Hlavní obsah

Jablonec se oslabený necítí, v lize chce obhájit loňskou pátou příčku

JABLONEC NAD NISOU

Fotbalisté Jablonce by rádi navázali na loňské dobré výkony díky nimž obsadili v konečné tabulce pátou příčku. Tomu odpovídala i náročná příprava v letní pauze, kterou trenér František Komňacký hodnotil pozitivně.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Fotbalisté Jablonce během přípravy na další ligový ročník

Článek

„Příprava byla letos hodně náročná a trenér nám dal dost zabrat. Asi chce být lepší než loni,“ pronesl s úsměvem na rtech kapitán Petr Pavlík na čtvrteční předsezónní tiskové konferenci.

Trenérovi Jablonce Komňackému zase přišla příprava krátká. „Když jsem si to porovnal s minulými lety, tak je počet tréninků menší. Což je v mužstvu, kam se začleňují nové tváře menší komplikace, ale hráči přistoupili k přípravě velmi profesionálně a během čtyř týdnů jsme zvládli vše, co jsme si naplánovali,“ pochválil kouč své svěřence.

Cenný přátelák s Werderem

Spokojenost vyjádřil trenér Severočechů také s tím, že měl po celou dobu k dispozici všechny hráče, kteří přicházeli v úvahu pro začátek sezóny. „Je to plus pro celou přípravu, že hráči nechodí týden před začátkem ligy,“ dodal Komňacký. Řeč přišla i na přípravné utkání sehraném na soustředění v Rakousku s Werderem Brémy. Zápas sice Jablonečtí prohráli vysoko 2:5, ale podle slov trenéra šlo o vrchol přípravy.

„Byl to pro nás poučný zápas, který leccos ukázal. V prvním poločase jsme nasadili naši nejsilnější sestavu, která dokázala se soupeřem držet krok a nepouštěla ho do výrazných šancí. Několikrát se nám dokonce povedlo soupeře překonat rychlou kombinací, ale úspěšné zakončení se nepodařilo. Ve druhé půli se začalo míchat se sestavou a  chyběla tomu kompaktnost. Navíc se projevily individuální schopnosti hráčů Werderu. Škoda některých laciných branek. Byli jsme důstojným soupeřem, ale ukázalo nám to i nedostatky, na kterých je třeba zapracovat. Pozitiv je však více než negativ,“ uzavřel hodnocení přípravy trenér.

Splátkový kalendář pro posily

Z nově příchozích hráčů se nejvíce mluvilo o Pavlu Drskovi z Kladna. „Pavel zapadl nejlépe, protože jako jediný z nováčků už zaplatil zápisné. Ostatní padali do mdlob, když viděli tu částku, ale už pro ně máme připraveny splátkové kalendáře,“ podotkl k posilám dobře naladěný kapitán Pavlík. Jinak prý nikdo neměl problém s tím zapadnout do kolektivu v kabině.

Kromě platební schopnosti však disponuje třiatřicetiletý stoper i jinými přednostmi. „Je tmelícím prvkem a organizátorem obrané hry. Navíc má dobré fotbalové myšlení, takže si dokáže zorganizovat i rozehrávku. Navíc umí standardní situace a dokáže zakončovat naše útoky. Vedle něho se hráči jako Jiří Krejčí a Tomáš Huber budou zlepšovat, aby se mohli stát rodinným stříbrem klubu,“ vyjmenovává všechny silné stránky nové posily trenér Komňacký.

Kovářík i Vošahlík si řekli o základ

O základní sestavu si ale výrazně říkají i další nováčci v kádru. Jan Kovařík svojí mladickou energií a výbornou technikou kvalitou by mohl zacelit díru, která nalevo vznikla po odchodu Adama Hlouška do Slavie. Navrátilec z hostování v Bohemians Praha Jan Vošahlík také udělal v přípravě rázný krok k tomu, aby se objevil v základu.

„V týmu jsme na sezónu připraveni natolik dobře, aby jsme nemuseli alibisticky říkat, že chceme hrát o záchranu, ale že nám půjde o horní pozice,“ vyjádřil celkovou spokojenost s hráči lodivod zelenobílých, který nemá pocit, že by odchod Josefa Hamouze a Adama Hlouška tým zásadně oslabil. Cílem do příští sezóny tedy je obhajoba loňských pozic v horní polovině tabulky.

První utkání letošního ročníku Gambrinus ligy odehraje Jablonec na hřišti Českých Budějovic již tuto neděli. Sestava by měla být totožná s posledními přípravnými zápasy. Jde tedy o kostru tvořenou zkušenými borci jako Špit, Drsek, Loučka a Lafata doplněná o mladíky Kovaříka, Haurdiće a Vošáhlíka.

Reklama

Související témata: