Hlavní obsah

Jedině Bohemians 1905 patří klokan i název, rozhodl úřad

PRAHA

Fotbalový klub Bohemians 1905 získal jako jediný tuzemský fotbalový subjekt právo užívat znak s klokanem a jméno Bohemians. Rozhodl o tom Úřad průmyslového vlastnictví a po dlouhých čtyřech letech tak vyřešil spor týkající se ochranné známky Bohemians.

Článek

Vršovičtí vyzvali střížkovský klub, aby na základě tohoto rozhodnutí přestal užívat logo s klokanem a slovní spojení Bohemians Praha. O rozhodnutí úřadu také informovali Českomoravský fotbalový svaz.

"Rozhodnutí vstoupilo v platnost 25. března 2009. Bylo nám jasné, že z praktického hlediska je nemožně něco měnit v probíhající sezóně. Vše směřujeme k losovacímu aktivu nového ročníku Gambrinus ligy. Jednoznačně požadujeme, aby svaz připustil do soutěže jediný klub s názvem Bohemians," oznámil Lukáš Přibyl, ředitel Bohemians 1905. Klokani si návrat do první ligy vybojovali postupem ze druhé nejvyšší soutěže.

Osvědčení o zápisu ochranné známky

Klub se opírá o Osvědčení o zápisu ochranné známky. "Bez souhlasu společnosti Bohemians 1905 nesmí nikdo v obchodním styku používat označení, u něhož z důvodu shodnosti nebo podobnosti s ochrannou známkou a označením existuje pravděpodobnost záměny na straně veřejnosti," praví se v rozhodnutí Úřadu průmyslového vlastnictví.

„S konečnou platností bylo rozhodnuto o tom, že vršovická Bohemka je jediným možným uživatelem tohoto historického symbolu a nikdo jiný se jím nemůže zaštiťovat. Tímto rozhodnutím snad už definitivně končí dohady o několika Bohemkách,“ doufá Přibyl.

Na tahu je fotbalový svaz

Pavel Fráňa, právník Bohemians 1905, připomíná, že používání shodného loga ve stejném oboru činnosti bývá posuzováno jako trestný čin. "Pokud by fotbalový svaz umožnil střížkovskému klubu i nadále používat název Bohemians Praha, teoreticky by napomáhal trestnému činu. Snad ale všechno zůstane ve věcné rovině. Soudy, to není náš styl," říká Fráňa.

Ředitel fotbalového klubu Bohemians 1905 Lukáš Přibyl (vpravo) a právní zástupce klubu Pavel Fráňa (vlevo)foto: ČTK/Eva Kořínková

Spor stál vršovické klokany hodně peněz. "Nemáme to spočítáno, ale jde to do řádu miliónů. Naši právníci jsou naštěstí fandové, ale jde samozřejmě také o komplikace se sponzory," připomíná Přibyl.

Rozhodnutí se týká i Tělovýchovné jednoty Bohemians. „S TJ budeme jednat, samozřejmě naším cílem není připravovat o jméno Bohemians další oddíly v ostatních sportech, jde nám především o fotbal. Definitivně jsme se stali vlastníky loga a můžeme s ním volně nakládat dle vymezených pravidel,“ dodává Přibyl.

Šéf ligové soutěže Ivo Lubas zatím čeká, až bude mít v ruce potřebné podklady. "Měl bych obdržet osmistránkové odůvodnění, po jeho prostudování se vyjádřím," říká Lubas.

Druhá strana reaguje žalobou

Střížkovský klub se ovšem nehodlá vzdát, naopak chce přejít do ofenzívy. "To samé osvědčení, s nímž přišel pan Přibyl, už několik desetiletí vlastní TJ Bohemians Praha, jejíž jsme součástí. Pro nás se tedy nic nemění. Tělovýchovná jednota podala 22. května žalobu na předsedu Úřadu průmyslového vlastnictví," reaguje sportovní ředitel FK Bohemians Praha Josef Jícha pro Sport.cz. Jeho klub se jména ani loga nevzdá.

"Na losovacím aktivu naopak budeme chtít, aby se svaz řídil memorandem, které si v roce 2006 nechal vypracovat u advokátní kanceláře Straka a Žák. V něm se praví, že smlouva mezi Bohemians 1905 a správcem konkursní podstaty je neplatná. Navíc budeme požadovat, aby soutěže svazu nehrál subjekt, který není jeho členem. A letos v dubnu odvolací a revizní komise rozhodla, že Bohemians 1905 nebyli řádně přijati za člena ČMFS a práva k soutěžím tudíž nemají," avizuje Jícha.

Reklama