Hlavní obsah

Nůž na krk jsem si dával sám. A mockrát, tvrdí slávistický kouč Jarolím před duelem o přežití

Samozřejmě registroval, že kouč slávistické rezervy Miroslav Janů je v pohotovosti a s béčkem už k utkání ČFL do Sezimova Ústí neodjel, pochopitelně se k němu musely donést kuloární informace, že klubová generalita se zajímala o mladého trenéra ve službách Strahova. Nakonec ovšem Karel Jarolím vypjatou situaci ustál a fotbalovou Slavii vede dál. Sice s nožem na krku a ultimatem, že v Ostravě nesmí prohrát, ale vede...

Foto: Petr Horník, Právo

Zamyšlený trenér Slavie Karel Jarolím (vpravo)

Článek

Asi dost nepříjemné pomyšlení, že po pěti letech a dvou získaných titulech je váš další osud ve Slavii závislý na jediném utkání. Nebo vlastně na zisku jediného bodu...

Podobných situací nastalo v minulosti víc, jen se k nim nesvolávaly tiskové konference.

Třeba?

Připadá mi, že s nožem na krku nastupuji pomalu do každého utkání. Tomu se nevyhne žádný trenér!

Nemohl byste být konkrétnější a připomenout zápasy, kdy vám slávistická generalita nůž na krk přiložila?

Spíše bych řekl, že jsem si ho na krk přikládal já sám. Našlo se několik utkání, které jsme hráli pod velkým tlakem a v nichž byl výsledek důležitější než v jiných duelech.

Jenže teď bude vaši ostravskou misi sledovat celý fotbalový národ, neboť vedení klubu vyslalo jasný vzkaz: Buď Jarolím v ligovém epilogu k dvaadvacátému kolu Ostravě uspěje a získá minimálně bod, nebo půjde!

Opravdu trochu nestandardní situace, která ale zároveň skrývá velké odhodlání uspět.

Měli byste! V minulosti se Slavii na Bazalech vždy dařilo a dokázala tam vyhrávat.

To je sice hezké, ale pro domácí Baník to představuje jen další motivaci.

Pro vás ne?

Ale samozřejmě. Naše bodové manko je už sice značné, ale pořád ještě existuje reálná naděje dostat se do evropských pohárů i z ligové soutěže. Musíme ovšem podávat mnohem lepší výkony, než v posledních dvou střetnutích, musíme přestat dělat stupidní chyby, po nichž jsme inkasovali. Jedině tak můžeme vyhrávat.

Jenže vyhrávat s nožem na krku bude hodně těžké!

Možná budu skutečně pod větším tlakem než kdykoli v minulosti, ale pro mě je to výzva.

Pro hráče ne? Vždyť budou přece na Bazalech hrát i za vás a váš realizační tým.

Budou hrát sami za sebe a svůj klub, nikoli za Jarolíma a jeho lidi. My musíme udělat ale všechno proto, abychom v Ostravě uspěli. Jeden zápas totiž může všechno otočit. V lize, stejně jako v domácím poháru, který nás čeká.

Myslíte, že se vaši svěřenci dokážou od podobných myšlenek oprostit? Že na ně zmiňované vědomí abnormální důležitosti a nastoleného ultimata nedolehne?

Jak na koho. Někdo se vypořádá se vzniklou situací lépe, někdo možná hůře, ale nemyslím, že by na hráče měla působit negativně. Jdou dělat svou práci, jako v každém jiném zápase, a měli by udělat maximum, aby uspěli.

Oni tvrdí, že chtějí uspět v každém utkání. Otázkou ovšem je, zda současná situace vašeho týmu nevyžaduje nějaký radikální impuls či změny.

Musíme mužstvo zvednout, připouštím, že něco rozhodně změnit musíme. Třeba v rozestavení, třeba v systému a organizaci hry Chci totiž v Ostravě uspět.

Reklama

Související témata: