Hlavní obsah

Sparta? Teplice jsou přece lepší, smějí se bosenští mušketýři

KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ

Jsou jako tři mušketýři. A fotbalové Teplice jsou moc rády, že své Bosňany mají. Admir Ljevakovič (24), Samir Merzič (25) a Aidin Mahmutovič (23) kráčejí na Stínadlech ve stopách kanonýra Edina Džeka. Úspěšně, takže za chvíli vytasí kordy nejen na nový ročník nejvyšší české soutěže, ale také na Evropskou ligu, jejíž kvalifikace je pro ně velkou výzvou.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Jeden za všechny a všichni za jednoho - zleva Admir Ljevakovič, Samir Merzič a Aidin Mahmutovič.

Článek

Bude to pikantní start sezóny. Fotbalisté Teplic a Sparty se naposledy střetli 13. května v semifinále Poháru ČMFS a již v pátek 24. července znovu na Stínadlech obstarají premiérový duel nového ročníku Gambrinus ligy. „Sparta je silná. My jsme ji ale v semifinále poháru vyřadili a pak vyhráli i finále, což znamená, že Teplice jsou asi lepší,“ usmívá se záložník Admir Ljevakovič.

Spolu s krajany Merzičem a Mahmutovičem v Teplicích navazují na bosenskou tradici, kterou na Stínadlech založil vytáhlý kanonýr Džeko. Právě útočník Mahmutovič Severočechům pohár vystřelil, protože svým gólem Spartě poslal odvetu semifinále do penaltového rozstřelu a pak se postaral také o jedinou trefu ve finále se Slováckem. „Byl to úžasný zážitek, obrovská radost, pro niž se fotbal hraje. Pohár můžete vyhrát třeba jen jednou v kariéře,“ rozplývá se Aidin ještě dnes.

Právě z poháru se Teplice vrátily do Evropy, protože v lize skončily až sedmé. „Ziskem trofeje jsme zachránili minulou sezónu. Bez ní by určitě kladně hodnocená nebyla,“ uvědomuje si Ljevakovič.

Výzvou Evropská liga a možná i světový šampionát

Po krátké letní přípravě už bosenský trojlístek stojí na startu nového ročníku. „Příprava byla těžká, ale fyzička musí být,“ usmívá se obránce Samir Merzič a naznačuje, že na kondiční přípravě trenér Plíšek lpí. Cíle Teplic jsou jednoznačné. „V lize se posunout výš než posledně a z kvalifikace se probojovat do základní skupiny Evropské ligy. To by byl pro klub obrovský úspěch,“ zasní se Ljevakovič.

Džeka Teplice prodaly za 110 miliónů korun do Wolfsburgu a ani na dalších hráčích z Bosny a Hercegoviny určitě neprodělají. Skauti už kolem nich krouží a případný postup do Evropské ligy by jejich cenu náležitě zvedl. „Mou vysněnou štací je německá bundesliga, ale i Anglie,“ říká Merzič. „Těch adres je víc, top 5 evropských lig, ale také třeba Belgie, Turecko,“ přidává se Ljevakovič. „Mně je to jedno, klidně i Frankfurt,“ směje se Mahmutovič v narážce na legionáře Martina Fenina, jehož nástupcem v Teplicích je a také se mu vzhledem hodně podobá.

Ještě jednu touhu pak bosenské trio má. Mistrovství světa v Jihoafrické republice. Vzhledem k tomu, že kvalifikaci má bosenský tým rozehranou o mnoho lépe než český nároďák, nemusí to být nesplnitelný sen. „Kluci hráli za jedenadvacítku, v reprezentačním áčku jsem zatím byl jen já. Ale po zraněních v minulé sezóně jsem z ní vypadl,“ připomíná Merzič.

S fotbalem začínali na ulici

Na české poměry začínali s fotbalem pozdě. Bylo jim osm, devět let, Ljevakovičovi dokonce deset. A když tuto středu dorazili na autogramiádu do fotbalového kempu v Klášterci nad Ohří, nestačili se divit, jaké podmínky tady děti ze starších přípravek mají. „My jsme začínali kopat na ulici, protože jinde to ani nešlo. Tak si toho važte a makejte,“ radil Ljevakovič klukům.

S opravdu profesionálními podmínkami se Bosňané setkali až v severních Čechách. „Třeba nějakým stravovacím režimem se u nás doma nikdo nezabýval. Teď už to známe, kuřecí steak a těstoviny,“ usmívají se.

Ljevakovič, nejhovornější z trojlístku, v létě neztrácel čas a před měsícem se stihnul v rodné zemi oženit. „Žena je z Bosny a za týden za mnou přijede na delší čas do Teplic,“ těší se fotbalový novomanžel.

Reklama