Hlavní obsah

Teplice jsou po duelu se Spartou bohatší o dvě potěšující zkušenosti

TEPLICE

Liga začala slibně. I zájem fanoušků o premiérový duel byl enormní, protože patnáctitisícovou návštěvu nepamatují teplická Stínadla už hodně dlouho. Pravda, přijela Sparta, která táhne vždy a všude, ale i tak byli aktéři pátečního duelu plnými ochozy příjemně překvapeni. Vždyť tolik diváků nepřišlo v Teplicích ani na reprezentaci!

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Ondřej Kušnír ze Sparty (vlevo) a teplický hráč Vlastimil Stožický

Článek

Plné ochozy teplických Stínadel kvitovali hráči i trenéři. „Báječná kulisa. Hrát ligu před plným stadionem je fantastická věc. Kdyby se to podařilo v každém kole, bylo by to jen ku prospěchu fotbalu,“ rozplýval se teplický kouč Jiří Plíšek poté, co jeho svěřenci uhráli s pražskou Spartou v pátečním večeru bezgólovou remízu.

„Je moc dobře, že přišlo tolik lidí,“ přitakával jeho kolega na letenské lavičce Jozef Chovanec.

Zkušenost první - divácká kulisa

Samozřejmě že patnáctitisícová návštěva pomohla i fotbalu, jenž měl v takovéto atmosféře úplně jiný nádech. Pomohla však i oběma týmům, na něž čeká vstup na evropskou pohárovou scénu. Dá se totiž předpokládat, že v úterý bude letenská aréna při prvním dílu kvalifikace o Ligu mistrů s řeckým Panathinaikosem rovněž plná. A až vstoupí Teplice do bojů o účast v Evropské lize, fanoušci přijdou také.

„Máme s podobnými návštěvami a hrou před plným stadionem skutečně málo zkušeností, takže je dobře, že na zápas se Spartou tolik lidí přišlo. Musíme se totiž naučit před vstupem do pohárové Evropy s plným stadionem žít a srovnat se s ním,“ přiznával teplický trenér, že vstup do ligy byl i v tomto směru pro jeho svěřence velkou zkušeností.

„Zatímco moji hráči jsou na podobnou kulisu zvyklí, pro Teplice bylo před startem do evropských pohárů určitě dobře, že si před plným stadionem zahrály,“ mínil Chovanec.

Zkušenost druhá - vyrovnaná partie

Severočeši si ovšem v pátečním ligovém prologu ověřili nejen to, jak jsou schopni zvládnout zápas v podobné divácké kulise, ale otestovali si, jak jsou na sezónu a pohárovou Evropu připraveni.

„Vyrovnat se Spartě, která bude patřit k favoritům ligy, je určitě potěšující, ale na nějaké hodnocení je ještě brzy. Z jednoho zápasu se závěry dělat nedají, o tom víc vypoví až souhrn tří čtyř utkání,“ bránil se nějakým soudům teplický trenér Jiří Plíšek.

Netajil však, že bod sebraný Pražanům těší. „Zvláště, když jsme se silnou Spartou sehráli vyrovnanou partii, do vyložené šance ji nepustili, takže bezgólová remíza byla zasloužená. Samozřejmě že jsem měl k výkonu svých hráčů připomínky, neboť do přestávky jsme hráli příliš komplikovaně, těžko se prosazovali středem a málo využívali křídelních prostorů. Po půli jsem zase postrádal přesnější přihrávku a lepší pohyb útočníků, jenže člověk musí při vší kritice brát v potaz výbornou defenzivu a organizaci hry Sparty. Proto bylo pro mě  potěšující, že jsme se jí vyrovnali,“ dodával.

Reklama

Související témata: