Hlavní obsah

Sparta předstihla Slavii, lize však dál vládne Jablonec

PRAHA

Rozdílně si o víkendu vedlo pět pohárových zástupců, které ve čtvrtek čekají odvety předkola Evropské ligy. Sparta vydřela výhru nad Mladou Boleslaví a Liberec snadno přehrál České Budějovice. Teplice se Slavií si ve vzájemném duelu rozdělily po bodu a Olomouc prohrála v Příbrami. Navzdory ostudě s registračkami však Gambrinus lize dál vládne Jablonec.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Adrian Rolko z Mladé Boleslavi (vlevo) ve vzdušném souboji s Václavem Kadlecem ze Sparty

Článek

Nový trend trvá. Nikdo z pětice pohárových zástupců zatím není v ligové tabulce na příčce, která by mu zaručovala start v Evropě i v příští sezóně. Do reprezentační přestávky čekají kvintet ještě odvety předkola play-off a zápasy 6. kola, po nichž přijde první delší pauza v novém ročníku.

„Ve druhém poločase už docházely síly nám i Teplicícm. Bylo znát, že v pohárových zápasech jsme zanechali hodně sil. Moc brankových příležitostí jsme si nevytvořili ani my, ani Teplice,“ naznačil slávistický záložník Jaroslav Černý, že čas na konsolidaci mužstva přijde všem pohárovým vyslancům vhod.

Sestava 5. kola podle Sport.cz
Krbeček (Příbram) - Limberský (Plzeň), Hubník (Sparta), Neuwirth (Ostrava), Pleško (Příbram) - Ondřejka (Slovácko), Vacek (Sparta), Vácha (Liberec), J. Černý (Slavia) - Nezmar (Liberec), Dalmo (Brno).

Slavii tak předstihla Sparta, která gólem z 90. minuty připravila porážku do té doby vedoucí Mladé Boleslavi. Utkání bylo konfrontací vytíženého pohárového zástupce se soupeřem, který se celý týden může v klidu chystat jen na ligový zápas. „Kdo hraje i v Evropě, je pro něj liga vždy složitější. Máme však dost široký kádr, abychom nabitý program zvládli. Nejhorší je větší riziko zranění, to je největší problém,“ poukázal Jozef Chovanec, trenér Sparty.

První tři příčky zatím okupují Jablonec, Brno a Mladá Boleslav, které letos pohárové starosti nemají. Určitě si budou přát, aby do Evropské ligy postoupilo co nejvíc jejich domácích konkurentů. „V pohárech držím palce českým klubům vždycky. Teď však ještě víc. Naše soupeře bude Evropská liga unavovat a my z toho zkusíme vytěžit co nejvíc,“ říká na rovinu boleslavský útočník Luboš Pecka.

Pohárové týmy však mohou na druhé straně profitovat ze zkušeností, které v domácí soutěži nezískají. „Je to vždy dvojsečné. Boleslav hraje v ustálené sestavě a zatím jí to jde,“ reaguje Chovanec. Další komplikací pro přední kluby budou reprezentační povinnosti jejich fotbalistů. „Hodně důležité pro nás bude, kolik hráčů budeme mít v nominacích. Když je tým víceméně pohromadě, dá se během přestávky stihnout hodně práce. Ale kdyby nebyl, pro takový případ máme široký kádr a můžeme si pomoci také hráči z juniorky,“ říká Chovanec.

Jablonec s ostudou, ale v čele

O velkou kuriozitu se postaral Jablonec, který neměl před utkáním v Kladně včas nachystané registrační průkazy a hráči nastoupili na občanky či pasy. „Ani se mě neptejte, jak mi bylo. Ještě teď se celý třesu…! Já už na to asi nemám nervy. To je ostuda klubu, tohle už se nikdy nesmí stát…!“ láteří klubový šéf Miroslav Pelta.

Severočeši však i tak znovu vyhráli a stále vedou tabulku. „Tohle asi nikdo nečekal. Na druhé straně jsme však měli relativně slabší soupeře a tabulka je hodně vyrovnaná. Na vítězné vlně se chceme udržet co nejdéle. Pokud doma porazíme Příbram a po přestávce pojedeme na Spartu, tak ta z nás bude mít určitě velký respekt,“ plánuje kapitán mužstva Petr Pavlík.

Jablonečtí překvapovali sami sebe již na jaře a na podzim jsou ještě lepší. „Nečekal jsem to, je to skvělé. V létě nám odešla silná levá strana, ale trenéři ji dokázali nahradit mladou dvojicí Kovaříkem a Jablonským. A k tomu ještě přišel Drsek, jehož nákup nám všichni chválí. Jsem rád, že to vyšlo,“ libuje si na klubových stránkách Pelta.

Reklama