Hlavní obsah

Na fotbalový trůn před finišem myslí Sparta, Ostrava i Jablonec

PRAHA

Na třech stadionech se bude v posledním sobotním kole fotbalové ligy hrát o titul. Nejblíže má k titulu Sparta, které by zřejmě stačila s Teplicemi jakákoliv výhra, ale na její klopýtnutí budou na dálku čekat i jinde. Radovat se může Ostrava hrající v Příbrami, při zaváhání obou klubů ale může dojít k oslavám také v Jablonci, který přivítá České Budějovice.

Foto: Aleš Krecl

Kapitán Baníku Lukeš v souboji se sparťanem Pamičem.

Článek

O titulu není rozhodnuto, a tak na všech třech stadionech budou také připraveny poháry pro novopečeného mistra. Na Letné bude s originálem připraven předseda svazu Ivan Hašek. Stadion je beznadějně vyprodán, teprve počtvrté v české lize usedne do ochozů jejího stadionu 20 565 diváků, kteří hodlají přijít hromadně oblečeni v rudém.

Teplice budou hrát samy proti sobě...

Většina z nich očekává oslavy 35. sparťanského titulu. „Bude to slavnostní, emotivní zápas. Těší se hráči i diváci,“ řekl trenér Jozef Chovanec, který počítá, že Teplice se představí jako obvykle. „Mají dobře organizovanou defenzívu a rychlý přechod do útoku,“ uvedl.

Hosté by jim ale chtěli oslavy překazit, i když pro jejich naděje na vstup do pohárové Evropy by byla paradoxně lepší prohra. Severočeši o tom ale nechtějí slyšet. „Je škoda, že se to tak vyvinulo, ale kdybychom jako první Spartu porazili, mělo by to velkou cenu,“ připomněl trenér Jiří Plíšek sparťanskou neporazitelnost trvající už 32 zápasů.

Sparta: Kozáčik - Kušnír, Brabec, Řepka, Pamič - Hoheneder - Sionko, Kucka, Vacek, Kadlec - Wilfried. Absence: Hejda, Hušek, Střeštík, Blažek (všichni rekonvalescence), Sionko, Kušnír (oba nejistý start).

Teplice: Slavík - Vidlička, Lukáš, Rosa, Siva - Verbíř, Ljevakovič, Vachoušek, Stožický - Mahmutovič, Vondrášek. Absence: Klein (nemoc), Elsamni (zranění), Došek (dohoda klubů).

Sobotní 30. kolo (jednotný začátek v 17:30)
Sparta Praha - FK Teplice (ČT2; na podzim 0:0), 1. FK Příbram - Baník Ostrava (ČT4; 1:2), FK Baumit Jablonec - Dynamo České Budějovice (vstupy ČT4; 1:1), Sigma Olomouc - Bohemians Praha (2:0), SK Kladno - Slovan Liberec (1:1), Viktoria Plzeň - 1. FC Slovácko (3:2), 1. FC Brno - Bohemians 1905 (0:0), Mladá Boleslav - Slavia Praha (1:1).

Koubek by v Příbrami rád zariskoval

V Příbrami se bude hlavně sledovat na dálku, co se děje na Letné. Teoreticky ale nemusí, pokud se Ostrava rozstřílí a vyhraje alespoň o pět branek vyšším rozdílem než Sparta. „My vlastně máme titul pořád ve svých rukou,“ žertoval trenér Miroslav Koubek. „Ale buďme realisté, nemáme tým jako Chelsea, abychom dali v Příbrami třeba osm gólů. Tím spíše, když Příbram je známá svou propracovanou, organizovanou obranou. Chceme v prvé řadě zápas vyhrát a uvidíme, na co to bude stačit. Kdyby se nám ale podařilo dát dva slepené góly, můžeme zariskovat,“ tvrdí Koubek.

Domácí tvrdí, že na nějaké nahánění skóre mohou Ostravští rychle zapomenout. Tým pod taktovkou Karola Marka chce potvrdit, že je letos u Litavky hodně silný, body nechal jen Jablonci a Teplicím. „Jsme rádi, že v posledním kole o něco jde, můžeme míchat kartami a z chlapců cítím velké odhodlání. Není to tak, že chceme něco ovlivňovat. Prostě chceme splnit náš úkol a skončit na devátém místě,“ řekl Marko.

Příbram: Krbeček - Plašil, J. Štochl, Nohýnek, Pleško - Klesa, Hušbauer, Tarczal, Šmejkal - Huňa, Rodriguez. Absence: Müller (zranění), Fantiš (nejistý start).

Ostrava: Baránek - Řezník, Neves, Bolf, Tchuř - Lukeš, Marek, Greguš - Vydra, Varadi, Mičola. Absence: Lička, Neuwirth (oba zranění), Bolf (nejistý start).

Číhat bude i třetí Jablonec

Jablonci jakýkoliv bodový zisk s Českými Budějovicemi zajistí třetí místo zaručující start v Evropské lize, ale ještě může snít i o mistrovském titulu. „My se během zápasu budeme starat jen sami o sebe. Je na nás, abychom vlastní utkání zvládli a udělali poslední krok ke třetímu místu a Evropské lize. A když to zvládneme, tak se rádi podíváme na výsledky Sparty a Baníku,“ uvedl trenér František Komňacký.

Zachráněné České Budějovice decimuje marodka. Trenér Jaroslav Šilhavý zatím netuší, které hráče bude mít k dispozici. „I když máme problémy se sestavou, tak věřím, že tam dokážeme postavit takovou jedenáctku, abychom poslední zápas odehráli důstojně. Určitě nechceme v Jablonci dostat pět gólů,“ řekl Šilhavý. 350. ligový start si může připsat Hunal.

Jablonec: Špit - Zábojník, Pavlík, Drsek, Jablonský - Haurdič, Jarolím Loučka, Kovařík - Pekhart, Lafata. Absence: Valenta (zranění).

Č. Budějovice: Kučera - Riegel, Novák, Hunal, Krob - Hudson, Benát, Černák, Mezlík - Stráský, Sedláček. Absence: Žižka (4 ŽK), Horejš, Laštovka, Ondrášek (všichni zranění), Otepka (nemoc), Jarabica (rekonvalescence), Riegel, Volešák, Černák (všichni nejistý start).

Kladno čeká smutné loučení

Smutné loučení zažije kladenský stadion - Středočeši se po čtyřech letech vrátí do druhé ligy. Pro toho nebylo snadné po utkání na Bohemians 1905 připravovat mužstvo na poslední ligový zápas. „Zklamání je velké, ale s motivací by hráči neměli mít problémy. Je to minimálně na rok poslední ligové utkání, tak by si ho měli užít,“ řekl zastupující trenér Stanislav Hejkal, který hodlá dát šanci kmenovým hráčům.

Liberec chce na Kladně potvrdit, že se Středočechy ve vzájemných zápasech neprohrává. Navíc stále ještě usiluje o konečné deváté místo. „To utkání bude mít svoji kvalitu a náboj. My půjdeme za vítězstvím,“ prohlásil kouč Josef Petřík, jehož čeká na lavičce 50. ligový duel.

Kladno: Pavlík - Bartoš, Beneš, Mráz, Procházka - Szabo, Holub, Gross, Novotný, Cigánek - Tatanašvili, Svoboda. Absence: T. Mašanský (rekonvalescence).

Liberec: Hauzr - Zeman, Kelič, Dejmek, Janů - Dočkal, Vácha, Papoušek, Vulin - Nezmar, Kerič. Absence: Gebre Selassie (zranění), Bosančič (4 ŽK).

Beránek se loučí s Brnem

Brněnští fotbalisté se budou loučit s koučem Miroslavem Beránkem, který nebude v klubu pokračovat, konec ligové kariéry zvažuje navzdory vydařenému jaru Richard Dostálek. „O sestupujících je rozhodnuto, oběma týmům tak půjde o prezentaci dobrého fotbalu. Pochopitelně bych se rád s Brnem rozloučil vítězstvím,“ uvedl Beránek.

Až v posledním střetnutí soutěže bude moci nováček z Vršovic hrát v klidu bez sestupových starostí a bez emocí kolem stadionu. „To rozhodně neznamená, že jedeme na výlet. Chceme vyzkoušet některé hráče, s nimiž počítám pro příští sezonu,“ řekl trenér Pavel Hoftych.

Brno: Doležal - Pernica, Dvorník, Trousil, Husár - Cupák, Dostálek, Huška, Kalabiška - Šural, Rabušic. Absence: Dřížďal, Hodek, Křeček, Došek, Polách (všichni zranění).

Bohemians 1905: Marek - Jindřišek, Cseh, Nikl, Rychlík - Moravec, Cissé, Kaufman, Róth - Ibragimov, Bálek. Absence: Sňožík (po operaci kolena).

Pikantní duel, Hanáci hostí Střížkov...

Poslední zápas Olomouce bude mít speciální náboj: na Hanou přijedou střížkovští Bohemians, kteří na Sigmu před nedávnem vytáhli korupční obvinění. „Nemyslím si ale, že by to na hřišti měl být nějaký vyhrocený zápas. To je asi větší téma pro fanoušky, my chceme zakončit sezonu výhrou,“ řekl trenér Zdeněk Psotka.

Hosté jsou odsouzeni k sestupu. „Nic na našem postavení nezměníme, ale s ligou se chceme rozloučit důstojně. V Olomouci to ale bude těžké, domácí jsou velmi nebezpeční ve hře dopředu,“ řekl trenér Jaromír Jindráček.

Olomouc: Blaha - Janotka, Murin, Komárek, Machalický - Kaščák, Ordoš, Hořava - Hubník, Šultes, Petr. Absence: Škerle (ČK), Dreksa, Kazár (oba zranění), Rossi, Onofrej (oba nejistý start).

Bohemians Praha: Belaň - Flachbart, Lencevič, Drobný, Grznár - Dittrich, Fenyk, Demeter, Mach - Jeslínek, Pospíšil. Absence: nikdo.

Viktoria chce zdolat hranici 50 bodů

Plzeň sice žije hlavně pohárovým finále, ale pokazit si nechce ani závěr ligy se Slováckem. Západočeši mají motivaci - poprvé v historii mohou dosáhnout na padesátibodový zisk. K tomu však nutně potřebují Jihomoravany porazit, což se jim už třikrát za sebou povedlo. „Proto přes pohárové finále chceme hrát v tom nejsilnějším možném složení,“ řekl trenér Pavel Vrba.

Slovácko si definitivně oddechlo až v minulém kole. „Klima je příznivější, hráči nejsou pod tlakem. Ovšem nejedeme na výlet, na tento zápas se tvrdě celý týden připravujeme,“ řekl trenér Miroslav Soukup.

Plzeň: Daněk - Limberský, Navrátil, Bystroň, Lecjaks - Petržela, Horváth, Kolář, Rajtoral - Střihavka, Rezek. Absence: Bakoš (zranění).

Slovácko: Filipko - Abrahám, Kuncl, Košút, Kubáň - Fujerik, Zelenka, Kordula, Valenta - Ondřejka, Švancara. Absence: Urbánek, Chmelíček, Svízela (všichni zranění), Nestorovski (reprezentace Makedonie).

Bolka se Slavií o sedmé místo

Mladá Boleslav remizovala v Ostravě, ale na svém stadionu tápe. Na jaře doma prohrála pět ze šesti zápasů. V souboji o sedmé místo přivítají Středočeši Slavii, kterou obrali o všechny body jen jednou. „Očekávám, že navážeme na bojovný výkon z Bazalů. Hráči fandům dluží radost z výhry už dlouho,“ připomněl trenér Karel Stanner.

Hosté završí nejhorší sezónu v samostatné české lize. „Už to, že hrajeme o sedmé místo, je smutné, protože Slavia patří mnohem výš. Musíme se alespoň pokusit Boleslav v tabulce přeskočit, ale ani to už neúspěšnou sezonu nenapraví,“ povzdychl si trenér Slavie František Cipro.

Mladá Boleslav: Šeda - Kalina, Rolko, Procházka, Fabián - Mendy, Kúdela, Sylvestre, Sedláček - Chramosta, Bořil. Absence: Janíček, Táborský (oba 4ŽK), Pecka, Zahustel, Miller (všichni rekonvalescence), Kulič, Opiela (oba nejistý start).

Slavia: Vaniak - Krajčík, Hošek, Trapp, Hubáček - Dens, Ragued, Koreš, J. Černý - Vlček, Zákostelský. Absence: Kopic, Vomáčka, Hloušek, Naumov (všichni zranění), Belaid (nemoc), M. Černý (4ŽK).

Reklama

Související témata: