Hlavní obsah

Horváth znovu míří s armádou plzeňských exsparťanů na Letnou

PRAHA

Všichni do Plzně, jako by si loni v létě řekla většina zneuznaných fotbalistů Sparty. O koho ztratili na Letné zájem, šel do Viktorie. Trenér Vrba tak má v kádru celkem devět hráčů, kteří prošli Spartou. Byť se letos migrace tímto směrem neopakovala, sobotní vzájemný duel 9. kola Gambrinus ligy je z tohoto pohledu stále pikantní víc než dost.

Článek

Byl to nečekaný rozchod. Sparta se loni zbavila svého špílmachra a Pavel Horváth vzal zavděk novou šancí v Plzni. Spolu s ním mají zkušenosti z Letné také Poštulka, Halama, Limberský, Kolář, Petržela, Rada, Rezek a Střihavka, takže každý vzájemný duel je velmi prestižní. V minulé sezóně na sebe oba soupeři narazili také ve čtvrtfinále Poháru ČMFS. Přestože tak měla Plzeň čtyři pokusy, neporazila Pražany ani jednou. V lize doma remizovala 1:1 a venku prohrála 0:2, v poháru si sice přivezla nadějnou plichtu 0:0, domácí odvetu však hladce prohrála 0:3.

„Zápasy se Spartou jsou stejně jako se Slavií speciální. Hráče nemusíte ani motivovat, motivace přichází sama,“ přikyvuje plzeňský trenér Pavel Vrba. „Na jaře jsme ve dvou zápasech na Spartě hráli lépe, než potom doma, kde jsme v pohárové odvetě vyhořeli. Věřím, že teď k dobrým výkonům přidáme i bodový zisk,“ přeje si trenér.

I v Praze čepují plzeňské pivo, vtipkuje kapitán

Kapitán Pavel Horváth už před časem prohlásil, že se bude Plzni hrát lépe proti silnějším soupeřům než proti slabším, kteří často „betonují“. „Bylo by dobré dát první gól, aby se Sparta ocitla pod tlakem a my měli víc prostoru dopředu.“ Jediné, čeho se Horváth obává, je možná přemotivovanost plzeňského týmu. „Přemíra snahy někdy přináší chyby a může působit až komicky. My jsme proti loňskému jaru ale o půl roku zkušenější a snad to bude znát. Také bychom byli rádi, kdyby nám opět pomohli fanoušci. I v Praze čepují plzeňské pivo, tak se tam snad budou cítit jako doma,“ přisazuje si známý vtipálek Horváth.

„Očekávám, že utkání s Plzní nepřekročí rámec našich posledních vzájemných duelů. Soupeř bude mít hru založenou na důkladné defenzivě a rychlých protiútocích, což je od mužstev, která hostíme v Generali Areně, taková klasika,“ tuší letenský kouč Jozef Chovanec. „Utkání bude mít pro soupeře náboj v tom, že v jeho kádru působí spousta hráčů, kteří prošli Spartou. Z našeho pohledu však není Plzeň nějaký speciální rival,“ srovnává trenér.

Letenští si budou muset dávat pozor, aby Viktorce nepřinesl štěstí exostravský stoper David Bystroň. „V dresu Baníku jsem na Spartě jednou remizoval a dvakrát vyhrál, takže hrát se s nimi určitě dá. My ale musíme podat stoprocentní výkon,“ říká obránce, který se vrací na hřiště po dvouzápasovém trestu za vyloučení.

Reklama

Související témata: