Hlavní obsah

Střížkovská Bohemka viní ze zrušení zápasu svaz a obrací se na UEFA

PRAHA

Nečinnost bývalého a také stávajícího fotbalového svazu může podle vedení střížkovského celku Bohemians Praha za to, že se v sobotu neodehrálo utkání 24. kola mezi týmy Bohemians 1905 a Bohemians Praha. Zároveň na nedělní tiskové konferenci zástupci posledního týmu ligy přiznali, že se pro vyřešení sporu obrátí na Evropskou fotbalovou unii UEFA. Předseda představenstva střížkovského celku Karel Kapr navíc řekl, že mu předseda svazu Ivan Hašek dříve dal za pravdu, že je jeho tým v právu.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Šéf Bohemians Praha Karel Kapr přichází na jednání disciplinární komise ČMFS.

Článek

Kolorit ohledně sporu dvou klubů nesoucích jméno Bohemians figurujících v českém fotbale nebere konce. V sobotu celá kauza vyvrcholila tím, že se neodehrál úvodní zápas 24. kola české nejvyšší fotbalové ligy. Střížkovský celek si za svým rozhodnutím nenastoupit k utkání stál i při své nedělní tiskové konferenci.

„Pět let se snažíme urovnat záležitosti kolem Bohemek. Čtyři roky se nám to nedařilo za dřívějšího vedení, nedaří se nám to ani teď,“ řekl předseda představenstva klubu Kapr. „Po nové valné hromadě nám bylo přislíbeno, že se tímto problémem bude vedení svazu zabývat. Nestalo se tak už do podzimního zápasu. Předseda svazu Hašek nás požádal, abychom k tomu utkání nastoupili a nedělali českému fotbalu špatné jméno. Zápas jsme tedy tehdy odehráli, ale ani do sobotního duelu v Dolíčku se tím nikdo nezabýval,“ zlobil se Kapr, jenž jméno současného předsedy svazu zmínil i při své další argumentaci.

Prý mu dal Hašek za pravdu 

„Co se týče mě, mám úplně čisté svědomí. V květnu loňského roku mi dokonce i sám Ivan Hašek řekl, že si uvědomuje, že jsme v právu. Mám na to i svědka, kterého můžu zveřejnit. Řekl, že právo je na naší straně, ale že se nemůže jít proti veřejnosti, proti fanouškům z Dolíčku. To samé mi Ivan zopakoval i v Dubaji, kde jsme spolu byli u příležitosti přípravných zápasů reprezentace,“ poznamenal Kapr. „Když jsem s ním ale mluvil hned po včerejším utkání, svá předešlá vyjádření už ale popřel. Asi se bál odposlechů. Možná, že když se spolu uvidíme osobně, třeba mi to zase zopakuje,“ dodal.

„To, k čemu jsme se rozhodli v sobotu, považujeme za nejtransparentnější rozhodnutí. Vysílala to Česká televize, zápas se hrál v Dolíčku, a nám už nezbývalo nic jiného, než se uchýlit k tomuto kroku. Donutil nás k tomu svou nečinností svaz,“ zopakoval šéf střížkovských Bohemians Praha.

Ať to řeší UEFA

Spolumajitel a zároveň sportovní ředitel klubu Josef Jícha k tomu dodal, že celou záležitost nejpozději v úterý postoupí fotbalové asociaci UEFA. „Rozhodli jsme se otevřeným dopisem přes svaz oslovit UEFA, aby celou vleklou záležitost prošetřila nezávislá mezinárodní právní kancelář,“ řekl Jícha.

Svaz se opírá o právní analýzu, zpracovanou advokátní kanceláří Havel a Holásek. "Ta dospěla k doporučení, aby se na všechny subjekty užívající v názvu "Bohemians" pohlíželo jako na platné členy ČMFS. S tímto závěrem se následně ztotožnil i výkonný výbor ČMFS. Pokud se pan Kapr rozhodne obrátit na UEFA, jsme zcela přesvědčeni, že s ohledem na výše uvedené zde není dán jediný důvod, aby UEFA v této věci jakkoliv změnila rozhodnutí ČMFS," uvedl svaz v prohlášení.

Jícha také znovu zopakoval, že k napadení jejich fanoušků v sobotu před stadiónem v Dolíčku došlo. Ačkoliv později mluvčí pražské Police Eva Kropáčová řekla, že příjezdu autobusu se střížkovskými fanoušky asistovala jak státní tak městská policie, a že žádný incident ani konflikt evidován nebyl, sportovní ředitel Jícha si stál i nadále za svým.

„Máme na to třicet svědků. Po příjezdu ke stadiónu tam nikdo z policistů nebyl. Došlo k napadení jednoho z našich příznivců, který musel být ošetřen na Bulovce. Večer ten šestnáctiletý kluk ještě zvracel. Celé napadení máme zdokumentované, dokonce tam byl i jeden z novinářů,a jakmile nás požádá Disciplinární komise svazu, hned jí všechny podklady předáme,“ pokračoval Jícha.

Omluva fanouškům

„Jde nám o to, aby už konečně svaz rozhodl. Ať už v náš prospěch, nebo v neprospěch. My ale další krok bez rozhodnutí svazu udělat nemůžeme. Fanouškům, kteří včera zápas neviděli se omlouváme. Předseda svazu Hašek mi řekl, že jsme udělali špatné jméno fotbalu. My ale bojovali za nás, za právo,“ dodal Kapr.

Reklama

Související témata: