Hlavní obsah

Supermani, Batman i Harry Potter... A pak že fotbal není Hollywood!

Vítejte ve fotbalovém Hollywoodu. Úterní finále Ondrášovka Cupu napsalo definitivní tečku za domácí sezónou 2009/2010. Přimhouříme-li oči nad její herní úrovní, pak si každý mohl najít svůj příběh. Až do poslední minuty otevřená bitva o mistrovský titul v mimořádně vyrovnané lize i pohár s novým názvem jich nabídly víc než dost. Tady jsou hlavní protagonisté.

Foto: Sparta.cz

Juraj Kucka (uprostřed) přivádí sparťany vymóděné v supermanovských tričkách na mistrovskou plavbu parníkem.

Článek

Supermani vzali na palubu i Batmana

Rozdovádění chlapíci v modrých tričkách Supermanů a jejich kapitán v černém s batmanovskými křídly. Fotbalisté Sparty vyrazili parníkem na Vltavu jako loď plná bláznů, ale proč by ne... Probíhaly přece mistrovské oslavy s mottem „Titul patří neporaženým“. Sérií 33 ligových zápasů bez porážky překonali Letenští svůj vlastní rekord z roku 1997 a v posledním kole jim titul vystřelil polepšený vůdce Tomáš Řepka, který je svým zkratem před dvěma lety o triumf připravil. Dokonalejší sparťanský scénář nikdo nevymyslí!

Tomáš Řepka v objetí spoluhráčů po gólu, kterým rozhodl o titulu. foto: Právo/Jan Handrejch

Čeští zástupci v pohárech
Sparta - 2. předkolo Ligy mistrů, Jablonec, Plzeň - 3. předkolo Evropské ligy, Ostrava - 2. předkolo Evropské ligy

Věčně druzí, zaplať pánbůh za to

Jak dojít z provincie až těsně pod vrchol, dokonce na dvou frontách současně. Tenhle příběh by i zhýčkaný režisér s chutí bral. Jak v lize, tak v poháru hrál Jablonec do poslední minuty o celkové prvenství. V obou případech mu poslední krok nakonec chyběl, přesto může slavit i on. Uzavřel totiž historickou sezónu.

Harry Potter padl až ve finále

Loni byl Baník nejhorším týmem jara. V létě se ho ujal Miroslav Koubek a čarodějnický učeň Harry Potter mohl jen čubrnět. Kouč, který na svých stážích pozoroval práci renomovaných trenérů, zvládl s ostravským mužstvem neuvěřitelnou proměnu. K senzaci chybělo málo, o titul Baník přišel až v posledních dvou kolech...

Rozčarovaný kouč Baníku Miroslav Koubek (vpravo) s asistentem Borisem Kočím poté, co jejich tým inkasoval v poslední minutě vyrovnávací gól od Mladé Boleslavi.foto: ČTK/Petr Sznapka

Ideální sestava Gambrinus ligy podle Sport.cz
Vaniak (Slavia, 4x v sestavě kola) - Hubník (Sparta, 7), Neuwirth (Ostrava, 5), Řepka (Sparta, 7), Drsek (Jablonec, 5) - Sionko (Sparta, 5), Pavlík (Jablonec, 5), Horváth (Plzeň, 6), Kucka (Sparta, 5) - Lafata (Jablonec, 6), Mahmutovič (Teplice, 5).

Podzimní král je mrtev - a bez Evropy

Nebýt epidemie prasečí chřipky, asi by fotbalisté Teplic svou spanilou jízdu podzimem zakončili bez porážky. S absencemi se museli prát i na jaře, přesto měli postup do pohárů na dosah. Jeden zklamaný se však v Biu Fotbal najít musel, a tak jako jediní ze silné pětky nakonec zůstali na ocet.

Pán pohárů zabavil další trofej

Proslulého Pána prstenů český fotbal nemá, Pána pohárů však ano. Plzeň vsadila v závěru sezony vše na jednu kartu a vyšlo jí to. Výhrou v Ondrášovka Cupu se po 39 letech vrátila do Evropy, její kapitán Pavel Horváth navíc domácí pohár vyhrál v kariéře již pošesté - a se čtvrtým klubem.

Kapitán Viktorie Plzeň Pavel Horváth s pohárem pro vítěze Ondrášovka Cupu.foto: Právo/Jan Handrejch

Harold Lloyd z Edenu bavil na svůj vlastní účet

Měli pokračovat v mistrovské dynastii, místo toho se však vrátili do éry němých grotesek. Slavia si nasadila plachý úsměv a image nešiky Harolda Lloyda a všechny pobavila na svůj vlastní účet. Nejdřív vyřazením s Šerifem Tiraspol odmítla milióny z Ligy mistrů, doma pak jako obhájce titulu zahučela až na 7. místo. Totální propadák a škvár...

Veřejný nepřítel číslo jedna si řekl o sestup

Nejdřív osočil Olomouc z korupce a doteď jí to nedokázal. Potom svému týmu zakázal sehrát derby v Ďolíčku a vyfasoval pokutu 6 miliónů korun a odečet 20 bodů. Klub střížkovského majitele Karla Kapra tak do druhé ligy sestoupil s výmluvným účtem mínus čtyř bodů. Nejen bývalý kouč týmu Luboš Urban si připadal jako v mafiánském filmu...

Střížkovský šéf Karel Kapr opouští vršovický Ďolíček s výmluvným gestem...foto: Dimír Šťastný

Reklama