Hlavní obsah

Sparta je po derby druhá, Chovanec posun nepřeceňuje

PRAHA

Navzdory domácí plichtě s Českými Budějovicemi mohou být se začátkem jara spokojeni. Fotbalisté Sparty přezimovali na čtvrtém místě ligové tabulky čtyři body za Mladou Boleslaví a tři za Ostravou. Po výhře na Žižkově už jsou Letenští druzí dva body před Libercem a Boleslaví a o tři body před Baníkem majícím k dobru dohrávku na Slavii. Ta uniká Spartě o sedm bodů.

Článek

O titulu mluvit nemohli, tak si dali alternativní cíl. „Minimálně druhé místo!“ vyhlásil před začátkem jara Jozef Chovanec, trenér fotbalové Sparty. Po vítězství 2:1 v derby na Žižkově už vicemistr druhý je.

„Další těžké zápasy nás ještě čekají, nedělám z toho žádné závěry,“ prohlásil kouč na Viktorii. „Liga je zatím velmi vyrovnaná. Po zimě jsou všechna mužstva nadupaná a také vzhledem k těžkým terénům, na kterých se zatím hraje, naši konkurenti body získávají i nečekaně ztrácejí. Stále je o co hrát vpředu i v dolních patrech tabulky,“ dodal Chovanec.

Začali vyhrávat venku

Sparta zatím naplňuje očekávání, že po zoufalém podzimu prostě musí být na jaře lepší. V Olomouci i na Žižkově vyhrála těsně, ale přece. A to je první viditelný posun. Na podzim Pražané vyhráli venku naposledy v půlce září v Brně, od té doby byli na hřištích soupeřů neškodní. „Věřím, že od vítězství v derby se můžeme odpíchnout,“ pochvaloval si autor vítězného gólu Juraj Kucka.

Bergra zastoupí Kucka

Přes zimu došlo k velké obměně kádru a čekalo se, jak se představí posily Hubník, Pamič, Peter a spol. Zatím je nejvíc vidět ta nejméně známá z nich, mladý záložník Kucka. Ve středu pole sekunduje Bergrovi, a když se kapitán zranil, dokázal ho na Viktorii zastoupit. Jako by mu pomohla kritika po bezbrankové remíze s Jihočechy. „Nekritizoval jsem žádného hráče adresně, ale celou zálohu, která se nedokázala prosadit. Na Žižkově už to bylo lepší,“ kvituje Chovanec.

Dalším nenápadným mužem, který si pronajal místo v základní sestavě, je Žofčák, který se vrátil z hostování v Jablonci. Právě on také přihrál svému krajanovi na vítězný gól.

Obrana se nesype

Letenská defenziva končila podzim v troskách. Jaro je o něčem jiném, ve třech zápasech inkasovala jen jednou. Hubník si sedl s Řepkou, levý kraj vyztužil Chorvat Pamič a na pravý se ze zálohy trochu nečekaně stáhl Kušnír. V prvním poločase na Žižkově obrana problémy měla, po přestávce už byla klidnější a vypořádala se i se zraněním Hubníka, jehož nahradil Huber.

Na hrotu mají alternativy

Chovanec do derby poprvé na jaře vyslal sestavu se dvěma útočníky a tento tah se mu vyplatil. „S remízou s Budějovicemi to však nesouviselo. Vzhledem k atypickému žižkovskému hřišti jsem nasazení dvou útočníků plánoval dávno. My jsme ale i s jedním hrotem v minulých zápasech hráli hodně ofenzivně,“ připomněl trenér, že vpředu má alternativy. Především Holenda se mu odvděčil vydařeným výkonem - a klíčovým prvním gólem.

Reklama

Související témata: