Hlavní obsah

Ať už nehraje fotbal, žádá Slavia tvrdý trest pro teplického Matulu

PRAHA

Tuto sezónu zřejmě z malérů nevyjde. Začátkem podzimu se teplický Milan Matula stal rekordmanem českého fotbalu, když za krvavé zranění plzeňského Jiráčka vyfasoval stop na osm zápasů. Teď si na teplického brouska stěžuje pro změnu Slavia a za zákrok na svého záložníka Jandu v sobotním duelu v Edenu žádá pro Matulu další mimořádný trest.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Slávista Janda opustil po srážce s teplickým Matulou hřiště na nosítkách.

Článek

Hororový zápas drsných střetů má dohru. Fotbalová Slavia podala podnět k disciplinárnímu řízení proti teplickému hráči Milanu Matulovi, který fauloval záložníka Petra Jandu. Pražané zároveň u komise rozhodčích protestují proti výkonu sudího Miroslava Zelinky, který Matulu potrestal žlutou kartou za vrážení do soupeře.

„Ti kluci by si už konečně měli uvědomit, že je fotbal živí a chovat se podle toho. Matula měl dostat červenou kartu - a kdyby ji dostal, třeba by pak Klein nešel tak tvrdě do souboje s Naumovem. Teď může Riste přijít o celou kariéru,“ rozčiluje se Petr Doležal, generální ředitel Slavie.

Klubové prohlášení podepsal spolu s šéfem představenstva Tomášem Rosenem. V jedné pasáži dokonce uvádějí: „Hráči jako Matula by se již neměli fotbalových utkání účastnit.“ To zní jako požadavek fotbalového doživotí...

„Matula již na podzim dostal za zranění protihráče trest na osm zápasů. Žádný efekt to zřejmě nemělo, takže teď by podle nás měl dostat trest na nejvyšší možné hranici podle disciplinárního řádu,“ říká Doležal pro Sport.cz.

Na podzim Matula trumfl i rekordmana Řepku

Matula ve 2. ligovém kole loktem krvavě zranil plzeňského Petra Jiráčka a také Viktoria tehdy podala podnět k řízení proti viníkovi. „Zákrok byl velmi brutální a můžeme mluvit o štěstí, že pro Jiráčka skončil pouze třemi stehy,“ protestoval plzeňský generální manažer Adolf Šádek proti zákroku, který rozhodčí Makovička ocenil pouze žlutou kartou.

Zraněný plzeňský záložník Petr Jiráček po Matulově faulu loktem.foto: Právo/Petr Hloušek

Disciplinárka dala Plzni za pravdu a Matula vyfasoval stop na osm zápasů. Tím trumfl i sparťana Tomáše Řepku, který držel český rekord se sedmi zápasy. „Trest se pohybuje na nižší úrovni a je jasně v souladu s tím, co říká disciplinární řád. Pokud dojde ke zranění, není možné dát nižší trest než šest týdnů. Tyto surové zákroky loktem jsou velmi nebezpečné a hráči, kteří se k nim uchylují, musejí dostat odpovídající trest,“ vysvětlil verdikt mluvčí komise Jaroslav Kolář.

Goldův tribunál se tohoto trendu držel - Petr Švancara pak za podobný zákrok na střížkovského Heidenreicha dostal stop na šest zápasů a se žádostmi o prominutí zbytku trestu neuspěl.

Zelinky se zastali Stiegler i Macela

V podzimních případech Matuly a Švancary však sehrál rozhodující roli zápis o utkání. V něm delegáti příslušných zápasů uvedli, že hříšníci měli být vyloučeni, což potvrdilo i video.

Nyní však známý delegát Jiří Stiegler ohodnotil výkon sudího Zelinky jako velmi dobrý. Arbitra se zastal také šéf komise rozhodčích Luděk Macela. Podle něj Zelinka posoudil střet Matuly s Jandou správně a že se hráči srazili hlavami, považuje za nešťastnou náhodu. Janda utrpěl otřes mozku a Matula krvácel z ucha a má zraněný zvukovod.

Vedení FK Teplice v celém rozsahu a znění důrazně odmítá prohlášení Slavie. „Způsob, jakým Slavia celou situaci popisuje, považujeme za tendenční, neobjektivní a účelové s cílem vytvořit tlak na komisi rozhodčích a na sudí delegované na budoucí utkání Slavie v Gambrinus lize a Ondrášovka Cupu,“ poukazují Severočeši ve svém prohlášení.

Reklama

Související témata: