Hlavní obsah

Bitva o titul hlásí dva odpadlíky, Sparta a Baník se nahánějí dál

PRAHA

Dvě kola před koncem fotbalové Gambrinus ligy nastal v bitvě o titul důležitý zlom. Mistrem už těžko budou Jablonec a Teplice, které se vyautovaly vzájemnou bezbrankovou plichtou na Střelnici. Naopak Sparta s Baníkem nasypaly soupeřům ohroženým sestupem plno gólů a se shodným bodovým ziskem dál kráčejí vstříc ligovému finále bok po boku.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ostravský Matěj Vydra v souboji se sparťany Jurajem Kuckou a Manuelem Pamičem.

Článek

Na sever Čech se mistrovský titul stěhovat nebude. Teplice ztrácí na vedoucí tandem čtyři body. Jablonec jenom tři, jenže se Spartou i s Baníkem má horší bilanci vzájemných zápasů. Letenští i Ostravští by museli v závěru fotbalové ligy totálně zkolabovat, aby se na Severočechy ještě dostalo.

S kým ještě hrají lídři
1. Sparta (58 bodů, skóre 39:12)
29. Liberec (v), 30. Teplice (d).
2. Ostrava (58 bodů, skóre 44:22)
29. Mladá Boleslav (d), 30. Příbram (v).
3. Jablonec (55 bodů, skóre 37:24)
29. Slavia (v), 30. České Budějovice (d).
4. Teplice (54 bodů, skóre 43:23)
29. Olomouc (d), 30. Sparta (v).
d - doma, v - venku

Spartu čeká kritický zápas v Liberci

Letenští stále vedou. K dobru sice mají o pět gólů lepší skóre, ovšem v sobotu hrají v Liberci. U Nisy se jim dlouhodobě nedaří. Za posledních deset let se tam Sparta může vykázat pasivní bilancí 3 výhry, 2 remízy a 5 porážek. Naposledy v Liberci vyhrála na podzim 2004 ještě s trenérem Strakou...

„Vždy to tam pro nás bylo složité. V poslední době se nám tam nedařilo, snad se nám teď podaří obrátit historii v náš prospěch. Všichni přece víme, o co hrajeme,“ uvědomuje si kouč Jozef Chovanec, že lídra tabulky čeká možná kritický zápas.

Slovan už o nic nehraje, jenže ve stejné situaci byl i před dvěma lety. A stejně Spartu usilující ještě o titul v posledním kole porazil. „Nic lehkého nás rozhodně nečeká. Liberec doma porazil třeba Jablonec, má v kádru řadu kvalitních fotbalistů, kteří se určitě nebudou chtít rozloučit se svými diváky porážkou. My ale dobře víme, že musíme vyhrát. Věřím, že v sobotu uspějeme,“ říká zkušený stoper Erich Brabec.

Baník věří, že Pražané klopýtnou

Ostravští tvrdí, že skóre honit nebudou, i když manko pěti gólů by se za dva zápasy smazat dalo. Spíše však spoléhají, že Sparta buď v Liberci, nebo pak doma s Teplicemi ještě alespoň jednou klopýtne. A že oni Mladou Boleslav i Příbram porazí...

„Musíme vyhrát zbývající zápasy, to je stavební kámen. Pak můžeme po očku pošilhávat, jak si vede Sparta,“ říká kouč Baníku Miroslav Koubek s dobrým vědomím, že hladkou výhrou v Kladně udržel jeho tým největšího konkurenta pod maximálním tlakem.

„Situace se nemění, jen máme před sebou o kolo méně. Bude se rozhodovat v dalších zápasech a uvidíme, zda náš papírově lepší los bude hrát roli. Pokud uhrajeme šest bodů, tak si myslím, že bychom mohli titul získat…“ pevně doufá záložník Mario Lička.

Jablonec i Teplice už zajímá hlavně třetí místo

Zbývající dva aspiranti již na bitvu o titul rezignovali. „O titulu se asi rozhodne mezi dvěma vedoucími týmy. My se s Jabloncem popereme o třetí místo. Ztrácíme na něj bod, což není ideální,“ konstatoval po remíze 0:0 na Střelnici teplický Štěpán Vachoušek.

„Možné je všechno, ale dva první týmy se nám vzdálily. Musíme v závěru soutěže urvat aspoň třetí místo,“ shodoval se s ním jablonecký střelec David Lafata.

Sestava 28. kola podle Sport.cz
Baránek (Ostrava) - Pavlík (Jablonec), Řepka (Sparta), Lukáš (Teplice) - Šmejkal (Příbram), Kolář (Plzeň), Horváth (Plzeň), Žofčák (Sparta), Lička (Ostrava) - Wilfried (Sparta), Ivanovski (Slavia).

Reklama