Hlavní obsah

Nevšední trénink Bohemians 1905: Koller s Trojanem v akci

PRAHA

Jan Koller se opřel do míče a spoře zaplněná hlavní tribuna ve vršovickém "Ďolíčku" jen údivem zahučela, když míč vypálený z obří kopačky dvoumetrového kanonýra přeletěl sítě za bránou a skončil v koruně urostlého topolu. "Pár stromů jsem tady dneska porubal," smál se pak Koller. "Bylo to pro mě hezké zpestření. Výborný, krásný zážitek," pochvaloval si rekordman v počtu nastřílených gólů za českou reprezentaci, který se netají svojí náklonností k vršovickému klubu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jan Koller

Článek

Ne, prvoligoví Bohemians 1905 nemají novou hvězdnou posilu - Koller si s nimi dnes jen rád zatrénoval, aby se udržel ve formě při svém krátkém volnu, které dostal v ruské Samaře. "Slíbil jsem trenérovi, že se tady budu udržovat. Už ve čtvrtek jsem si tady byl zatrénovat s klukama od nás ze Smetanovy Lhoty," vysvětlil Koller. Přípravu "klokanům" však svojí přítomností nezpestřil jen Koller. Dorazil totiž i herec Ivan Trojan, možná jejich nejslavnější fanoušek.

"Je to jeden z mých splněných fotbalových snů, že jsem si s Honzou mohl zahrát," líčil nadšeně Trojan. "Jen je škoda, že nevyšlo jedno z mých předsevzetí, abych mu nahrál na branku. Jednou nechybělo moc, ale Luděk (Zelenka) to vzal na sebe a netrefil to," zlobil se na oko na útočníka Bohemians Luďka Zelenku Trojan, který s Kollerem v rámci tréninkového utkání nastoupil v jednom mužstvu za "staré".

Ti nakonec i s aktivní pomocí svého kouče Pavla Hoftycha slavili výhru nad "mladými", byť až v penaltovém rozstřelu poté, co neudrželi dvoubrankové vedení. Sám Koller si vysloužil aplaus asi stovky přihlížejících fanoušků po svých dvou přesných trefách. "Takové šance by se prostě měly proměňovat," špitl skromně Koller.

Návrat měl zvláštní příchuť

Pro Kollera měl návrat na stadión ve Vršovicích zvláštní příchuť: právě tady totiž v květnu roku 1995 v dresu Sparty vstřelil svůj první ligový gól. A mezi fanoušky je dobře známa i nahrávka s prvním televizním rozhovorem tehdy neznámého forvarda. "Když jsem dával ten gól a pak mluvil do televize, tak jsem ani nevěděl o světě, v jaké jsem byl euforii," vzpomínal Koller.

I na tréninku bylo patrné, jaký Koller u fotbalistů Bohemians 1905 budí respekt. Jeho 55 reprezentačních branek mluví za všechno, zadáci "Bohemky" kolem Kollera spíš jen uctivě stínovali, jenom výrazně subtilnější obránce Jan Růžička jej jednou poslal k zemi. Oba si pak vzápětí s úsměvem plácli a pokračovali ve hře. Koller i dnes dostál pověsti oblíbeného parťáka: často své spoluhráče odměnil potleskem, byť k němu přihrávka třeba vůbec nedorazila.

"Pro naše kluky je skvělé už jenom to, že si s takovou personou mohou zatrénovat," řekl ČTK trenér Hoftych, zatímco útočník Milan Škoda se chystal sledovat, jak Koller chladnokrevně zakončuje.

Koller nakonec uspěl i při penaltách. Byť se štěstím: snažil se napodobit "dloubákem" místní legendu Antonína Panenky a gólman málem míč vyrazil. "Jsem na Bohemce, na člověka to tady dýchne, dloubáček jsem musel zkusit. Ale bylo to určitě za čárou, i fotografové to zaznamenali," žertoval Koller, kterého v následné sérii úspěšněji zkopíroval právě Trojan ještě lépe provedeným lobem.

Trojan si užívá výsadního postavení

"Dino (Koller) mě ale trochu vyděsil, když mu to brankář skoro chytil. Já ale dloubák trénoval už na jaře před zápasem s Ústím, kdybych třeba na penaltu náhodou šel," prozradil Trojan, který na konci minulé sezony na několik minut v závěru druhé ligy za Bohemians dokonce nastoupil, když už bylo o postupu 1905 rozhodnuto.

Také Trojan si v Bohemians užívá výsadního postavení. Fanoušci jej zbožňují a i dnes odměnili některé jeho akce vděčným aplausem. "Jednou jsem si povodil obránce a bylo báječné, když lidi začali tleskat. Výměna energie mezi hledištěm a hráčem, to je jako na divadle. Tam akorát nemávám zpátky jako na fotbale," smál se Trojan.

Podle něj není vyloučeno, že se role Kollera a Trojana v budoucnu protnou i jevišti. "Když můžu já hrát s Kollerem fotbal, proč by on se mnou nemohl hrát divadlo," říkal si prý Trojan v duchu. "To nepřipadá v úvahu. Ivan to má v noze, je o moc lepší fotbalista než já herec," odmítl Koller zajímavou myšlenku hned v zárodku.

Trojan se však prý jen tak nevzdá ve snaze zlákat obra na divadelní prkna. "Jakmile ukončí kariéru, hned po něm v Dejvickém divadle hrábnem. Jeden kolega také měří dva metry a dva centimetry, budou se výborně doplňovat. Honza by se mi líbil v nějaké ruské klasice, když tam teď hrál - třeba Bratři Karamazovi nebo Oblomov," plánoval zapáleně Trojan.

Reklama

Související témata: