Hlavní obsah

Slavia je před derby v klidu, i když po osmi měsících padla

PRAHA

Dlouhých osm měsíců nenašli v Gambrinus lize přemožitele. Začátkem srpna prohráli fotbalisté Slavie hned v prvním kole v Liberci, druhé porážky se dočkali až v neděli večer v Olomouci. Bude tedy ještě bitva o titul dramatická? Ani náhodou. V tabulce se prakticky nic nezměnilo. Obhájce titulu vede o luxusních jedenáct bodů před Spartou, která doma jen remizovala s Libercem.

Článek

Prohráli po dvaceti zápasech, přitom mohou být dál v absolutním klidu. V čele tabulky se totiž prakticky nic nezměnilo. Před druhou Spartou mají slávisté dál obrovský náskok. „Bylo by špatné propadat po druhé porážce panice,“ uvědomuje si nadvládu nad celou soutěží trenér Karel Jarolím.

„Jednou to muselo přijít. Hlavní je, jak se s tím popereme a jak se z porážky poučíme. Prohráli jsme po dlouhé době, po dvaceti kolech. Teď se teprve ukáže síla kolektivu, jak se z toho oklepeme a jak budeme hrát dál,“ přizvukuje koučovi zkušený gólman Martin Vaniak.

Slavii může decentní políček spíš pomoci. V příštím kole hostí Spartu a Jarolím samozřejmě výsledku z Olomouce v motivaci na derby využije. „Teď neřešíme, jakou roli bude porážka hrát v boji o titul. Doufám, že nás to vyburcuje pro derby,“ očekává trenér, že slávisté zaváhání okamžitě odčiní.

„Až po derby si řekneme, jestli je dobře, že jsme pomyslnou facku dostali právě před ním. Určitě si k tomu něco povíme, hlavně trenér. Ale věřím, že výkon z prvního poločasu v Olomouci v derby rozhodně nezopakujeme,“ ujišťuje Vaniak.

Sestava 22. kola podle Sport.cz
Drobisz (Olomouc) - Gabriel (Žižkov), Drsek (Kladno), Pavlík (Jablonec) - Petržela (Plzeň), Horváth (Plzeň), Hloušek (Jablonec), Kobylík (Olomouc), Kolář (Plzeň) - Kerič (Liberec), Vošahlík (Bohemians).

Pronásledovatel? Žádný není...

Co se děje za zády Slavie? Na pohárové příčky se dotáhl Jablonec, jinak nic nového. „Nevěřím, že by Slavia mohla titul ztratit. Nevidím v lize jediný tým, který by byl schopný ji o něj připravit,“ říká Josef Csaplár, kouč na volné noze.

Očekávaná pondělní dohrávka Sparty s Libercem jeho slova jen podtrhla. Letenští mohli kalkulovat, že pokud porazí Slovan a pak v derby i Slavii, stáhnou rivala na šest bodů a bitva o titul alespoň teoreticky znovu vzplane. Prohry červenobílých však využít nedokázali, s Libercem nakonec museli být rádi alespoň za jediný bod.

„Jsme realisté. Budujeme nový tým s pěti novými hráči. Nic nevykřikujeme do světa. Řekli jsme, že chceme skončit minimálně druzí - a pořád jsme ve hře,“ uvědomuje si trenér Jozef Chovanec, že cesta do kvalifikace Ligy mistrů bude ještě složitá.

Sparta si drží již sedm kol neporazitelnost. To je sice nyní nejdelší série v lize, zahrnuje však i tři remízy. A ty zatím stačí na klopýtající pohárové konkurenty, nikoliv na Slavii...

Reklama

Související témata: