Hlavní obsah

Mohlo to být i 7:0, litoval Trousil po debaklu na Spartě

PRAHA

Dvakrát do téže řeky nevstoupili. Fotbalisté Brna loni v květnu senzačně vyhráli na Spartě a Letenští nakonec přišli o mistrovský titul. V pondělí však měli Moravané podobný úspěch v nedohlednu. Pražané je knokautovali čtyřmi góly během první půle a svěřenci trenéra Beránka museli být rádi, že debakl nenarostl do ještě větších rozměrů.

Článek

Nejenže na senzaci nenavázali. Brňané se vrátili do dob, kdy byli na Letné zcela neškodní. Vždyť před loňským vítězstvím dokázali na Spartě uhrát jedinou remízu. „Nakonec musíme být rádi, že zápas neskončil ještě větším debaklem. Klidně to mohlo být i 7:0... Rychle se z toho otřepat, nic jiného klukům nezbývá,“ líčil s berlemi v rukou kapitán Jan Trousil, který si po zranění a operaci vytrpěl zápas na tribuně.

Lídr mužstva a pilíř obrany chyběl Brnu citelněji, než si dokázalo připustit. „V prvním poločase nesplňovala naše hra absolutně žádná kritéria a parametry. Dostávali jsme góly ze standardek i středem obrany. Po přestávce jsme se zlepšili, ani čestný gól jsme ovšem dát nedokázali,“ zlobil se kouč Miroslav Beránek.

Brno na startu jara porazilo Baník a vyhrálo v Mladé Boleslavi. Výbuch na Spartě tak přišel zcela nečekaně. „Zažil jsem tady sice s Brnem remízu i výhru, ale asi je pořád v našich hlavách, že na Letné se nám nedaří. Asi je to i prostředím. Doma máme k divákům daleko. Tady je to jiné, kontakt s nimi je ze všech čtyř tribun. A když pak brzy prohráváme, není to jednoduché,“ hledal vysvětlení Trousil. „V příštím kole hostíme Olomouc, které se na jaře nedaří. Snad se vzpamatujeme už proti ní,“ dodal ještě.

Sparta má zase útočníky, kteří skórují

Letenské na podzim sráželo víc problémů. Jedním z nich byli útočníci. Sparta jich měla dost, ale góly dával jen Slepička. Ten už je v Chorvatsku, jeho nástupci se však probírají. Na Žižkově i s Brnem nastoupil tandem Holenda - Wilfried, který v pondělí předvedl velkou dávku pohody a dobré souhry. Oba útočníci dali po jednom gólu.

„Při výběru rozestavení přihlížíme i k soupeři, který nás čeká. Věděli jsme, že Brno nemá kompletní obranu. Tam jsme cítili šanci. Proto jsme vsadili na dva silové útočníky a vyplatilo se to. Góly jsme však dávali také proto, že kvalitní výkony podali i oba krajní záložníci Žofčák a Zeman,“ liboval si trenér Jozef Chovanec.

Zatímco s Českými Budějovicemi jeho tým posledně doma remizoval, Brno položil na lopatky okamžitě. „Chtěli jsme hrát jednoduchý fotbal s rychlými přihrávkami do hrotů, což se nám dařilo. Po přestávce jsme začali spekulovat víc, než je zdrávo. Polevili jsme v koncentraci, což by se nám příště v těžkých zápasech, které teď přijdou, nemuselo vyplatit,“ upozornil Chovanec.

Reklama

Související témata: