Hlavní obsah

Fotbalové kluby musí šetřit, ale před zánikem není žádný

PRAHA

Většina fotbalových klubů v Gambrinus lize musela kvůli ekonomické krizi přejít na úspornější režim. Upravují se rozpočty, platy hráčů i zaměstnanců, noví sponzoři se shánějí strašně těžko. I přesto není nikdo bezprostředně ohrožen zánikem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Krize donutila fotbalové kluby šetřit, zánik ale žádnému nehrozí.

Článek

„Následky krize ale musí svým způsobem pociťovat každý,“ říká generální ředitel úřadujícího mistra Slavie Petr Doležal. I když jde o nejúspěšnější český klub poslední doby, nemůže si vyskakovat.

„Jsme sice mistři, ale sehnat nového velkého partnera je v dnešní době obtížné. Proto jsme rádi, že nám zachovali věrnost ti stávající. Smlouvy obnovujeme vždy na rok, ale těžko předjímat, co bude,“ tvrdí Doležal.

Slavia plánovala v této sezóně hospodařit s částkou kolem 300 miliónů korun. „Ale za předpokladu, že postoupíme do Ligy mistrů. To se nepovedlo. Jsme sice v Evropské lize, ale ta je pořád v porovnání s tím úplně jiná dimenze. Proto je teď náš rozpočet zhruba na polovině té původní částky,“ prozradil šéf klubu z Edenu.

Peníze jen za prodej

I když Slavia před sezónou řádně nakupovala, většinu přestupů jí pokryl prodej Šventa do Salcburku. „Považuji to za malý zázrak. Vždyť se podívejte, kolik hráčů z naší ligy odešlo v létě za slušné peníze někam do zahraničí,“ říká. „Přesto na tom fotbalová Evropa asi tak špatně nebude. Teď jsem byl dva dny na UEFA a vydali tabulku šedesáti největších letních přestupů. Ještě ten poslední byl za 4,5 miliónu eur...“

Šetřit musí i Sparta, což dokazuje výčet letních posil. Většina hráčů přišla na hostování nebo zadarmo po skončení smlouvy. „Ale rozpočet se pohybuje na stejné úrovni jako v minulých letech,“ řekl ČTK před startem sezóny mluvčí Sparty Ondřej Kasík. Po marné snaze o postup do Ligy mistrů se však zřejmě rovněž upravil směrem dolů.

Dá se říct, že letní přestupový trh pořádně čeřila jen Slavia. Ale byly i výjimky: třeba Jablonec překvapil koupí Marka Jarolíma ze Slavie. A i když severočeský klub nepracuje s horentním rozpočtem, spekuluje se o částce 10 miliónů korun.

Ztrácejí partnery

Na opačném pólu stojí třeba Kladno. Žádné velké posily, jen hráči na hostování, k tomu odchod Drska za lepšími podmínkami právě do Jablonce. „Spousta menších firem, které byly třeba před dvěma lety schopny nějaké peníze do fotbalu uvolnit, si to dnes rozmyslí,“ tvrdí ředitel klubu Eduard Novák. „Měli jsme předjednaného na poměry našeho regionu velmi silného partnera, který by v klubu byl tři roky. Smlouva byla před podpisem, ale v důsledku současné situace od toho ustoupil,“ lituje Novák.

Kladno patří ke klubům, které pracují s nejnižším rozpočtem v lize. Spekuluje se o částce pod 30 miliónů korun. Přesto zřejmě požadovanou sumu nenaplnilo, protože si muselo půjčit od města. „Jde o jedenáct miliónů korun, které však musíme vrátit. Nejde o žádnou dotaci,“ upozorňuje Novák, ale jedním slovem dodává: „Situace je stabilizovaná, v tuto chvíli nedlužíme nikomu z hráčů ani zaměstnanců ani korunu.“

Podle šéfa Slavie Doležala by se klubům zase mohlo začít blýskat na lepší časy. „Pesimista nejsem. Jednadvacítka teď skvěle zvládla kvalifikační zápasy, a pokud postoupí na šampionát, hráči se mohou velmi dobře zhodnotit. To samé platí o dvacítce, kterou teď čeká mistrovství světa.“ ¨

KRIZE V ČESKÉM SPORTU
FOTBALKluby musí šetřit, před zánikem ale není žádný
HOKEJKrize má už čtyři oběti
ČOVDůsledky by mohly být až fatální
Jak se projevila jinde?
ATLETIKA
Dohromady hospodaří svaz s rozpočtem kolem 100 miliónů korun. „Díky našim partnerům se nám ho podaří naplnit,“ říká nový svazový šéf Libor Varhaník. „Spíš máme zamotanou hlavu z financování od ČSTV, potažmo Sazky, z třinácti splátek jsme obdrželi zatím jen tři,“ upozorňuje. Krize se nepodepsala na největším českém mítinku Zlatá tretra Ostrava, jenž letos přivábil i nejdražší hvězdu Usaina Bolta.
FLORBAL
Rychle se rozvíjející sport má letos rozpočet zhruba 20 miliónů Kč. „Drží nás funkční marketing, nejvíc prostředků si hnutí vygeneruje od své členské základny,“ říká prezident České florbalové unie Filip Šuman. I jeho trápí snížené dotace od ČSTV. „Tři milióny nahradilo ministerstvo financí, ale dalších šest, které bychom za normálních podmínek dostali, chybí,“ vypočítává. Strašákem je návrh, aby stát financoval jen olympijské sporty. „To by byla katastrofa,“ tvrdí.
GOLF
Je v Česku dál na vzestupu, ročně přibývá 15 až 20 procent hráčů. Věnují se mu ale spíše lidé z vyšších příjmových skupin. „Krize na ně nedosáhla natolik, aby si koníčka odpustili,“ řekl ČTK analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek.
DALŠÍ SPORTY
Ty zasáhla krize drtivěji. Například hokejbalový mistr z let 2007 a 2008 Habešovna z ekonomických důvodů zanikl, Hustopeče a Bystřice pod Hostýnem se odhlásily z házenkářské extraligy. Badmintonista Petr Koukal zase neodjel na MS do Indie, letos se ani nepodařilo v Praze uspořádat turnaj Světové série v plážovém volejbalu.

Reklama

Související témata: