Hlavní obsah

VIDEO: Je ostudou silných, že s nimi hrajeme o titul, tvrdí jablonecký kouč Komňacký

Platí za uznávaného a velmi respektovaného odborníka. V minulosti slavil ligový titul i triumf v poháru v Čechách i na Slovensku. Reprezentační trenér Bílek si Františka Komňackého pro jeho kvality vybral jako asistenta k národnímu týmu. Devětapadesátiletý trenér pocházející z Želetic dotáhl letos Jablonec k jeho historicky nejlepší sezóně.

Článek

Severočechům zbývají poslední dva zápasy sezóny a jsou ve hře o titul i Ondrášovka Cup. „O titulu nikdo nemluví. Ale neúčast v evropských pohárech by byla obrovským zklamáním,“ říká jablonecký trenér před posledním ligovým zápasem, v němž jeho tým hostí v sobotu doma České Budějovice.

Jak moc zpětně s ohledem na výsledky v předposledním kole mrzí ještě čerstvá domácí remíza s Teplicemi, která je pro poslední kolo vaším velkým handicapem?

Hodně. Ale můžeme být nespokojení jen sami se sebou. Proti Teplicím jsme si vytvořili dost šancí, ale efektivita byla nulová. Prostě jsme neudělali vše, abychom vyhráli.

Říkal jste si po domácím zakolísání, že se do hry o titul ještě vrátíte?

Rozhodně ne. Nečekal jsem, že Baník, Sparta i Teplice v předposledním kole ztratí. Šlo o obrovské překvapení nejen pro mě. Řekl bych, že jde až o nezdravou vyrovnanost, která rozhodně není dobrá pro vystupování na evropské scéně.

Naposledy jste zcela jednoznačně zvítězili na hřišti Slavie. Čekal jste, že se do hry o první místo přihlásíte tak razantním způsobem?

Celý tým měl na Slavii obrovskou žízeň. Zvláště u hráčů, kteří museli pražský klub opustit, jsem cítil velkou motivaci. Chtěli ukázat, že bylo od Slavie chybou, když je nechtěli do kádru. Především u Pekharta a Jarolíma bylo nabuzení až enormní. Nevím, jestli by se Marek Jarolím v jiném utkání tak vydal a bojoval. Vše jsme navíc zvládli i při absenci kapitána Pavlíka. Hráči širšího kádru zápas skvěle odehráli, což je pozitivní signál.

Je naděje Jablonce na ligový triumf reálná?

Je nepravděpodobné, že by zaváhala Sparta i Baník. Ale i tak říkám, že nebudeme zklamaní. Pro nás je účast v Evropské lize jako pro Spartu titul. Rozhodně si ale nemyslete, že jsme rezignovali. Do zápasu s Českými Budějovicemi půjdeme s obrovskou motivací vyhrát, a pokud by snad skutečně první dva týmy tabulky klopýtly, půjde pro nás o nadstavbu.

Na druhou stranu ještě stále existuje možnost, že i Jablonec bude bez evropských pohárů. Pokud by Teplice vyhrály na Spartě a vy jste podlehli Českým Budějovicím, horší bilance ze vzájemných zápasů vás posune na čtvrté místo. A v případě prohry ve finále Ondrášovka Cupu s Plzní by byl jablonecký zmar dokonán.

Samozřejmě o této možnosti vím. Je úkolem mým a celého trenérského týmu, abychom hráče před posledním zápasem udrželi ve skromnosti, pokoře a pracovitosti, která nás dovedla až do současné pozice. Dostatečně hráčům zdůrazňuji, že sezóna ještě neskončila. Navíc máme v kádru dostatečně zkušené hráče typu Špita, Pavlíka, Drska či Lafaty, kteří žádné podcenění nedopustí. Pokud by k naplnění katastrofického scénáře skutečně došlo, bral bych konečný výsledek jako vlastní prohru.

Jablonci zbývají dva poslední zápasy sezóny a je ve hře o titul i celkový triumf v Ondrášovka Cupu. Měl jste před startem loňské letní ambice rvát se o titul?

Patříme do horní poloviny tabulky. O tom není pochyb. Ale že budeme hrát až takhle vysoko, tomu bych vážně nevěřil. Jistě, měl jsem dost času, abych tým připravil a stabilizoval. Nicméně i tak jsme chtěli konkurovat Plzni, Brnu či Teplicím, které jsou na naší úrovni. V koutku duše jsem snil o třetím místu. Ale že budeme v posledním utkání ligy usilovat o titul... Sparta a Slavia by měly být jinde.

Takže je ostudou Sparty a Slavie, že je Jablonec před vyvrcholením ligy ve hře o titul?

Ano. Vidím to tak. Dva až tři týmy by v lize měly být nadstandardně silné. Ale asi při posilování nesáhli po těch správných lidech... Vždyť v minulosti šel jeden celek na evropské scéně hodně daleko. A z jeho úspěchu pak žily i ostatní kluby v lize. Ale vypadnout z Ligy mistrů s Tiraspolem či nepřejít v Evropské lize přes Kodaň... Mám nadhled a nejsem zaslepen jen pohledem klubismu.

Zažil jste ligový triumf s Baníkem Ostrava, na Slovensku jste získal double v Ružomberoku a vyhrál tamní pohár s Púchovem. Je možné týmy, s nimiž jste těchto úspěchů dosáhl, srovnat se současným kádrem Jablonce?

Takové porovnání udělat nelze. Šlo o jiné sezóny, typy hráčů... Třeba v Ostravě bylo naprosto špičkové mužstvo s reprezentanty. Bolf, Laštůvka, Pospěch, Látal, Svěrkoš... Šlo o hvězdy. Každopádně náš úspěch s Jabloncem nijak nechci shazovat. Prožili jsme výjimečnou sezónu. Pokud vím, tak v historii už byl Jablonec dvakrát v lize třetí, ale nikdy nenahrál tolik bodů, kolik máme letos, což je další ukazatel kvality současného týmu.

Reklama

Související témata: