Hlavní obsah

Slavný fotbalový obránce Stam přijede sledovat české talenty

PRAHA

Někdejší věhlasný fotbalový obránce Jaap Stam míří na inspekční cestu do České republiky, kde má o víkendu v plánu navštívit několik utkání nejvyšší soutěže. Šestatřicetiletý Nizozemec se po předloňském ukončení aktivní kariéry naplno věnuje práci skauta a vyhledavače talentů a nyní bude sledovat nadějné hráče i na české scéně.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Mauro Lustrinelli (vlevo) se snaží prosadit přes Stama z Ajaxu. Ilustrační foto.

Článek

"Bude chtít určitě vidět už nějaké předem vytipované fotbalisty, ale určitě sem jede i proto, aby si udělal celkový obrázek o české lize," řekl v pátek ČTK Tomáš Klečka z manažerské společnosti Nehoda Sport, jejíž zástupci budou Stama při jeho pobytu v Česku doprovázet.

Před lety Stam svojí urostlou postavou a vyholenou hlavou budil respekt u soupeřových útočníků. Českým fanouškům se nejvíc zapsal do paměti památnými souboji v duelech národního týmu s českým obrem Janem Kollerem. Teď se někdejší zadák Eindhovenu, Manchesteru United, Lazia Řím nebo Ajaxu Amsterodam učí uhlazenému jednání ve fotbalovém zákulisí poté, co musel na podzim roku 2007 v 35 letech uzavřít kariéru kvůli přetrvávajícím zdravotním problémům.

Není pochyb o tom, že někdejší nejdražší obránce světa, vítěz Ligy mistrů z roku 1999, trojnásobný šampion anglické ligy a sedmašedesátinásobný nizozemský reprezentant má všude dveře otevřené. I když na jeho kariéře ulpěl i dopingový škraloup poté, co byl pozitivně testován na nandrolon a pět měsíců nesměl hrát.

Stam pracuje pro jednu z nizozemských manažerských stájí, společně s ním by měli přicestovat i další dva jeho kolegové. Budou mít napilno: Stam plánuje v sobotu vyrazit na zápas mezi Příbramí a Ostravou, nebo do Liberce, kam zavítají Bohemians Praha.

V neděli pak má místo v jeho diáři zabrané zápas Slavie se Zlínem a v pondělí si nechce nechat ujít souboj Teplic se Spartou. "Rád by viděl co možná největší počet zápasů," uvedl Klečka.

Reklama