratég.

Pražské derby bude k vidění v neděli večer na Žižkově, kam přijede Sparta. Viktorka si zatím ze dvou jarních duelů připsala dva body, když remizovala se Zlínem a na ostravských Bazalech. Sparta vyhrála nad Žižkovem v posledních pěti zápasech a ráda by tuto bilanci prodloužila.

Žižkov v derby proti Spartě 

„Do tohoto utkání musíme jít s cílem navázat na herní projev, který náš tým předvedl v minulém kole v Ostravě. Hrajeme se Spartou a tím je jasné, že nás čeká velmi kvalitní soupeř proti kterému když chceme uspět, tak musíme na hřišti podat maximální výkon,“ uvědomuje si kouč domácích Zdeněk Ščasný.

Čtyři důležité body k záchraně získalo ve dvou jarních zápasech Kladno, které ve druhé části ligy tedy ještě nepoznalo hořkost porážky. Středočeši přivítají v nedělním odpoledni Jablonec, jenž si zatím vede na výbornou . Svěřenci Františka Komňackého vyhráli v obou jarních zápasech a nenápadně v tabulce atakují příčky nejvyšší. Trávník se v Kladně v posledních dnech výrazně zlepšil, a tak by s hrací plochou výraznější problémy být neměly.

České Budějovice přivítají na svém stadiónu poslední Zlín. Jihočeši překvapili v posledním kole na Spartě, odkud si za výsledek 0:0 přivezli již jedenáctou remízu v letošní sezóně. "Bod z Letné má cenu tří, jen to musíme teď doma potvrdit proti Zlínu. Jsem rád, že to dopadlo tak, jak to dopadlo, protože pro nás ten bod má opravdu nesmírnou cenu. Vymazal nešťastnou remízu s Příbramí a teď jsme znovu na startovní čáře nula. Zápas se Zlínem pro nás bude druhé podání," řekl  českobudějovický stoper Michal Žižka.

Program 19. kola české fotbalové ligy:
Sobota:
15:00Liberec - Příbramon-line
Neděle:
15:00Teplice - Plzeňon-line
15:00Brno - Bohemians Prahaon-line
15:00České Budějovice - Zlínon-line
15:00Kladno - Jablonecon-line
17:00Olomouc - Mladá Boleslavon-line
20:00Žižkov - Spartaon-line
Pondělí:
17:15Slavia - Baník Ostravaon-line

Reklama