Hlavní obsah

Kubíček: Vztahy přestaly fungovat a já už neměl sílu dál to snášet

Po dlouhých 26 letech se rozhodl sportovní ředitel Sigmy Olomouc, že v klubu skončí. Ve vedení klubu se podle něj zhoršily vztahy. "Základní hodnoty a filozofie, kterou se Sigma prezentuje, má trhliny. A to zejména v konání a rozhodování některých osob ve vztahu ke sportovnímu úseku, za který nesu plnou odpovědnost," odůvodnil Kubíček své rozhodnutí v rozhovoru pro Právo.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Sport.cz

Jiří Kubíček

Článek

V úterý jste šokoval fotbalovou veřejnost, když jste řekl „V Sigmě končím“ a to po dlouhých 26 letech. Co vás k tak závažnému kroku přimělo?

Chtěl jsem plnohodnotně, po ukončení mise v ČMFS, položit na oltář klubu svůj čas, um, energii a morálku. Zjistil jsem však, že základní hodnoty a filozofie, kterou se Sigma prezentuje, má trhliny. A to zejména v konání a rozhodování některých osob ve vztahu ke sportovnímu úseku, za který nesu plnou odpovědnost. Postupně docházelo k porušování Organizačního řádu klubu, na základě čehož se logicky zhoršily i vztahy v nejužším vedení. Protože nechci jakkoliv ohrozit cíle a rozdělanou práci v klubu, vidím jako nejrozumnější řešení odchod osobní, který nezpůsobí žádnou škodu.

Z hlediska vztahů máte na mysli předsedu klubového představenstva Jaromíra Gajdu?

Nejen jeho.

V čem konkrétně je ten zásadní problém?

Řeknu to tak. Když sedíte v kanceláři do půlnoci, veškerou energii věnujete klubu a někdo se vám vysmívá.... Dělat něco za takových podmínek mě nebaví a nemám to ani zapotřebí. Nemohu prostě riskovat své dosud vybudované postavení, zdraví a možná i život pro někoho, kdo mi negarantuje jakoukoliv morální a charakterovou oporu v náročné práci.

Chcete se zbavit i všech majetkových práv, které ke klubu máte. Co si pod tím představit?

Jsem podílníkem První olomoucké investiční, která vlastní 10,24 procenta klubu a ty budu chtít prodat. Nechám si jen Skybox a byt v nově vznikající tribuně. Odtamtud se budu dívat na fotbal. Zůstanu ale i členem Sigma United, to jsou fanoušci a někdy půjdu s nimi do kotle.

Nemůže za vaším odchodem stát korupční aféra s Kaprovou Bohemkou?

V žádném případě. Byla nepříjemná a pro mě zvláště, neboť jsem byl i já osobně očerněn, ale s mým nynějším počínáním nijak nesouvisí.

Může se stát něco, co vaše rozhodnutí zvrátí?

Nechci o tom spekulovat, ale myslím, že ne. Položil jsem si totiž otázku, s kolika lidmi z klubu bych chtěl na dovolenou. Vyšlo mi překvapivě velmi malé číslo. Těch, co ze mě dělalo zejména v poslední době pitomce, je strašně moc. Zjistil jsem, že přátel mám podstatně více z mimofotbalového života a to s ohledem na dobu, kterou jsem ve fotbale pracoval, je dost podivné. I z tohoto důvodu svého rozhodnutí nelituji.

S jakými pocity vůbec v Sigmě končíte?

Odcházím s čistým svědomím s tím, že jdu od hotové práce. Nechávám po sobě po sportovní stránce stabilizovaný klub s vynikajícím trenérem, který má před sebou dvě sezóny boje o titul, sezóny, které budou nejúspěšnější v klubové historii.

Kam se budou ubírat vaše další kroky?

Fotbal nechám spát. Věnovat se budu jen práci, která pro mě vyplývá z členství v legislativní radě ČMFS. Mám také nabídky z vysokých škol učit sport, management a právo. Hlavně se však chci naučit co nejpomaleji stárnout. Chci se konečně smát, chodit do divadla, věnovat se hudbě, práci na zahradě a také si zasportovat.

Reklama

Související témata: