Hlavní obsah

VIDEO: Plzeň nedala penaltu, trefila dvě tyče a z Olomouce jede bez bodu

OLOMOUC

Olomoučtí fotbalisté v neděli proti Plzni podali kvalitní, koncentrovaný výkon, byli lepší, ale nakonec vyhráli se štěstím. Hrdinou zápasu se stal mladý gólman Blaha, který dostal přednost před Lovásikem, chytil penaltu a poprvé v kariéře udržel v lize čisté konto.

Článek

„Chtěli jsme, aby kluci před pohárovým dvojzápasem s Plzní, získali sebevědomí a to je povedlo. S ohledem na ofenzivní pojetí praktikované oběma celky jsem očekával, že padne hodně branek, ale kvůli nemohoucnosti v koncovce na obou stranách to skončilo jen 1:0 a co je nejdůležitější, pro nás,“ tvrdil olomoucký trenér Zdeněk Psotka.

Sigma měla od počátku velkou převahu. Hned v první minutě zahrozil Hubník, ale jeho střela téměř od brankové čáry se odrazila od tyče do pole. Dalších střeleckých příležitostí se však už z úvodního náporu domácí příznivci nedočkali.

Naopak, blízko gólu byli Plzenští. V 16. minutě po přímém kopu Horvátha nejprve orazítkoval pravou tyč Střihavka a hned vzápětí levou Bystroň. O dvě minuty později pálil z 18 metrů Horváth, Blaha však byl na místě. Spolehlivě si počínal o chvíli později, když střílel téměř ze stejného místa opět plzeňský kapitán.

Pak Hanáci znovu přidali, ale protože ve finální fázi jim chyběla myšlenka, do šancí je pozorně bránící hosté nepustili. Pozornost gólmana Plzně tak vyzkoušel jen ránou z dálky Kaščák a málem ho nachytal na hruškách. Ticháček však se štěstím míč nadvakrát chytil. Ve 34. minutě už ale neodolal. Střelu Hubníka po centru Bajera zprava ještě kryl, ale dorážce téhož hráče z bezprostřední blízkosti již nezabránil.

Po gólu jakoby domácím narostla křídla. Do útoku se vrhli ještě úporněji a hostující obrana nevěděla, kam dříve skočit. Šance Hořavy a Šultese ale v síti neskončily.

Obraz hry se příliš nezměnil ani po přestávce. Plzeň sice zvýšila aktivitu, ale více ze hry měla stále Sigma. Jen šance nepřicházely. Až v 59. minutě Hořava po nádherné individuální akci uvolnil Šultese, ten však tváří v tvář Ticháčkovi trestuhodně selhal, když trefil jen jeho náruč. Další „výložkou“ pohrdl v 71. minutě střídající Ordoš. Ten místo přihrávky na malém vápně zcela volnému Šultesevi volil střelu a tu Ticháček zneškodnil.

Hanákům se to málem vymstilo v 74. minutě, když šanci Plzni dal sudí Královec vymyšlenou penaltou za „faul“ na Petrželu, který vyděl snad jen on sám. Horvátha však gólman Blaha vychytal. Další pokutový kop mohl rozhodčí odpískat poté, co Škerle v šestnáctce zahrál, byť nechtěně rukou, ale to už Královec odvahu nenašel.

Plzeň pak v závěru hodně tlačila. Kromě několika centrů, které domácí vyřešili, se však k ničemu nedostala a tak se v Olomouci mohli radovat.

„Jsem zklamaný, že odjíždíme s prázdnou. Mrzí to o to více, že jsme neproměnili penaltu a v závěru zahodili i několik šancí. Prohra navíc znamená, že přes ligu se do pohárové Evropy, kam chceme, už asi nedostaneme. Zkusíme to v Ondráškovka cupu, kde si to zase rozdáme se Sigmou,“ konstatoval plzeňský kouč Pavel Vrba.

SK Sigma Olomouc - FC Viktoria Plzeň 1:0 (1:0)
Branka: 34. Hubník. Rozhodčí: Královec - Gallo, Jiřík. ŽK: Hiedenreich, Bajer - Limberský. Diváci: 3370.
Olomouc: Blaha - Janotka, Komárek, Škerle, Heidenreich - Bajer, Rossi, Kaščák, Hořava (86. Navrátil) - Hubník (66. Ordoš), Šultes (79. Petr). Trenér: Psotka.
Plzeň: Ticháček - Rajtoral, Navrátil, Bystroň, Limberský - Rada (79. Lecjaks), Horváth - Petržela, Bakoš, Kolář (86. Rýdel) - Střihavka (62. Rezek). Trenér: Vrba.

Reklama

Související témata: