Hlavní obsah

Po toulkách cizinou vyšel návrat na domácí ligovou scénu nejlépe Štajnerovi

PRAHA

Vrátili se z toulek cizinou a měli by se stát ozdobou české ligy. Aby ne, když v německé bundeslize, italském calciu, ale třeba i ve Švýcarsku, Belgii, Rakousku či Austrálii si udělali jméno a hlavně nabírali zkušenosti, jimiž by měli mít navrch nad tuzemskými fotbalisty. I proto byla premiéra exlegionářů Kisela, Matějovského, Štajnera a spol. na domácí scéně očekávána s enormním zájmem...

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jiřímu Štajnerovi návrat do libereckého dresu vyšel.

Článek

Devět legionářů se vrátilo po kratším či delším zahraničním angažmá do českých a moravských klubů, jen pět jich ovšem dostalo v úvodním podzimním ligovém dějství od trenérů příležitost. Jablonecký Karel Piták si sice v pondělním televizním epilogu proti Brnu také zahrál, ale protože se na trávníku objevil jen na pár desítek sekund, těžko soudit, jakým přínosem pro Severočechy bude.

A na přínos Lukáše Jarolíma pro Slavii, Zítky pro Spartu  či Johany pro Mladou Boleslav si budou muset experti i fanoušci rovněž počkat. Kapitán sešívaných Jarolím se totiž neobjevil v derby s Bohemians ani na lavičce, neboť se v samém závěru přípravy zranil, navrátilec z bruselského Anderlechtu Zítka dělal v sobotu v Hradci Králové jen náhradníka letenské gólmanské jedničce Blažkovi, Johana se v obraně Středočechů rovněž neobjevil.

Štajnerovi našli pravé místo

Z pěti sledovaných akviz, které si premiéru v úvodním podzimním dějství odbyly, na sebe strhl nesporně největší pozornost liberecký Jiří Štajner. Kouč Severočechů Josef Petřík mu našel během přípravy místo ve středové řadě, jež by mělo navrátilci z Hannoveru nejvíce vyhovovat. Štajnerova premiéra na jihu Čech dokázala, že šlo o hledání zdařilé... Střelecky se sice proti Českým Budějovicím neprosadil, zato nápady a perfektními přihrávkami jen hýřil. „Potřeboval v sestavě místo, kde by mohl uplatnit své přednosti, a myslím, že v záloze ho našel. Čte dění na hřišti, registruje spoluhráče, zásobuje je přesnými přihrávkami. Keriče především... Splnil prostě to, co jsme od něho očekávali a proč jsme ho angažovali,“ kvitoval Štajnerův přínos trenér Josef Petřík.

I Štajner si návrat pochvaloval. „Nemám problém s tím, kde nastupuji. V záloze si alespoň víc zaběhám,“ žertoval,aby hned přeřadil na váznou notu: „Až si na sebe s Keričem, nezmarem a spol. na sebe víc zvykneme, půjdou výkony nahoru.“

Kisel? Dal gól, ale spokojen nebyl

Víc než obstojně dopadl i návrat Karola Kisela z ročního australského angažmá, i když on sám s premiérou spokojen nebyl. „A měl bych být? Dal jsem sice Bohemce gól, ale protože jsme nevyhráli, spokojen být nemohu,“ odmítal po remíze s klokany chválu, jež se na jeho výkon snášela.  I trenér Jarolím mohl být s jeho premiérou ve slávistickém dresu spokojený, neboť alespoň zmíněnou remízu zařídil.

Slávista Kisel (vlevo) v souboji s klokanem Csehem.foto: Právo/Milan Malíček

„Jeho vyrovnávací branka mužstvo určitě povzbudila, měl však ještě jednu příležitost, kdy mohl rozhodnout. Jenže trochu zaváhal,“ glosoval Kiselovo premiérové vystoupení v červenobílých barvách Jarolím. Samozřejmě že musel kvitovat, že cestovatel pražskými kluby vnesl do mužstva i klid, nadhled a zkušenosti, jež Slavii hlavně na jaře tolik chyběly. Možná by se to projevilo i na výsledku, kdyby měl po boku i zraněného Lukáše Jarolíma... „Zkušených hráčů jsme měli na hřišti dost na to, abychom utkání rozhodli,“ odmítl ovšem podobné spekulace slávistický trenér.

Jedním z těch zkušených byl i Jiří Koubský, jehož Slavia angažovala poté, co mu skončilo švýcarské angažmá. Jeho výkon lze zatím těžko hodnotit, protože Bohemians ho příliš neprověřili.  Půlhodiny hráli jen v deseti, navíc po rychlém vedoucím gólu spoléhali hlavně na rychlé výpady... Ale právě rychlost a pohyblivost některých mladých „klokanů“ dělala Koubskému trochu problémy.

Kučera s kapitánskou páskou

Olomouc angažovala do svých zadních řad Radima Kučeru, který po pět let okoušel v německém Biefeldu, jak chutná druhá liga i bundesliga. „Cítili jsme, jak moc nám schází v mužstvu zkušení fotbalisté schopní a ochotní usměrňovat a dirigovat mladší spoluhráče kolem sebe. Proto jsme ho angažovali,“ zdůvodňoval Kučerův příchod trenér Hanáků Zdeněk Psotka.

V Plzni ho samo sebou nasadil, dokonce kapitánskou pásku mu svěřil a i když Olomouc dostala dva góly a remizovala 2:2, mohl být s Kučerou spokojen. Své si uhrál, dravého Střihavku eliminoval, i on sám byl se svým výkonem spokojen. „Na hodnocení je příliš brzy, ale docela dobrý zápas to byl. Samozřejmě až na prostředí a návštěvu,“ naznačil, že česká liga má i k druhé bundeslize asi tak daleko, jako Ladův hrusický kostelíček k pařížské katedrále Notre Dame.

Matějovský se utopil v letenské mizérii

Mistrovská Sparta si hodně slibuje od návratu Marka Matějovského z angažmá v druholigovém anglickém Readingu. „Však jsem o něj dva roky usiloval,“ potvrdil generální manažer a trenér Sparty v jedné osobě Jozef Chovanec. Zatímco v Superpoháru s Plzní i v kvalifikaci o Ligu mistrů s lotyšskou Liepajou byla přítomnost Matějovského znát, při obnoveném návratu na tuzemskou scénu zapadl i on do hluboké letenské mizérie. V Hradci sice nahrál ukázkově Wilfriedovi na vyrovnávací branku, ale to bylo také všechno, co pod „lízátky“ předvedl.

Hned první soutěžní zápas za Spartu proměnil Marek Matějovský v zisk českého Superpoháru, v ligové premiéře se však dočkal v Hradci Králové porážky.foto: ČTK/Michal Kamaryt

„Náš styl hry je založen na kolektivním projevu, takže to není a nebylo jen o Matějovském. On je jen jedním z jedenácti hráčů na hřišti, kteří musí plnit úkoly, jež dostanou. Pravdou ovšem je, že v Hradci jsem nemohl být spokojen s nikým,“ nechal se po prohře slyšet letenský kouč Chovanec.

Reklama