Hlavní obsah

Noční pobyt fanoušků Baníku v Liberci byl bez větších problémů

LIBEREC

Až v pondělí ráno skončila bezpečnostní opatření spojená s nedělním zápasem 23. kola v Liberci. Na utkání přijelo podle odhadů policie kolem 150 fanoušků Baníku Ostrava, posledních 40 odjelo z města vlakem až po čtvrté ranní, teprve pak mohla policie všechna opatření odvolat. K žádným potyčkám či trestné činnosti před ani po skončení utkání nedošlo, řekla ČTK liberecká policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Článek

Policisté udělili 15 pokut za téměř 10 000 korun kvůli dopravním přestupkům a narušování veřejného pořádku a sedm fanoušků se na zápas nedostalo.

Většina fanoušků dorazila do Liberce vlakem a policisté je doprovázeli z nádraží na stadion a pak i po skončení zápasu do města. Před vstupem na stadion prověřovali fanoušky jak policisté, tak ochranka Slovanu. "Mezi těmito fanoušky byli čtyři, kteří měli soudní zákaz vstupu na stadión," řekla Suchánková. Další tři podle ní nevpustila na zápas ochranka, protože byli opilí. "Jednomu z nich naměřili v krvi dokonce 2,2 promile," uvedla.

Policie vyhodnotila zápas jako rizikový a do Liberce povolala na 200 policistů z Liberecka, Jablonecka, Semilska, Českolipska i Děčínska. V pohotovosti byli pořádkové jednotky i specialisté na extremismus, psovodi a dopravní policie. Také Slovan výrazně posílil pořadatelskou službu, na pořádek na stadiónu dohlíželo podle Suchánkové kolem 130 lidí.

Liberec má s agresivními fanoušky Baníku neblahé zkušenosti, před pěti lety zničili na stadiónu Slovanu 21 sedaček, rozstříhali ochrannou síť za brankou a zábavnou pyrotechnikou na některých místech spálili trávník. Policie tehdy sedm z nich pokutovala. Ještě větší škody způsobili ostravští rowdies v roce 2006 po finále Poháru ČMFS, v němž Baník v Liberci prohrál se Spartou. Tehdy na hřišti a v hledišti napáchali škody za 1,2 miliónu korun. Policisté po utkání zatkli čtyři fanoušky podezřelé z ublížení na zdraví, útoku na veřejného činitele nebo výtržnictví. Tentokrát se zápas obešel bez problémů a žádné škody hlášeny nejsou.

Reklama

Související témata: