Hlavní obsah

Klubová nevraživost Bohemians a Slavie pohřbena, vršovická rebelie začíná s výkopem derby

PRAHA

Možná jich bude jen pár stovek. Třeba jich ale vyrazí i několik tisíc. V zelenobílém i sešívaném, s fanglemi a transparenty nad hlavou, v doprovodu explodujících dělbuchů i bengálských ohňů. Vzpoura vršovických fanoušků může mít sto a jednu podob, oba tábory fanoušků však bude spojovat to, co se děje kolem stadiónů v Edenu a Ďolíčku. Proto se demonstrativně vydají na protestní pochod...

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fanoušci Bohemians pochodovali Vršovicemi po posledním jarním ligovém zápase v Ďolíčku. V pátek vyrazí na protestní pochod zase. A sspolečně se slávisty...

Článek

Klokani nechtějí z Ďolíčku do Edenu, slávisté je tam samozřejmě trpět nehodlají, přesto k sobě znesvářené tábory nevraživost a nenávist necítí. Ba naopak, zase se spojí. Stejně, jako po posledním jarním ligovém duelu Bohemians, kdy také táhli Vršovicemi.

Jenže tentokrát se vydají na protestní pochod před začátkem zápasu. A ne ledajakého, protože v pátek startuje liga vršovickým derby Bohemians – Slavia. Nikoli ale v Ďolíčku, jak bývalo po desetiletí zvykem, ale v Edenu, protože „domácí“ klokani museli do vyhnanství. Na pět let podepsali nájemní smlouvu, protože jejich svatostánek nevyhovuje svazovým parametrům.

Lukáš Přibyl, ředitel Bohemians: Do Ďolíčku jsem chodil od svých deseti let...foto: Sport.cz/Pavel Dosadil

„Taky bych tady zůstal. Vždyť od deseti let jsem sem chodil do kotle. Jenže je to realita, s níž nic nenaděláme. Ďolíček je o velkých investicích a tudíž penězích, které sem nikdo nedá, protože je prostě nemá,“ nemohoucně krčí rameny ředitel Bohemians 1905 Lukáš Přibyl.

Nezmůže nic. Ví to on, i fanoušci to chápou, ale svůj Ďolíček opustit nehodlají. „Taky do Edenu nepůjdu,“ pravil Robin Stron, příznivec zelenobílých až za hrob, jenž ve figuríně klokana burcoval u Botiče ochozy a přiváděl diváky do extáze.

Už nebude. Převlek předal svému nástupci, jemuž vyhnanství na moderním stadionu vzdáleném od Botiče pouhé dvě zastávky tramvaje až tolik nevadí. „Já s odchodem do Edenu nesouhlasím, takže mě tam nikdo neuvidí. Ani jako diváka. Budu chodit dál do Ďolíčku a v převleku za klokana vystupovat při zápasech divizního béčka, jež tady bude hrát dál,“  tvrdil.

Maskot klokanů v Edenu nechcípne. On tam s nimi vůbec nepůjde...foto: Právo/Jan Handrejch

Takových, jako je on, jsou stovky. Možná tisíce. „Mluvil jsem s nimi. V posledním přípravném zápase jsem chytal jen poločas, takže ve druhé půli jsem šel mezi ně a pak jsme debatovali i na „náměstíčku“ před tribunou. Nepohnul jsem s nimi, ale chápu je. Ani pro nás není a nebude Eden domovem,“ má pro protest pochopení kapitán klokanů Radek Sňozík.

„Jen během minulého týdne jsem s nimi debatoval třikrát. Tvrdí, že na cizí hřiště budou za svou Bohemkou jezdit kamkoli, ale do Edenu nevkročí. Přitom jsme ve vyhnanství a i proto by měli s námi zůstat,“ přiznává ředitel klokanů Lukáš Přibyl, že ani on s rebélií nic nezmůže.

Fanoušci fotbalistů Bohemians 1905foto: Právo/Jan Handrejch

„Já s nimi ještě nemluvil, ale když to bude zapotřebí, klidně mezi ně půjdu. Už proto, že při nás stáli v dobách dobrých i zlých,“ nechal se slyšet i exkapitán Slavie Stanislav Vlček, na jehož slova sešívaní příznivci dají, neboť svůj idol zbožňují.

I oni odmítají do Edenu chodit, pokud tam budou Bohemians pravidelně hrát. „Dostali jsme dopis od fanoušků ze severní tribuny s podmínkami, jejichž splnění požadují. Budeme se jím zabývat,“ potvrdil i mluvčí Slavie Ondřej Zlámal, že rebelie zasáhla oba klubové tábory.

Fanoušci Bohemians 1905 pod dohledem policie táhnou Vršovicemi.foto: Právo/Jan Handrejch

V pátečním odpoledni, přesně v čase, kdy se bude hrát v Edenu derby Bohemians vers. Slavia, se fanoušci spojí a potáhnou Vršovicemi. Původně měli namířeno na Žižkov na stadion Viktorky, kde chtěli derby sledovat na projekčním plátně, ale s druholigovým klubem se nedohodli na podmínkách pronájmu. A náhradní azyl také nenašli.

Proto se vydají na protestní pochod Vršovicemi. Od Edenu k Ďolíčku. Možná jich vyrazí jen pár stovek, ale třeba se skutečně zformuje několika tisícihlavý dav, aby s praporci nad hlavou a za explozí dělbuchů a bengálských ohňů dal najevo, že mu není jedno, jaký osud někdejší svatostánek klokanů stihl.

Reklama

Související témata: