Hlavní obsah

Útočník Wilfried prý uvažuje o české reprezentaci

PRAHA

Fotbalový útočník Bony Wilfried z Pobřeží slonoviny, který hraje v první lize za pražskou Spartu, uvažuje podle Lidových novin o českém občanství. O možnost jeho startu v české reprezentaci se v minulých týdnech údajně zajímal i předseda svazu Ivan Hašek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sparťan Bony Wilfried

Článek

"Pobřeží slonoviny je má rodná země, ale umím si dobře představit, že bych nastoupil za český celek. Bylo by to pro mě jednodušší," řekl dvacetiletý Wilfried. V české nejvyšší soutěži zatím vstřelil šest branek, tou poslední rozhodl v minulém týdnu derby na stadiónu Slavie.

V národním týmu by ho uvítal i bývalý kouč reprezentace Hašek. "Je to zajímavá myšlenka. Wilfried by mohl být do budoucna jedním z kandidátů pro reprezentaci," uvedl předseda ČMFS.

Změna občanství však naráží na úřední překážky, kvůli kterým už v minulosti podobné snahy ztroskotaly. Wilfried by nejprve musel získat trvalý pobyt a teprve po dalších pěti letech by mohl požádat o občanství. "Zjišťoval jsem podmínky a je to momentálně bezpředmětné," konstatoval Hašek.

Podobný případ s Tavaresem

"Přišel sem jako mladý, naučil se česky a asimiloval se. Líbí se mu tady," prohlásil hráčův agent Dalibor Lacina. "Z naší reprezentace o mě ještě nikdy neprojevili zájem," podotkl Wilfried. "Teď žiji v Praze, hraji za Spartu, tak je mi to momentálně určitě bližší tady," dodal.

Podobné úvahy se v minulosti objevily například v případě francouzského záložníka Mickaela Tavarese, který hrál za Slavii. V lednu však přestoupil do Hamburku a po přestěhování do Německa bylo prakticky vyloučeno, aby české občanství získal.

Pro české reprezentační týmy v jiných kolektivních sportech není angažování zahraničních posil úplně nezvyklé. Basketbalisté například získali amerického rozehrávače Maurice Whitfielda, házenkáři zase ruského dirigenta hry Alexandra Radčenka.

Reklama