Hlavní obsah

Ústí zažilo smolnou ligovou premiéru

ÚSTÍ NAD LABEM

Tomu se říká smolná ligová premiéra. Vlastní gól a neproměněná penalta výrazně ovlivnily úvodní vystoupení ústeckých fotbalistů v nejvyšší soutěži. Nováček soutěže se na teplickém stadiónu, kde má domácí prostředí, proti Mladé Boleslavi přesvědčil, že cesta k vytoužené záchraně bude asi hodně trnitá.

Foto: Miroslav Rada, ČTK

Zleva Lukáš Opiela z Mladé Boleslavi a Jan Martykán z Ústí nad Labem.

Článek

„Je paradoxní, že jsme si vypracovali víc šancí, než soupeř, který z minima vytěžil maximum,“ pokrčil rameny stoper Jan Polák, který přišel do Ústí na hostování z Liberce.

„První gól jsme dostali po žákovské chybě. Druhý gól padá na můj vrub. Radim Novák sice soupeřovu střelu výborně chytil, ale míč se odrazil do mých chráničů a už jsem nestačil balón odkopnout, takže z toho byl vlastenec. Je to škoda, protože aspoň bod jsme si zasloužili. Chyběl nám klid v koncovce. Byli jsme třikrát nebo čtyřikrát sami před gólmanem, nedali jsme penaltu,“ líčil 21letý střední obránce. „Myslel jsem si, že nás Mladoboleslavští budou více napadat, ale nebyli tolik agresivní a nechávali nás hrát. Mrzí mě, že jsme je více nepotrestali,“ litoval Polák.

„Každý zápas je pro nás zkušeností. Hosté zachovali chladnou hlavu a v tom byl rozdíl. Třeba Sylvestre prokázal, že je velkým hráčem,“ mínil ústecký zadák.

Valenta nedal penaltu

Stoper Michal Valenta proměnil v minulém ročníku druhé ligy v dresu Ústí sedm pokutových kopů. Nepřekvapilo, že si postavil míč na penaltovou značku i při ligové premiéře. Jenže vysoko přestřelil.

„Zápas by vypadal úplně jinak, kdybych skóroval. To, že nemáme ani bod, z devadesáti procent beru na sebe. Kopat penaltu v první nebo druhé lize je úplně stejné. Bohužel mi ale podjela noha. Věděl jsem, že chci střílet nahoru, ale nevyšlo to,“ klopil zrak 33letý stoper. „Ve druhé lize jsme měli při postupu moře štěstí, teď se všechno obrátilo proti nám. Jediným pozitivem byla slušná divácká kulisa. Nečekali jsme, že přijde tři a půl tisíce diváků. Asi na nás byli zvědaví,“ mínil Valenta.

„Bylo by špatné, abychom měli hlavy dole. V kabině jsme se bavili, že se dá v lize hrát s každým. Ukázal nám to v sobotu Hradec Králové proti Spartě. Musíme tvrdě trénovat a věřit, že zlepšení jednou přijde. Je nutné hlavně proměňovat šance,“ nepropadl skepsi ústecký stoper, který dohrával zápas s kapitánskou páskou.

Zaplatili daň

„Zaplatili jsme nováčkovskou daň zahozenými šancemi a do dna jsme kalich vypili neproměněnou penaltou. Chtěli jsme se tímto zápasem někam odrazit a proto mě mrzí ztráta tří bodů. Nejen kvůli premiéře, ale i z pohledu tabulky pravdy,“ uvedl ústecký trenér Svatopluk Habanec.

„Prohra s Boleslaví je nepříjemná, o záchranu však asi budeme hrát s jinými mužstvy. Při zranění levého beka Lukáše Dvořáka se musíme poohlédnout po nějaké posile na tento post, nejspíš zase formou hostování. A ještě čtrnáct dní nezasáhne do hry Veverka. Útočník Karlík patrně půjde na zkoušku do druholigového Třince,“ dodal kouč.

Reklama