Hlavní obsah

Udržení Řepky a spol. bylo pro Chovance důležitější než posily

Titul patří neporaženým, září na uvítací stránce webu fotbalové Sparty. Jenže již tři týdny poté, co mistrovskou trofej získali, se domácí šampióni museli dát znovu do práce. Generální sportovní manažer a kouč Jozef Chovanec dává dohromady kádr, před nímž hned na začátku letní přípravy stojí jasný cíl - vrátit se po pěti letech do hlavní soutěže Ligy mistrů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Jozef Chovanec začal chystat Spartu na novou sezonu.

Článek

Jak si představujete letní doplnění kádru?

Tak předně, po sezóně jsme prodloužili smlouvy s Václavem Kadlecem (o čtyři roky), Tomášem Řepkou (o rok s roční opcí) a Jiřím Kladrubským (také o čtyři roky). To pro nás bylo mnohem důležitější než případné posílení.

Nové hráče však přece sháníte. Prvním je brankář Zítka z Anderlechtu, dalším by měl být třeba záložník Matějovský z Readingu...

Jména vytipovaných hráčů si nechám pro sebe. Právě proto, že jakmile se o našem zájmu o Matějovského začalo psát, jeho příchod se zkomplikoval. S Readingem však intenzivně jednáme, byť teď jsou v Anglii fotbalové prázdniny.

Naopak Vacka chce Freiburg, mladého Krejčího Eindhoven, Jeslínka si zase vyhlédl ostravský Baník.

Naše hráče nenabízíme, chceme kádr zkonsolidovat. Freiburg zdaleka nenaplnil naše představy, takže Vacek zůstává. Pokud jde o Krejčího, uvidíme, jak velký zájem o něj bude mít nové vedení Eindhovenu. A ohledně Jeslínka nás Baník zatím oficiálně nekontaktoval. Jeslínek a další hráči, kteří se vrátili z hostování, by především měli nejdřív dostat svou šanci v přípravě.

V brance máte zkušeného Blažka. V jaké roli přichází další zkušený gólman Zítka?

Vycházíme z toho, že si Blažek prošel těžkým zraněním a Kozáčik nám odmítl prodloužit smlouvu. Logickým vyústěním toho byl náš zájem o Daniela Zítku. Všichni viděli, jak je post brankáře důležitý a že tam musí být možnost adekvátní náhrady. Přehnané konkurence se nebojím, bude chytat ten, kdo bude mít momentální formu. Navíc nás čeká ostrý začátek, nabitý start sezóny.

Blažek je už fit?

Absolvoval úvodní trénink bez omezení a pojede i nadále jako všichni ostatní. Uvidíme, jaká bude reakce v následujících dnech.

Do mužstva jste povolali další dorostence.

Našim odchovancům chceme dávat šanci. Do přípravy s námi nastoupili Adam Jánoš, Michal Čerňan, Pavel Kadeřábek a Jiří Skalák.

Je pro vás důležité, že sparťanské béčko v sobotu zachránilo druhou ligu?

Pro Spartu je to dobře jako celek. Nechci, aby veřejnost vnímala, že jsme rozděleni na skupinky, všichni jsme Sparta a chceme vystupovat jednotně. Není to jen A tým, ale i ženský fotbal, který vyhrál titul, stejně jako devatenáctka. Béčko se zachránilo, takže sezóna byla celkově úspěšná.

Reklama

Související témata: