Hlavní obsah

V Plzni myslel, že mu praskne žíla v hlavě, teď zlínský Minář věří v záchranu

ZLÍN

Pro fotbalový Zlín by to byl děs, kdyby v sobotu i v Jablonci zvítězil a přesto z ligy spadl. Z šesti posledních ligových zápasů jich totiž pět vyhrál, v jednom remizoval a nasbíral šestnáct bodů. Víc, než za předchozích třiadvacet kol dohromady. „Takový scénář vůbec nepřipouštím. My vyhrajeme, dva naši největší soupeři ztratí a jeden z nich půjde dolů místo nás,“ tvrdí trenér Ladislav Minář, strůjce jarního zlínského zázraku.

Článek

Byli na odstřel. Zlín měl být sázkařskou tutovkou, neboť  se s ním počítalo jako s jasným sestupujícím. Po podzimu, kdy se na jeho trenérské lavičce postupně vystřídali Josef Mazura, Ladislav Minář a Stanislav Levý, ale i v úvodu jara, kdy si začal hrát na spasitele sportovní ředitel klubu Minář.

Po 23. kole mělo být o sestupujících rozhodnuto definitivně. Zvláště, když po  prohře s Jabloncem ohlásil ústy svého trenéra Zdeňka Ščasného rezignaci Žižkov a pár hodin po něm utržil Zlín ostudný pětigólový výprask v Plzni.

Trenér Ladislav Minář tam řádil. „Myslel jsem, že mně praskne žíla v hlavě, jak jsem na hráče křičel. Jejich výkon jsem nazval ostudou a sabotáží zároveň,“ přiznával, ale jedním dechem dodal: „Pro pana Ščasného je liga možná uzavřenou záležitostí, já ji ale ještě nebalím.“

Slib naplnil. Jeho svěřenci postupně porazili Příbram, vyhráli v Ostravě, udolali Bohemians i Spartu, odvezli bod z Olomouce a když v minulém kole zvítězili na svém hřišti i nad Brnem, není pro ně ligová záchrana už bohapustou utopií.

Mohou se zachránit, i když ligové bytí nemají ve vlastních rukou. Ani sobotní vítězství v Jablonci totiž Zlínu stačit nemusí, pokud by Příbram a Kladno stoprocentně bodovaly.

Co Zlín potřebuje k záchraně?
Aby Zlín zůstal v nejvyšší fotbalové soutěži, musí bezpodmínečně vyhrát v sobotu v Jablonci a spoléhat, že Kladno neporazí Ostravu a Příbram prohraje v Brně. V případě bodové rovnosti Zlína s Kladnem by sestupovali Středočeši, v případě shodného počtu bodů Zlína a Příbrami by spadl do II. ligy Zlín. Kdyby došlo k bodové shodě Kladna, Příbrami a Zlína, sestupovalo by z ligy Kladno, které má v minitabulce těchto tří celků nejhorší bilanci.

„To nesvedou. Brno Příbram porazí, Ostrava na Kladně neprohraje a nám bude vítězství v Jablonci na přežití stačit. Porazili jsme na jaře silnější soupeře, takže i na Jablonec si musíme věřit.“ burcuje své hráče Ladislav Minář.

Nechce totiž za nic na světě připustit, že by jarní zlínská pohádka měla mít strašidelný závěr.

Reklama

Související témata: