Hlavní obsah

VIDEO: Marka Jarolíma vyhodili ze Slavie jako prašivého psa, on ji teď potupil. Ba co víc, má šanci na titul!

Vyštvali ho jako prašivého psa. Dostal cejch nepotřebného. Záložník Marek Jarolím odcházel na podzim ze Slavie s visačkou odloženého zboží. V sobotu se do Edenu vrátil a Pražany potupil. Skvělým výkonem přispěl k vítězství Jablonce. Klubu, jehož je klíčovou tváří a zcela proti všem prognózám na severu Čech živí naději na obhajobu titulu. „Nic takového jsem si na podzim nepředstavoval ani ve snu. Je to fantazie,“ vyprávěl po vítězství 3:0 v Edenu.

Foto: Petr Horník, Právo

Jablonecký Marek Jarolím (v zeleném)

Článek

Jak velkou naději má Jablonec momentálně na zisk titulu?

Po remíze s Teplicemi jsem byl zklamaný. Nálada byla všelijaká. Teď ale možnosti vyskočit na první místo věřím. Dávám tomu až padesát procent.

 Vážně jste až natolik přesvědčený, že můžete ligu vyhrát?

Zcela vážně! Muže se stát všechno. Samozřejmě, že nejprve musíme vyhrát my s Českými Budějovicemi. A pak... Baník v Příbrami prohrál v Ondrášovka Cupu. A Příbram je doma vážně silná. Tam se nehraje dobře. No a Sparta má Teplice, které určitě chtějí do Evropy. A jedině vítězství jim dává naději. Navíc Sparta bude určitě hodně nervózní.

Vlastně jako jeden z mála minulých šampiónů živíte naději na obhajobu titulu. A ještě k tomu máte šanci na triumf v Ondrášovka Cupu. Jak konec sezóny vnímáte?

Strašně si vše užívám. Myslím, že jde o mimořádné vyvrcholení sezóny. Je fantastické, že jsme ve hře o titul. Přeci jen je Jablonec skromnější klub. Všechno se odehrává ve skromnějších podmínkách. O to hezčí současný úspěch je.

Čekal jste po příchodu do Jablonce takový úspěch? Napadlo vás, že z ambiciózní cesty po vyhazovu ve Slavii neustoupíte ani o milimetr a naopak si polepšíte?

Sebevědomí v Jablonci bylo. Řekl bych dokonce veliké. Ale takové zdravé. Ne žádná nabubřelost. Byly momenty, kdy jsem tvrdil, že budeme vysoko. Ale našla se i spousta chvil, kdy jsem si říkal, že je to zlé a nijak dobře nedopadneme. Jsem rád, že negativní pocity se nenaplnily.

Klubový boss Miroslav Pelta před pár dny přiznal, že v Jablonci ani nebyl prémiový řád pro tak úspěšnou sezónu. S jakým závěrem přišli zástupci kabiny z jednání s vedením?

O panu Peltovi se ví, že když se daří, tak je velmi štědrý. On je srdcař a užívá si současný úspěch, což se odrazilo na určených prémiích.

Takže čeká kabinu štědrý konec sezóny?

Pevně věřím, že ten nejštědřejší, protože panu Peltovi nezáleží jen na úspěchu v lize, ale i na triumfu domácím poháru.

Vzhledem k vašemu odhodlání a faktu, že hrajete se zachráněnými Českými Budějovicemi, máte tedy cestu k titulu vydlážděnou doslova zlatem.

Tak pozor, to vůbec ne. Půjde o strašně ošidný zápas. Vždyť České Budějovice vyhrály v Mladé Boleslavi a v Ostravě. Jde o strašně nepříjemného soupeře. Nečeká nás nic snadného. Ale třeba konečně přijdou lidi, možná bude i vyprodáno a na konci si společně vychutnáme oslavy.

Nemluvíte až zbytečně opatrně. Vždyť mnohem zvučnější Slavii jste nejprve vyprovodili z Ondrášovka Cupu, dnes jste ji deklasovali na jejím hřišti v honbě za nadějí na ligový titul. Výkon Jablonce byl hodně sebevědomý. A vůbec nebyla znát absence kapitána Pavlíka.

Chtěli jsme vyhrát. Strašně jsme toužili po úspěchu. Byli jsme nažhavení. Pavlík je sice náš klíčový hráč, ale jeho nepřítomnost náš výkon vůbec nepoznamenala, což hovoří o síle Jablonce. Myslím, že vyhrála naše chytrost. Zcela jsme naplnili taktiku.

První gól vstřelil Pekhart patičkou po vašem centru, druhý jste zařídil vy sám pro změnu po Lafatově přihrávce patou na půli hřiště. Svědčí to o jistotě vašeho týmu?

Tu první situaci jsme měli na Slavii připravenou. Věděli jsme, kde domácí tlačí bota. Samozřejmě, že míč neměl Pekhart po centru úplně ideálně, ale situaci vyřešil bravurně. Neskutečně fotbalově a ještě k tomu účelně. A Lafatova patička do protipohybu obránců byla zase obdivuhodně chytrá.

Věřil jste si na Vaniaka, když jste běžel sám téměř od půlky?

Záměrně jsem nabíhal ze strany, abych ho z branky vytáhl. Jako v hokeji... Mně se proti němu daří. Dal jsem mu gól ještě při působení v Plzni, když chytal v Mostu, pak i v poháru za Jablonec. Dařilo se mi na něj i v tréninku...

Slavii, kde jste působil, jste vyřadili z Ondrášovka Cupu před deseti dny. Hecoval jste se s někým z Pražanů?

Volal jsem si s Davidem Hubáčkem a Jardou Černým. Ale ještě před naším utkáním s Teplicemi. Oba mi říkali, že mají chuť nás sejmout za vyřazení z poháru. Jsem rád, že jsme nic takového nedopustili.

Jak se vám coby bývalému slávistovi dívalo na závěr, v němž byli Pražané na ručník?

To vyplynulo ze situace. Při našem tříbrankovém vedení hru otevřeli, navíc byli psychicky dole.

Když jste na podzim odcházel, čekal jste takový výkonnostní pád Slavie?

Nebudu dělat generála, jestli jsem si myslel, že dopadnou zle. Pro mě tahle kapitola skončila odchodem. Já jsem v Jablonci našel, co jsem si představoval. A ke Slavii jsem se pak nevracel.

Ale o kvalitě Slavie jste zajisté představu měl?

Mužstvo mají dobré, dostatečně silné. Momentálně však procházejí jistou krizí. Její řešení je v kompetenci jiných. Já nikomu radit nebudu.

Reklama

Související témata: