Hlavní obsah

Ke zlepšení vede tvrdá práce a trpělivost

PRAHA

Šéfové Sparty a Slavie, dvou největších českých fotbalových klubů poskytly rozhovor deníku Právo. Oběma klubům se zatím v lize nedaří podle představ, Sparta je v tabulce pátá, Slavii patří dokonce sedmá příčka. Vlastimil Košťál i Vladimír Leška však věří v obrat a o odvolání trenérů zatím neuvažují.

Foto: Archiv

Šéf Sparty Vlastimil Košťál zatím o velkých změnách neuvažuje

Článek

Kudy podle vás vede cesta ke zlepšení výkonů týmu?

Košťál: To je jednoznačné, přes tvrdou práci a trpělivost.

Leška: Souhlasím. Hráči musí tvrdě pracovat a dávat do zápasů naprosto všechno.

Když se nedaří, bývá první na ráně trenér. Zvažujete změnu nebo dáváte trenérovi určitý časový horizont pro práci?

Košťál: Tato otázka ve Spartě není rozhodně na pořadu dne. Trenér Kotrba má důvěru. Až po skončení podzimní části si sedneme a zhodnotíme, jak se podařilo realizovat sportovní cíle, které jsme si pro tuto fázi dali a jak daleko je k naplnění hlavního cíle, kterým je titul. Budeme také vědět, co se nám povedlo nebo nepovedlo uhrát v Lize mistrů.

Leška: Ani ve Slavii není otázka odvolání trenéra Beránka aktuální. Na situaci, i když nás netěší, se díváme střízlivě. Mužstvo určitě není špatné, je to otázka toho, co jsem řekl už v odpovědi na první otázku a aby se zase sportovně chytlo v lize.

Mají podle vás vliv na současné výkony změny v hráčském kádru?

Košťál: Samozřejmě. Ve Spartě vždycky dochází k velkým změnám. Logicky odcházejí ti nejlepší a Sparta, aby mohla fungovat a jít bez finančních problémů za svými vysokými cíli, peníze potřebuje, musí tedy prodávat. Je to zcela přirozený proces, který si ale sportovní veřejnost nechce vždycky uvědomit. Na Letnou na druhou stranu přišli velmi kvalitní hráči.

Leška: Určitě to vliv má, to je nesporné. Vachoušek i Skácel jsou kvalitní fotbalisté. I Slavia musí z něčeho žít. Jestliže dostanou klub i hráč dobrou nabídku, tak ji akceptují. To platí nejen v Čechách, ale všude ve světě. Manchester prodal do Realu Beckhama, protože to bylo výhodné. Dortmund možná prodá v zimě Rosického, protože potřebuje řešit svoji ekonomickou situaci. Předem jsme si řekli, že pokud nepostoupíme do Ligy mistrů, prodáme i Skácela.

Některé letní posily, ale zatím nesplňují očekávání, nepovažujete jejich příchod za omyl?

Košťál: Rozhodně nepovažuji, protože se jedná o kvalitní borce. Potřebují však čas na adaptaci, což platí dvojnásob o zahraničních fotbalistech, ale i na sehrání s mužstvem, které se dotváří za pochodu. I tuto otázku budeme řešit v zimní přestávce. V Čechách máme sklon se rychle do fotbalisty zamilovat, ale také ho po dvou nevydařených zápasech zatratit.

Leška: U nás to je podobné, investovali jsme v poslední době do posil kolem padesáti miliónů korun. Bohužel v letní přestávce vinou zranění a dalších vlivů se nepodařilo je zapracovat do mužstva tak, jak jsme si všichni přáli. Skutečně, takový proces chce svůj čas a je i o trpělivosti ze strany fanoušků.

Reklama

Související témata: