Hlavní obsah

Jeden zástupce z české ligy se do Afriky přece jen podívá, sparťan Kucka

PRAHA

Křepčil na ochozu s pohárem pro mistra české ligy a přiběhl ho ukázat početné skupince příbuzných, která za ním ze Slovenska dorazila. Záložník Juraj Kucka tak slavil s fotbalisty Sparty svůj dosavadní vrchol kariéry a netušil, že za pár dnů přijde další. Nominace na mistrovství světa do Jihoafrické republiky! Kouč Weiss ho vzal jako jediného hráče, který se nepodílel na úspěšné kvalifikaci...

Foto: Robert Zolles, Reuters

Juraj Kucka bojuje o míč v přípravném zápase s Kamerunem

Článek

Když před rokem a půl do české nejvyšší soutěže přicházel, téměř nikdo ho neznal. A za pár dnů bude právě sparťan Juraj Kucka jediným fotbalistou z Gambrinus ligy, který se představí na mistrovství světa v Jihoafrické republice. Ačkoliv v kvalifikaci ani jednou nenastoupil, do konečné nominace Slovenska se probil sobě vlastním způsobem, jakým se prezentuje na trávníku.

„Beru prakticky jen hráče, kteří vybojovali postup. Výjimkou je pouze Kucka. Ten svým odhodláním a výkonem jako by nejvíc říkal: ‚Jsem tu a chci se dostat do kádru‘,“ vysvětlil své rozhodnutí trenér Vladimír Weiss.

Šance, jaká přijde jednou za život

Nominace se Kuckovi reálně rýsovala již na závěrečném soustředění v Rakousku, kde dal nejprve gól korutanským amatérům a poté podal srdnatý výkon proti Kamerunu. Weiss se pak nechal slyšet, že takový hráč na šampionát patří.

„Dokud to nebylo na papíře, nebral jsem to nijak vážně. Proto jsem byl nervózní až do závěrečné tiskové konference. Po ní přišla obrovská spokojenost a radost. Vždyť na turnaji, jaký nás čeká, přece nehrajeme každý rok. Tohle je příležitost, která přijde jednou za život,“ svěřil se záložník pro sparťanský web.

Juraj Kucka (uprostřed) přivádí sparťany vymóděné v supermanovských tričkách na mistrovskou plavbu parníkem.foto: Sparta.cz

Bílek dobře věděl, koho Spartě doporučuje

Na Letnou přišel z Ružomberoku a doporučení dostal od exsparťana na lavičce Michala Bílka, který je nyní koučem české reprezentace. Po období sparťanských omylů se obdivovatel Paula Scholese zase stal přestupovou trefou.

„Pan Bílek mi pomohl. Prostředí na Letné dobře znal, poskytl mi cenné rady do začátku. Spartu mi doporučil, ale i kdyby mě od přestupu zrazoval, asi bych stejně šel,“ líčil Kucka. „Od první chvíle jsem si byl jistý, že do Sparty chci, že touto cestou chci jít,“ dodal slovenský talent, který byl údajně také v hledáčku Birminghamu, Herthy Berlín či Leverkusenu.

Ve středu hřiště je jako tank, souboje s ním pořádně bolí. Navíc dokáže dávat i góly, třeba hlavou, střelbou zdálky nebo i po efektním slalomu jako v Liberci, kde dvěma trefami udržel Spartě mizející naději na titul.

Táta hrál za Juventus, syn jede na MS

Letenští o něm měli dobré reference také od své ikony Jiřího Novotného, který v Ružomberku hrál. Dlouholetý letenský kapitán si Kuckův debut nenechal ujít. A Juraj hned po prvních pěti minutách v rudém dresu dal v přáteláčku Jihlavě gól. Bylo to čtyři dny po přestupu a velký příběh se teprve rýsoval...

„Takový začátek by bral každý fotbalista. A doufám, že to v podobném duchu půjde dál,“ usmíval se záložník, který pochází z fotbalové rodiny. Otec hrál dokonce za Juventus, ovšem ne v Turíně, nýbrž v Nitře. A ani jeden ze dvou Jurajových bratrů nehraje na profesionální úrovni. Teď jsou všichni pyšní, že jméno Kucka je výrazně podepsáno pod titulem Sparty a vyjímá se i v nominaci na mistrovství světa.

„Jsem rád, že mám chvilku klidu. V pondělí večer jsme se z Rakouska vrátili a dostali dva dny volno, takže jsem na skok doma. Zatím relaxuji a nabírám síly,“ těší se Kucka na velkou africkou výzvu.

Reklama

Související témata: