Hlavní obsah

Pod lízátky o záchraně vůbec nepochybují

HRADEC KRÁLOVÉ

Sedm let čekání na nejvyšší fotbalovou soutěž v Hradci Králové skončilo. Pod populárními „lízátky“, jak se říká osvětlení stadiónu v Malšovicích, se postup slavil už dvě kola před koncem druhé ligy.

Článek

„Před startem letošního ročníku jsme o postupu nemluvili. Jdeme koncepční cestou, která trvá déle, protože klub je třeba připravit na nejvyšší soutěž po všech stránkách. Nechceme, aby účast v Gambrinus lize byla jen sezónní záležitostí. Od září jsme neprohráli. Když se mužstvo dostalo na postupové příčky a s výsledky rostla možnost návratu už v této sezóně, začali jsme se intenzivně připravovat a chystat vše tak, abychom vytvářeli podmínky pro dlouhodobé setrvání, což je náš cíl,“ řekl Právu Richard Jukl, generální ředitel FC Hradec Králové, přezdívaného „Votroci.“

Postup vyvolal zájem dalších sponzorů

„Máme kvalitní tým a pracujeme intenzivně na posilách. Klidná záchrana bude naším prvořadým cílem, ale o té tu nikdo nepochybuje. Chceme se zabydlet a stát se stálým účastníkem nejvyšší soutěže. Tradice klubu a fanoušci si to zaslouží. Široko daleko se tu první fotbalová liga nehraje,“ dodal Jukl, který spojil s královéhradeckým klubem svůj život. Léta oblékal jeho dres a později prošel i různými funkcemi.

V kádru je hodně vlastních odchovanců, v čele s nejlepším druholigovým střelcem a synem slavného hradeckého kanonýra Pavlem Černým. Jsou tu i borci s prvoligovými zkušenostmi, jako Wozniak či Tomašťák. „Jednáme s několika fotbalisty, tedy i těmi, kteří mají k Hradci vztah a třeba klubem prošli,“ uvedl Jukl, ale jména ještě prozradit nechtěl.

Z historie klubu
Rok založení: 1905
Úspěchy – domácí: mistr ligy (1960), vítěz Poháru ČMFS (1995). V nejvyšší soutěži dosud odehrál 25 sezón, mezinárodní: čtvrtfinále PMEZ (1960/61), osmifinále PVP (1995/96).
Hráčské hvězdy: Bican, Hledík, Pičman, Zikán, Lubas, Kubík, Frýda, Němeček, Černý, Lokvenc, Skácel, Ulich, Plašil.

V Hradci už pracují na umělém vyhřívání trávníku. „Zbrzdilo nás špatné počasí, ale v Ostravě vyhřívání instalovali za čtyři dny. Oslovili jsme stejnou firmu. Do prvoligového startu to stihneme. Namontujeme také 2500 nových sedaček. Kapacita vzroste na 4000 míst k sezení, což odpovídá regulím. Pokud bude zájem větší, uděláme vše pro její zvýšení. Pochopitelně ve výhodě budou majitelé permanentek,“ prozradil generální ředitel změny s tím, že z bezpečnostních důvodů přemístí i sektor pro fanoušky hostí.

„Postup vyvolal zájem nejen stávajících, ale i nových možných sponzorů, což je v této době velmi příjemné zjištění, protože první liga bude dražší než druhá. O rozpočtu by teď ale bylo předčasné mluvit. Důležité je, že postup rozhýbal zájem o fotbal ve městě i regionu. To je dobré znamení, ale i závazek pro nás,“ zdůraznil Richard Jukl.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.