Hlavní obsah

Chovance nezajímají ani dostihy za titulem, ani historické paralely

PRAHA

Dvanáctibodový náskok, jímž měla Slavia po jedenadvaceti odehraných ligových kolech vydlážděnu cestu k obhajobě titulu, se sice ztenčil jen na pět bodů, těžko však předpokládat, že by v posledních čtyřech dějstvích došlo na špici tabulky k dramatické zápletce. „Slavia má sice problémy, ale o titul se připravit nenechá,“ tvrdil ostravský kouč Verner Lička, jehož tým dal prohrou na Letné Spartě novou šanci.

Článek

Pětibodové manko, které momentálně Sparta na svého rivala z Edenu má, dává Chovancovu týmu naději. Sice relativní, ale s atakem na ligový primát už na Letné za panující konstelace kalkulovat mohou.

„Nekalkuluji, nad pětibodovou ztrátou nepřemýšlím, k první příčce nevzhlížím. Konstelace v ligové tabulce se sice mění, což se ovšem dotýká nejen nás, ale i ostatních mužstev,“ odmítá sparťanský trenér Jozef Chovanec spekulovat, co by se v posledních čtyřech ligových kolech muselo stát, aby jeho tým Slavii předstihl a na titul dosáhl.

Reminiscence, které úplně nesedí

Nad historickými paralelami, v nichž byl on sám hlavním protagonistou, také mává rukou. V pětadevadesátém ztrácela jeho Sparta na vedoucí Slavii šest bodů a přesto nakonec titul získala. I díky tomu, že v derby hraném ještě ve starém Edenu sešel Chovanec z kanceláře na trávník, tři měsíce po ukončení aktivní kariéry znovu oblékl rudý dres a pomohl mužstvu vedenému tehdy trenérem Jarabinským k vítězství, jež odstartovalo úspěšný dostih Sparty za titulem.

„Jenže když jsem se tehdy nechal majitelem klubu Petrem Machem a trenérem Jarabinským přemluvit, odhodil cigaretu a nasoukal se do trenek, které na mně málem praskaly, a v dokonalém utajení v Edenu nastoupil, scházelo do konce ligy ještě devět kol,“ naznačuje Chovanec, že zmiňované reminiscence až tak docela nesedí.

Sestava 26. kola podle Sport.cz
Bureš (Brno) - Čelůstka (Zlín), Hudec (Olomouc), Hamouz (Jablonec) - Stracený (Žižkov), Papoušek (Liberec), Kucka (Sparta), Holeňák (Liberec) - T. Došek (Brno), Ordoš (Olomouc), Nezmar (Liberec).

Bilance znamená bod navrch

Pravdu má, protože čtyři zápasy a tudíž dvanáct bodů, které jsou ještě ve hře, to je příliš málo na to, aby Sparta pětibodové manko smazala. Nebo vlastně šestibodové, protože bilance z derby mluví pro Slavii. Na podzim vyhrála na Letné 4:1, v Edenu remizovala 1:1, takže vzájemné zápasy mluví pro ni. „I proto tvrdím, že Slavii postačí dvakrát zvítězit, protože podle mého je nereálné, aby Sparta získala plný počet dvanácti bodů,“ spekuloval po pondělním vystoupení na Letné ostravský kouč Verner Lička.

„Šest bodů bychom k získání jistoty posbírat měli. A to navzdory jisté krizi, do níž jsme upadli a s níž se musíme v zvěru ligy poprat. Máme na to,“ nechal se slyšet slavistický trenér Karel Jarolím.

Zvládněte Zlín, usadil Chovanec své hráče

„My se na Slavii skutečně nedíváme. Před startem jara jsme si dali za cíl druhou příčku, na ní jsme se prodrali a teď nám jde o to, abychom na ní vydrželi až do konce ligy. Při náročném programu a velkém počtu zraněných hráčů to bude těžký úkol, ale zvládnout ho musíme,“ dusí sparťanský kouč Chovanec hned v zárodku všechny hypotetické kalkulace.

„Zvládněte zápas ve Zlíně, který nebude ani trochu jednoduchý, a pak se bavme dál,“ srovnal po výhře nad Ostravou myšlenky svých svěřenců,  jak ještě zkomplikovat slávistickou cestu za titulem.

Jaký program na pražská "S" ještě čeká
27. koloSlavia - České BudějoviceZlín - Sparta
28. koloViktoria Žižkov - SlaviaSparta - Bohemians
29. koloTeplice - SlaviaSparta - Jablonec
30. koloSlavia - LiberecMladá Boleslav - Sparta

Reklama

Související témata: