Hlavní obsah

Na brněnské fanoušky dohlédne v Praze několik stovek policistů

PRAHA

Na fanoušky pondělního utkání 20. kola první fotbalové ligy mezi Spartou Praha a Brnem bude dohlížet několik stovek policistů. Mluvčí pražské policie Andrea Zoulová ve čtvrtek řekla, že nasazen bude antikonfliktní tým, v záloze bude speciální pořádková jednotka a také bude létat vrtulník.

Článek

Podle Zoulové policie počká na brněnské fanoušky na nádraží a doprovodí je na stadion. V pohotovosti budou policisté všech složek od rána. "Brněnští fanoušci jsou poměrně klidní," dodala mluvčí s tím, že dramatické střety policie neočekává.

Na pražské utkání pojedou fanoušci 1. FC Brno tradičně vlakem, ale bez policejního doprovodu. "Samozřejmě budeme jejich jednání monitorovat. Pokud bude vše v klidu, nebudeme povolávat posily," řekl ve čtvrtek mluvčí brněnské policie. Doplnil, že při cestách na utkání obvykle nejsou s příznivci brněnského týmu potíže.

Bezpečnost na stadiónu nezajišťuje policie, ale pořadatel utkání, tedy AC Sparta Praha. Její mluvčí Ondřej Kasík ve čtvrtek řekl, že klub sice řadí zápas proti Brnu do skupiny rizikovějších duelů, speciální opatření však nechystá a připravuje se na něj jako na běžné ligové utkání.

Nejprve přeruší nebo ukončí zápas

Zajišťování bezpečnosti ze strany klubu vyplývá z nových pravidel, která v souvislosti s reformou policie platí od začátku jarní části ligy. Pořadatel může policii požádat o pomoc až v případě, kdy najatá bezpečnostní agentura přestane zvládat situaci. Postupovat musí tak, že nejprve přeruší nebo ukončí zápas, poté nechá vyklidit hrací plochu, požádá policii o zákrok a tuto skutečnost vyhlásí rozhlasem.

V Brně vedení tamního fotbalového klubu řešilo potíže s příznivci ostravského Baníku. Při nedávném utkání obou týmů proti nim musela na stadionu zakročit policie. Příští týden se vedení jihomoravské policejní správy rozhodne, zda tento zásah, který ji přišel na asi 80 000 korun, klubu 1. FC Brno naúčtuje.

Naopak při utkání ostravského Baníku a Slavie na stadionu v pražském Edenu potíže nenastaly. Incident se odehrál při cestě ostravských fanoušků vlakem do Prahy. Napadli v něm revizora Českých drah. V České Třebové kvůli tomu policie vysadila 150 příznivců Baníku. Ti následně prováděli výtržnosti na nádraží.

Reklama

Související témata: