Hlavní obsah

Zdramatizují pražská „S“ ještě víc dostihy za mistrovským titulem?

PRAHA

Na Spartě sice dál tvrdí, že na titul nemyslí a soustřeďují se jen a jen na uhájení druhé ligové příčky zaručující účast v kvalifikaci o Ligu mistrů, ale až tak docela pravda to není. Čtyři kola před koncem nejvyšší fotbalové soutěže jde nejen o záchranu a pohárové příčky, ale i o titul. Sedmadvacáté kolo, jež je na programu od soboty do pondělí, by k těmto rébusům mělo říci své.

Článek

Největší pozornost bude samozřejmě upřena na obě pražská „S“, protože další případná ztráta Slavie v nedělním duelu s Českými Budějovicemi by nabídla letenskému rivalovi obrovskou šanci boj o titul zdramatizovat ještě víc.

Slavia chce zastavit pád

Slavie vyrukuje v Edenu proti Českým Budějovicím v neděli od 17 hodin a přísahá, že v tomto utkání její krize skončí. „Spadli jsme až na úplné dno, horší to už být nemůže,“ hřímal po senzační prohře v semifinále Českého poháru se Slováckem trenér sešívaných Karel Jarolím. „Z každého hráče, kterého pošlu na trávník, musím cítit, že bude pro vítězství dýchat od první do poslední minuty,“ nabádá své svěřence, mezi nimiž čeká kulaté jubileum na brankáře Martina Vaniaka. Ten totiž nastoupí k čtyřstému zápasu v lize. Jihočechům už o nic nejde, neboť jsou zachráněni, o to větší motivaci mají. „Samozřejmě chceme překvapit a Slavii o nějaký bod obrat, ale musíme spoléhat sami na sebe. Kalkulovat s momentální krizí Slavie by bylo scestné, protože Pražané se trápí jen v koncovce. Dokonalou obranou a disciplinovanou hrou se musíme snažit, aby střelecká krize Pražanů pokračovala dál,“ nechal se před zápasem slyšet kouč Jihočechům Pavel Tobiáš.

Chovanec: I bez Řepky si musíme ve Zlíně poradit

Druhá Sparta, která na Slavii ztrácí pět bodů, se představí v neděli od 20 h v televizním střetnutí ve Zlíně. Odepisovaní domácí zázračně ožili, v posledních třech zápasech získali devět bodů a jejich šance na záchranu znovu žije. „Jenže teď to musíme potvrdit proti Spartě, která na jaře ještě neprohrála. Jsme sice na vítězné vlně, proti Letenským se nám navíc doma pravidelně daří, ale bude to těžký boj,“ uvědomuje si zlínský trenér Ladislav Minář, že získat tři body nebude tentokrát vůbec snadné. A to i přesto, že v dresu Sparty je nejistý start zraněného Řepky. „Postupně se ale vrací další zranění hráči, takže se musíme i s Řepkovou absencí vypořádat,“ zachovává klid trenér Jozef Chovanec. „Moji svěřenci se musí soustředit hlavně sami na sebe a svůj výkon. Kalkulovat s tím, že je Zlín v tabulce poslední, by bylo to nejhorší, co by mohli udělat. Nemluvě o tom, aby se myšlenkami toulali v Edenu a zjišťovali, jak hrála Slavie,“ přidával.

Příbram povedou asistenti

Už sobotní program ovšem slibuje dva velice zajímavé zápasy. Kolo otevřou v netradiční sobotním čase 15:45 také před televizními kamerami fotbalisté Příbrami proti olomoucké Sigmě. Středočechy čeká první zápas bez trenéra Massima Moralese, jenž v týdnu u týmu skončil. Čtrnáctý celek bojující o záchranu povedou asistenti Petr Čuhel a Jiří Ryba. Příbram už pět zápasů nepoznala radost z výhry a i proto nyní drží nad sestupovým pásmem už jen tříbodový náskok. Naopak Hanáci jsou ve famózní formě, z posledních šesti zápasů získali šestnáct bodů a ze čtvrté pozice ztrácí na třetí Liberec pouhý jeden bod. Hostům na stadiónu U Litavky bude chybět opora zadních řad gólman Drobisz, pro něhož sezóna už patrně předčasně skončila. „Měl jsem už měsíc a půl pochroumaný meniskus, ale pořád to bylo šlo. V úterý na tréninku jsem si ho ale urval úplně,“ řekl pro klubový web Drobisz.

Ščasný bude zase koučovat z tribuny

Liberec figurující na třetí příčce hostí od 17 hodin Viktorii Žižkov, jejíž naděje na ligové přežití znovu ožily. „Minule jsme vyhráli hladce v Mladé Boleslavi, doma ale musíme výsledek potvrdit výhrou, protože jinak by byly tři importované body k ničemu,“ apeluje na svůj tým kouč Severočechů Ladislav Škorpil. „Ještě žijeme a abychom vykřesali další jiskřičku naděje, musíme v Liberci bodovat. Budě to ale strašně těžké,“ věří v úspěch pod Ještědem žižkovský kouč Zdeněk Ščasný, jenž bude mužstvo opět dirigovat z tribuny.

V Plzni byla v týdnu bouřka

Ve třetím sobotním utkání už ani jednomu mužstvu o nic nejde, neboť ani domácí Plzeň, ani hostující Brno na účast v evropských pohárech myslet nemohou a se záchranou také starosti nemají. „Jde o body a reparát za bídný výkon, který jsme podali před týdnem v Jablonci. I proto u nás byla v týdnu v kabině pořádná bouřka,“ prozradil plzeňský trenér Pavel Vrba, jenž chystá rošády v sestavě. Do sestavy Brna se zřejmě vrátí uzdravený dirigent Polách, takže síla hostů naroste. „Věřím, že pokud uhlídáme domácí ofenzívu a standardní situace Horvátha, můžeme uspět stejně jako před týdnem doma proti Slavii,“ nechal se slyšet trenér Miroslav Beránek.

Bohemians chtějí tři body jistoty

V neděli půjde Bohemians v žižkovském azylu v duelu s Jabloncem o tři body potřebné k definitivní záchraně. „Potřebujeme udělat poslední krok a věřím, že ho zvládneme. Vždyť doma jsme porazili silnější celky, než je Jablonec,“ infikuje svým hráčům sebedůvěru trenér Luboš Urban. Kouč Severočechů ale dělá totéž. „Před týdnem mě mužstvo potěšilo hrou a třígólovou výhrou nad Plzní, v Praze by měla na výkon navázat,“meditoval před utkáním. V případě, že jeho plán vyšel a Jablonec si tři body odvezl, mohl by znovu pomýšlet na účast v evropských pohárech.

Kladenský Hřídel: Ještě zachráněni nejsme

Na evropské poháry myslí i Teplice, které hostí Kladno. „Máme za sebou nepovedený týden, neboť jsme prohráli ligový zápas v Olomouci i pohárový na Spartě, takže máme co napravovat. Pokud chceme do Evropy, musíme zabrat. Proti Kladnu i v odvetě Českého poháru ve středu se Spartou,“ nechal se slyšet teplický trenér Jiří Plíšek. Kladno už je zachráněno, ale kouč Martin Hřídel varuje. „Náskok máme, ale vyhráno ještě ne. Teoreticky ještě spadnout můžeme a tak chceme v Teplicích navázat na tři předchozí zápasy, v nichž jsme neprohráli,“ burcuje své hráče.

Program 27. kola uzavře pondělní televizní střetnutí trápící se Ostravy s Mladou Boleslaví, kterou poprvé v závěru ligy povede nový kouč Dušan Uhrin junior.

Program 27. kola fotbalové ligy:
Sobota:
15:45Příbram - Olomoucon-line
17:00Plzeň - Brnoon-line
17:00Liberec - Žižkovon-line
Neděle:
17:00Bohemians Praha - Jablonecon-line
17:00Slavia - České Budějoviceon-line
17:00Teplice - Kladnoon-line
20:00Zlín - Spartaon-line
Pondělí:
17:15Ostrava - Mladá Boleslavon-line

Reklama