Hlavní obsah

VIDEO: Baník Ostrava se ohrazuje proti údajnému bankrotu

OSTRAVA

Další problém po nevydařené sezóně řeší fotbalový klub Baník Ostrava. Devátý celek Gambrinus ligy dluží věřitelům několikamiliónové částky a brněnská firma Sporttime na něj podala u Krajského soudu v Ostravě insolvenční návrh. Klub se ovšem brání, že mu bankrot nehrozí. „Důrazně se ohrazujeme proti nařčení, že by klubu hrozil bankrot,“ uvedli zástupci Baníku v prohlášení na svých stránkách.

Článek

Společnost Sporttime je výhradní zástupce firmy Kappa a fotbalovému klubu dodává sportovní vybavení. Podle webových stránek justice.cz Baník nezaplatil stotisícové faktury za sportovní zboží, mj. čepice a mikiny. Firma nárokuje další nezaplacené faktury v celkové výši 3 271 493 korun.

S touto částkou klub nesouhlasí. "Podle účetnictví FC Baník Ostrava se jedná o dva milióny korun, které postupně klub i splácí," stojí v prohlášení. Podle klubu návrh na insolvenční řízení souvisí s neuznáním opce na prodloužení smlouvy se společností Sporttime.

Klubové vedení detaily zatím nemá. "Veškeré informace o insolvenčním řízení jsme zatím získali pouze z médií, čekáme na vyrozumění Krajského soudu. Důrazně se ovšem ohrazujeme proti nařčení, že by klubu hrozil bankrot. Pro příští sezónu jsme obdrželi profesionální licenci, veškeré naše smlouvy jsme poskytli k nahlédnutí licenčnímu manažerovi ČMFS, který je připraven to i potvrdit," tvrdí Baník.

Přiznané závazky

Zástupci ostravského celku už dříve přiznali, že některým subjektům dluží. "FC Baník Ostrava už před měsícem přiznal, že eviduje nesplacené závazky ve výši zhruba 12 miliónů korun, z toho polovinu vůči hráčům na jejich bonusech (údajně se jedná o bývalého trenéra Karla Večeřu, obránce Reného Bolfa a záložníka Maria Ličku - pozn.red.) a druhou část na provozních nákladech. Zároveň ale evidujeme i pohledávky ve výši asi 35 miliónů korun u některých našich obchodních partnerů."

Už v dubnu vedení Baníku na svých stránkách zveřejnilo prohlášení, v němž upozorňuje na miliónové pohledávky. Největší z nich je za přestup útočníka Lukáše Magery (18 miliónů) do rumunského Temešváru, další pak pětimiliónové výchovné za Milana Baroše od Galatasaray Istanbul.

"FC Baník Ostrava má v tuto chvíli pokryt stoprocentně rozpočet pro příští sezónu a díky velice úzké spolupráci s Českomoravským fotbalovým svazem jsme na dobré cestě vymoci prostřednictvím FIFA a UEFA naše pohledávky u Temešváru a Galatasaraye Istanbul, jež tvoří drtivou většinu našich pohledávek. Jsme přesvědčeni, že do startu nové sezóny bude klub bez závazků,“ hájí se Baník. Ten v právě skončeném ročníku Gambrinus ligy skončil na devátém místě se ziskem 39 bodů.

Reklama