Hlavní obsah

Perný Kadlecův květen: Bitva o titul, osmnáctiny, řidičák a kvalifikace

PRAHA

Pořádně přiložil ruku k dílu, a tak dál věří v naplnění mistrovského snu. Útočník Václav Kadlec vystřelil fotbalové Spartě v posledních dnech nejen výhru nad Střížkovem, ale také remízu ve vyprodaném šlágru v Ostravě. Velký talent, který brzy oslaví plnoletost, se tak může těšit nejen na řidičský průkaz a nové auto, ale také na to, že získá svůj první titul.

Foto: Aleš Krecl

Sparťan Václav Kadlec (vpředu) oslavuje svůj gól s Nicklasem Hohenederem.

Článek

Má toho před sebou víc než dost. V sobotu 15. května skončí fotbalová liga, v níž Václav Kadlec bojuje se svojí Spartou o titul. O pět dnů později oslaví své 18. narozeniny, po nichž hodlá složit závěrečné zkoušky v autoškole. A koncem měsíce pak bude s reprezentační devatenáctkou válčit v Soči o postup na mistrovství Evropy.

„Stále věřím, že třikrát vyhrajeme a titul bude náš. V posledním kole může rozhodovat i skóre, ale doufám, že Baník ještě někde klopýtne a určující budou body,“ říká mladý útočník.

Sparta musí zvládnout ještě tři kroky. A již středeční duel se zachraňujícím se Slováckem může být ošemetný. „To bude další soupeř, který k nám přijede bránit. Proti takovým se špatně hraje, chce to rychlý gól,“ uvědomuje si.

V sobotu nastoupí Letenští v Liberci, kde v předminulé sezoně přišli porážkou 3:4 v posledním kole definitivně o titul. V minulém ročníku schytali u Nisy dokonce porážku 0:3, která načala pád kouče Lavičky... „Nevím, já v Liberci ještě nehrál, těmito maléry tedy nejsem zatížený,“ nedělá si Kadlec vrásky.

Jenže ani Teplice, s nimiž Pražané doma ligu končí, nepatří v posledních letech k soupeřům, které by Sparta porážela. „To bude na závěr samozřejmě moc těžký protivník,“ přikyvuje.

S Vydrou už probrali ruskou misi

Po bitvě na Bazalech si v neděli podle plánu vyměnil dres s kamarádem Matějem Vydrou. „Musel jsem ho přemlouvat, bránil se, že nemůže. Nakonec jsme si ale dresy vyměnili...“

Po zápase spolu mladí střelci debatovali asi půl hodiny a řeč samozřejmě přišla i na kvalifikaci devatenáctky. Tým kouče Jaroslava Hřebíka čeká v Soči silný trojlístek Itálie, Rusko a Severní Irsko. Přitom do Francie na evropský šampionát, který bude kvalifikací na mistrovství světa dvacítek, postoupí pouze vítěz.

Vydra s Kadlecem by měli být velkou českou zbraní. Zatímco ostravský snajpr měl osmnáctiny první květnový den, Kadlece stejná oslava teprve čeká. Hned po ní chce získat řidičský průkaz. „Mojí slabinou je zatím spojka, když dobržďuji,“ usmívá se. V garáži už má nachystané své první auto, značku však neprozradí. „Nechci nic zakřiknout, závěrečné zkoušky mě čekají až po narozeninách.“

Reklama

Související témata: