Hlavní obsah

Kouzlo velkých zvratů - nezaujatí jásají, aktéři jsou na infarkt

PRAHA

Tomu se říká obrat. Fotbalisté Manchesteru United prohrávali s Tottenhamem 0:2, za pouhých 22 minut však stihli otočit zápas na 5:2. Strhující podívanou jako by inspirovali také české kluby, že nikdy není nic ztraceno. O deseti hrající Žižkov vyrovnal proti Kladnu z 0:2 na 2:2 a v nejlepším utkání jara potom Slavia dokázala z 1:3 uhrát s Mladou Boleslaví remízu 3:3.

Článek

Copak v Anglii, tam se hraje fotbal, vzdychají domácí fanoušci. A oprávněně, duel Manchesteru United s Tottenhamem toho byl dalším důkazem z nekonečné řady. „Kohouti“ v poločase na Old Trafford senzačně vedli 2:0, Liverpool a Chelsea cítily, že jejich šance na mistrovský titul ožívá. Jenže Ronaldo, Rooney a spol. si s konkurenty jen zašpásovali. Od 57. do 79. minuty nasázeli pět gólů a ukázali, kdo je králem Premier League.

„V prvním poločase jsme byli příliš pomalí. Po přestávce jsme zrychlili a povedl se nám úžasný comeback. Závěr už byl pohodový. Všechno máme dál ve svých rukou,“ lebedil si kanonýr Wayne Rooney.

Český šlágr v anglickém střihu

Anglický příklad měl kupodivu zdatné následníky i na české scéně. Duel Slavie s Mladou Boleslaví nabídl největší jarní drama a také nejkvalitnější ligový zápas. Středočeši vedli 3:1 a když už se po neproměněné Belaidově penaltě zdálo, že jako první dobyjí Eden, červenobílí ještě vystupňovali tempo a prostříleli se k remíze 3:3.

„Byl to krásný zápas se spoustou gólů a dalších šancí. Jsem ovšem zklamaný, že jsme ho nedotáhli do vítězného konce. Za stavu 3:1 jsme měli brejk dva na jednoho. Nevyužili jsme ho a to rozhodlo,“ litoval boleslavský kouč Pavel Hapal.

„Zahozená penalta byla opravdu kritickým momentem. Pořád jsem ale ještě neskládal zbraně a zkoušel přesvědčit hráče, aby šli za vyrovnáním,“ líčil jeho protějšek Karel Jarolím. A dočkal se. Hrát se o chvíli déle, asi by jeho tým ještě i vyhrál. „Určitě to byl sportovní vrchol jara. Pro nezaujatého diváka krásný zápas, pro naše fanoušky utkání na infarkt,“ oddechl si Jarolím.

Viktoria versus Hřídel, obrat druhý

Drama s velkým zvratem však nabídla již nedělní bitva záchranářů. Kladno vedlo na Žižkově 2:0, ovšem Viktoria hrající celou druhou půli o deseti v hektickém utkání vyrovnala. Dva vyloučení, kouč Ščasný vykázaný na tribunu, vulgarity, nechutnosti - taková malá česká válka...

Přestože mělo Kladno dvougólový náskok k dobru a proti sobě oslabeného soupeře, trenér Martin Hřídel na své svěřence hřímal: „Nic nemáte vyhraného. Musíte dál bojovat.“

Zbytečné varování, protože Středočeši vedení ztratili a o vnucující se výhru přišli. „Už jednou jsem jako liberecký asistent podobný zápas zažil. A také proti Viktorce. Vedli jsme 2:0, Žižkov hrál také jen v deseti, přesto výsledek otočil. V deseti prostě soupeř ztratí zábrany a vybičuje se k výkonu, k jakému by se v plné síle nedonutil. Už podruhé to musíme překousnout,“ nemohl Hřídel pochopit, že vnucující se výhru jeho mužstvo odmítlo.

Reklama