Hlavní obsah

FOTBAL: Mistrovská Sparta si uřízla ostudu i v Budějovicích, Baník rozdrtil Brno

PRAHA

Vlna euforie se vzedmula po nedělním utkání 3. kola první fotbalové ligy v Českých Budějovicích, kde po prohře 0:1 nechala body mistrovská Sparta. Chuť porážky stále neokusila Plzeň, jež ve třetím ligovém dějství vybojovala tři body po vítězství 2:1 nad Bohemians 1905. Bez bodu už zůstala jen brněnská Zbrojovka, která podlehla na Bazalech ostravskému Baníku jednoznačně 0:3. Teplice totiž vydřely remízu 1:1 s Jabloncem.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Tomáš Frejlach z Baníku (vpravo) bojuje s Michaelem Rabušicem z Brna.

Článek

Sparta se musela na jihu Čech obejít bez klíčového beka Tomáše Řepky, který je v trestu, a s ohledem na úterní odvetu 3. předkola Ligy mistrů šetřil trenér Chovanec i další opory. V základní jedenáctce chyběli Blažek, Sionko, Kucka, Matějovský, Wilfried i Kadlec a na trávník se tak dostal gólman Zítka či obránci Adiaba s Krobem.

V úvodním dějství se na Střeleckém ostrově diváci branky nedočkali a zklamaní odcházeli do šaten hlavně hráči Sparty, kteří si na rozdíl od soupeře dokázali vypracovat řadu nadějných příležitostí. Jenže Adiaba, Jeslínek ani Třešňák nedokázali domácího gólmana překonat. A to se hostům vymstilo. V 62. minutě totiž namířil přesně k tyči Zítkovy branky Jarabica a Budějovice už těsné vedení nepustily. Jihočeši tak ke dvěma remízám přidali první tříbodový zisk, Sparta si ve třech duelech připsala už druhou porážku.

Baník dominoval 

Fotbalisté Brna v úvodních dvou kolech nezískali ani bod a v neděli je čekal náročný duel v Ostravě. Baník podle očekávání diktoval tempo hry, proti soustředěné obraně hostů mu ale trvalo čtyřicet minut, že se zásluhou hlavičkujícího Šmejkala dostal do vedení. Zbrojovka mohla jen litovat, že chvíli před inkasovaným gólem neuspěl ve velké šanci Trousil.

Ve druhé půli se favorizovaný Baník dostal do kýženého zápasového tempa a výsledkem byly dvě branky v rozmezí pěti minut. Na přesnou střelu Varadiho, který zakončil rychlý ostravský útok, navázal Neves, který úspěšně proměněnou penaltou stanovil konečné skóre. Baník stejně jako Budějovičtí slaví první výhru po dvou remízách.

Obranná hráz Bohemians vydržela necelý poločas 

Bez porážky zůstali fotbalisté Plzně, kteří se v duelu s Bohemians dočkali první domácí výhry a se sedmi body se posunuli do čela neúplné tabulky Gambrinus ligy. Pražané naopak nedokázali navázat na dvě předchozí remízy a poprvé v nové sezóně museli přijmout porážku.

Celý první poločas přitom dokázali Bohemians držet plzeňské útočné choutky na uzdě, těsně před přestávkou se ale zelenobílý beton začal drolit. Skóre zápasu otevřel Kolář, který zblízka poslal míč do sítě po Jiráčkově centru. Druhý gól přidal kapitán Západočechů Horváth, jak jinak než z přímého kopu. Klokani sice dokázali zásluhou Nešpora snížit, na dělbu bodů již ale nedosáhli.

Teplice vydřely první bod 

Až na poseldní chvíli se dočkali potvrzení prvního bodu v nové sezóně fotbalisté Teplic. Na jablonecké Střelnici prohrávali už od 9. minuty, kdy chybu Lukáše nemilosrdně ztrestal Lukáš. Domácí navíc mohli náskok navýšit, Pitákovy akce ale vyzněly naprázdno.

A už už se zdálo, že ani napotřetí se teplickým nepovede alespoň bod vydolovat. V poslední minutě nastavení se ale Došek prosadil s míčem do šestnáctky, přiťukl volnému Matulovi a jeho tečovaná rána zapadla za brankáře Špita.

3. kolo Gamrbinus ligy
Pátek 30. července
Ústí n. Labem - Liberec 0:0on-line
Sobota 31. července
Slavia - Mladá Boleslav 1:0on-line
Slovácko - Hradec Králové 2:1on-line
Neděle 1. srpna
České Budějovice - Sparta 1:0on-line
Branka: 62. Jarabica.
Ostrava - Brno 3:0on-line
Branky: 40. Šmejkal, 67. Varadi, 72. Neves z pen.
Plzeň - Bohemians 2:1on-line
Branky: 44. Kolář, 69. Horváth - 83. Nešpor.
Jablonec - Teplice 1:1on-line
Branka: 9. Pekhart - 92. Matula.
Pondělí 2. srpna
18:00 Příbram - Olomoucon-line

Reklama