Hlavní obsah

Tomáš Řepka lituje plivnutí na Volešáka: Omlouvám se, trest přijmu s pokorou

Ze tří odehraných ligových kol stihl kapitán fotbalistů Sparty Tomáš Řepka (36) po trestu za vyloučení v Superpoháru jediné utkání. A v něm udělal obrovský průšvih, když plivl na Ladislava Volešáka ze Slovácka. Dnes musí všechno hodit za hlavu, aby pomohl v Poznani Spartě k postupu do další fáze Ligy mistrů. Ve čtvrtek ho čeká disciplinární komise... „Půjdu tam s pokorou, omluvím se a přijmu trest,“ řekl v exkluzivním rozhovoru pro Právo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Obránce pražské Sparty Tomáš Řepka

Článek

Spartu čeká odveta 3. předkola fotbalové Ligy mistrů v Poznani. Bude výhra 1:0 z Letné stačit?

Do Poznaně jsme přijeli s jednoznačným cílem postoupit. Rozhodně ale ne s taktikou bránit jednogólovou výhru z Prahy, to by byla chyba. Uděláme všechno proto, abychom vstřelili gól, protože pak by Lech musel dát tři a to už bychom měli zvládnout.

V neděli bez vás Sparta znovu prohrála v lize. Jak jste zápas v Českých Budějovicích prožíval?

Osobně jsem tam nebyl, ale samozřejmě jsem zápas sledoval a hrozně trpěl. Štve mě to, je špatně, když kapitán mužstva není na hřišti, protože je v trestu.

Za to si můžete sám. Volešák ze Slovácka sice přiběhl zezadu a šlápl vám na kotník, ale reagovat plivnutím, to bylo hodně hloupé a nesportovní...

Co na to říct... Bylo, samozřejmě. Jednal jsem v emoci, cítil jsem křivdu. Kdyby ten faul sudí pískl a dal mu třeba i žlutou kartu. Nereagoval bych tak. On i asistent byli blízko. Jenže ten moment už nevrátím. Bylo to z mojí strany šílené a nesmyslné. Ke mně patří ostrá hra, sem tam nějaká prudší slovní reakce na hřišti. Nálepku drsňáka unesu, ale sprosťáka, který plive... To ne. Stydím se za tu reakci. A omlouvám se spoluhráčům, které jsem oslabil a také fanouškům a všem sparťanům. Fakt mě to mrzí.

Kdy jste si uvědomil, že jste udělal průšvih?

Hned poté. Bylo mi jasné, že se to v médiích pořádně rozmázne. Na to jsem zvyklý, když do mne šijou. Jen nesnáším lži a útoky na rodinu. V tomhle případě jsem si ale naběhl. Můžu si myslet, že to bylo nafouknuté, ale udělal jsem to. Byla to od mne strašná hloupost.

Není to poprvé, co půjdete za nesportovní chování před disciplinárku. Uvědomujete si to?

Já vím, ale celou minulou sezónu jsem odehrál bez problémů, víc než dva roky jsem takový problém neměl. Snažím se kontrolovat, i když emoce ke mně patří. Uvědomuji si s věkem, že takhle se chovat prostě nemůžu. Ani jako kapitán, ani jako dospělý chlap a už vůbec ne jako fotbalista, který má školu žáčků. Ti kluci to viděli nebo se to dočetli. I před nimi se stydím.

Takže si už opravdu dáte pozor?

Já to neslibuju. Jsem jaký jsem, ale něco takového už se stát prostě nesmí.

Dostal jste i klubový trest, mrzí vás víc postih od klubu, který zveřejnil, že pro vás z takového jednání vyplývají sankce, nebo to, že nehrajete?

O tom, jaký trest jsem dostal, mluvit nemohu, je to interní věc. Horší je, že nehraji, protože fanoušci i spoluhráči musejí být právem naštvaní, že kvůli zbytečnému excesu oslabuji mužstvo. To bolí víc. Mohu udělat jen to, že když jsem na hřišti, odevzdám stoprocentní výkon a vyvaruju se podobných věcí. Tvrdá hra ano, nesportovní chování ne.

Ve čtvrtek vás čeká disciplinární komise. Naposledy jste se s tehdejším předsedou Károlyim nepohodl. To by vám asi tentokrát nepomohlo. S čím tam půjdete?

Už jsem o nějaký rok starší a vím, co se sluší a patří. Především na disciplinárku půjdu s pokorou a omluvím se. Tady není o čem diskutovat. Trest přijmu s pokorou, protože jsem udělal velkou chybu a za tu musím zaplatit. Nejvíc mě mrzí, že můj exces odnesou i spoluhráči a fanoušci.

Reklama

Související témata: