Hlavní obsah

FOTBAL: Slavia remizovala s Boleslaví 1:1, Ostrava a Plzeň vyhrály

PRAHA

Čtyřmi zápasy pokračovalo v sobotu 1. kolo české nejvyšší fotbalové soutěže. Mistrovská Slavia v cestě za obhajobou titulu remizovala doma s Mladou Boleslaví 1:1, ostravský Baník porazil Příbram 2:1. Liberec doma remizoval s Kladnem 1:1 a Plzeň vybojovala tři body díky výhře nad Slováckem.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jan Chramosta z Mladé Boleslavi (vpravo) v souboji se Stanislavem Vlčkem ze Slavie

Článek

Těžký los přisoudil na úvod fotbalistům Mladé Boleslavi mistrovskou Slavii na jejím domácím trávníku v Edenu, kde zatím nikdo ligový zápas nevyhrál. Svěřenci kouče Dušana Uhrina mladšího tomu byli blízko po gólu Alexandra Mendyho v 68. minutě. Francouzský záložník byl při výskoku u míče dříve než brankář Vaniak.

Zkušený gólman nastoupil v brance místo Romanovse, ovšem příliš jistě během zápasu nepůsobil. Svědčilo o tom i jeho podcenění střely Chramosty v závěru utkání, která nakonec skončila na břevnu. Za Slavii v 79. minutě vyrovnal a domácí neporazitelnost zajistil Marek Jarolím gólem z trestného kopu.

Baník udeřil v nastaveném čase

Nejhorší tým jara Baník Ostrava přivítal fotbalisty Příbrami a rozhodčí Kocián se měl pořádně co ohánět. V utkání musel do kapsičky sahat hned pro deset karet včetně červených pro domácího Krauta a příbramského Šmejkala. Právě Šmejkal byl vůbec prvním potrestaným v zápase za taktický faul a v úplném závěru neudržel nervy po vítězném ostravském gólu.

Po bezbrankovém poločase šel Baník do vedení v 56. minutě, kdy Zeher po přihrávce Ličky šikovně přehodil vybíhajícího brankáře Krbečka. Za osm minut vystřídal v hostujícím týmu Tarczala Cafú a po necelé půlhodině na hřišti se Brazilec předvedl gólově, když hlavou vyrovnal. V infarktové koncovce však domácím tři body vrátil v první minutě nastavení Lukeš. Z velké dálky z přímého volného kopu spíše centroval, ale míč propadl až před branku a přeskočil překvapeného Krbečka.

Plzeň si odváží tři body ze Slovácka

Do zápasu lépe vstoupilo domácí Slovácko. Už ve čtvrté minutě vstřelil úvodní gól Petr Švancara, nová posila týmu. Avšak Plzeň se nenechala zaskočit a v jedenácté minutě vyrovnala. David Střihavka si potáhl míč podél šestnáctky a přesnou ranou do šibenice srovnal skóre. V patnácté minutě zahodilo Slovácko hned dvě velké šance, při kterých mohlo jít do vedení. A tak na hřišti začala vládnout Plzeň. Ve čtyřiatřicáté minutě zvýšil skóre plzeňský Milan Petržela a o minutu později přidal další gól jeho týmový kolega Filip Rýdel.

Do druhé půle vkročili lépe domácí. V 56. minutě zahrávali pokutový kop po nedovoleném zákroku hostujícího brankáře Ticháčka a Švancara jej bez problémů proměnil. V 73. minutě mohlo být vyrovnáno. Urbánkův centr se snesl na hlavu zcela volného Šimáčka. Ten ale těsně minul hostující branku. V závěru zápasu se ještě snažili domácí vytvořit tlak, gól už ale nepadl.

 Kladno uhrálo bod v Liberci

<span>První gólová šance přišla v šestnácté minutě. Nováček v libereckém útoku </span><span><span>Diviš dostal ideální přihrávku za obranu. Obstřelil kladenského gólmana, do branky se ale netrefil. Další příležitost měl Diviš o šestnáct minut později. Po Dočkalově rohu vypálil, střela však směřovala do středu branky a kladenský Pavlík ji chytil. V čtyřiatřicáté minutě mohli jít do vedení hosté z Kladna. Holub ale těsně minul odkrytou libereckou branku.</span></span>

<span><span><span><span>V padesáté minutě mohl konečně padnout první gól zápasu, liberecký </span></span><span>Gebre Selassie si zpracoval centr na přední tyč, jeho střela však skončila těsně vedle. O tři minuty později se tak z branky radovali hráči Kladna. </span><span>Hosté zahrávali trestný kop, Szabo po rychlém náběhu poslal míč do horního rohu branky. V jednašedesáté minutě bylo ale srovnáno. Dočkal poslal míč z trestného kopu na zadní tyč, tam si naběhl Gecov a vstřelil vyrovnávající gól. <span>Zoubele si naběhl za obranu, v pádu vystřelil, ale liberecký brankář Zlámal jeho pokus se štěstím vyrazil. V závěru utkání měl ještě šanci Liberec, Bošančič prošel přes dva hráče, jeho rána ale prolétla jen kousek vedle tyče. Zápas tak skončil nerozhodně 1:1. </span></span></span></span>

Fotbalová Gambrinus liga - 1. kolo:
Teplice - Sparta 0:0on-line
Sobota:
Ostrava - Příbram 2:1 (0:0)on-line
Branky: 56. Zeher, 90.+1 Lukeš - 89. Cafú.
Slavia - Mladá Boleslav 1:1 (0:0)on-line
Branky: 79. M. Jarolím - 68. Mendy.
Slovácko - Plzeň 2:3 (1:3)on-line
Branky: 4. a 56. Švancara - 11. Střihavka, 34. Petržela, 35. Rýdel.
Liberec - Kladno 1:1 (0:0)on-line
Branky: 61. Gecov - 53. Szabo
Neděle:
17:00Bohemians Praha - Olomoucon-line
17:00Č. Budějovice - Jablonecon-line
Pondělí:
17:30Bohemians 1905 - Brnoon-line

Reklama