Hlavní obsah

Nic jsem neobětoval. Ani zápas, ani body, bránil se po další prohře kouč Sparty Chovanec

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Loni táhli sparťanští fotbalisté ligou naprosto suverénně, takže ani jedinou prohru nepoznali. Však i proto dosáhli na mistrovský titul. Teď na podzim nejvyšší domácí soutěž ještě ani pořádně nezačala a už padli dvakrát. Nejprve v prologu v Hradci Králové, teď na jihu Čech v duelu s Českými Budějovicemi opět.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Sparty Jozef Chovanec tvrdí, že na olář Ligy mistrů zápas na jihu Čechu neobětoval.

Článek

Zase až tak velký div to nebyl, protože letenský manažer a trenér Jozef Chovanec postavil mužstvo z náhradníků, neboť postup přes Poznaň do závěrečné fáze kvalifikace o Champions League je pro Spartu prioritou, před níž musí i honba za ligovými body ustoupit.

Riziko bylo velké, tvrdil kouč

„Ale tak to není. Kdybych chtěl utkání v Českých Budějovicích vypustit, vypadala by sestava úplně jinak,“ bránil se po prohře na jihu Čech Chovanec. „Před cestou do Polska ke středeční kvalifikační odvetě Ligy mistrů jsem prostě musel vycházet ze zdravotního stavu hráčů. A nasadit Matějovského či Wilfrieda představovalo přílišné riziko,“ vysvětloval, proč udělal tolik rošád v sestavě.

„Nebezpečí bylo ovšem velké, před odvetou v Poznani máme až příliš málo času, než aby se dali dohromady,“ stál si sparťanský kouč a manažer na svém. „Proto prosím - žádné dedukce a spekulace. Za rošádami se sestavou se skrývaly skutečně objektivní důvody.“

Sparta ovšem za ně zaplatila další prohrou. „Ale nemuseli jsme. Stačilo proměnit velké šance, které jsme do přestávky měli,“ tvrdil letenský stoper Erich Brabec. „A bylo jich dost,“ přidával se gólman Daniel Zítka odbývající si v dresu Sparty ligovou premiéru.

Až bouřka o půli pomohla, prozradil Šilhavý

„To je fakt. Sparty jsme se báli, hráli jsme zakřiknutě, všude jsme byli druzí. Až důkladná promluva do duší všech hráčů o půli pomohla. Jako ostatně na podzim pokaždé, neboť první poločasy jsou v našem podání pravidelně bídné,“ přiznával českobudějovický kouč Jaroslav Šilhavý, že o přestávce v kabině pořádně řádil.

Zapůsobilo to, neboť do druhého poločasu vletěli jeho svěřenci jako vyměnění a po čtvrthodině i vítězný gól dali. „Jako obránce mám samo sebou za úkol se vracet k vlastní bráně, ale tentokrát jsem neposlechl. Po několika standardních situacích jsem se nevrátil a vyplatilo se to. Balón ke mně nakonec doputoval a mně se podařilo i v pádu ho uklidit k tyči,“ líčil slovenský obránce v českobudějovických službách Marian Jarabica trefu, která podruhé na podzim pokořila Spartu.

Sparta má starostí víc než dost

„To proto, že někteří z mých hráčů nedokázali pokračovat ve výkonu z první půle. A při inkasovaném gólu nebyli schopni odkopnout balón  a navíc se dopustili i taktických chyb. Třeba Zeman se úplně vyklašlal na hlídání svého prostoru. Však z toho vyvodím důsledky,“ zlobil se Chovanec, jenž má před cestou ke kvalifikační odvetě Ligy mistrů do Poznaně dost zamotanou hlavu.

Samozřejmě z ligové prohry na jihu Čech, pochopitelně i z marodky, která jeho hráče stíná. „Třeba u Matějovského a Wilfrieda je to tak padesát na padesát, že by mohli proti Poznani nastoupit,“ netajil, že před nejdůležitějším zápasem podzimu má starostí víc než dost.

Reklama

Související témata: