Hlavní obsah

Sparta - Ostrava 4:0Sparta konečně zabrala i bez Řepky a uštědřila mátožnému Baníku debakl

MinutaMin. Tým Hráč Akce
14. Bony 1 : 0
38. Bony 2 : 0
49. Kladrubský (penalta) 3 : 0
90. Pamić 4 : 0

PRAHA

Černý týden prožili fotbalisté Baníku Ostrava. Nejprve na Bazalech i podruhé prohráli s běloruským Mogilevem a neslavně tak ukončili své působení v pohárové Evropě. A teď vybouchli také v lize na Letné, odkud si vezou čtyřgólovou nadílku. Sparta tak alespoň na chvíli zlomila svůj velký komplex a dokázala uhrát dobrý výsledek i bez svého potrestaného kapitána Řepky. Dva góly dal útočník Wilfried.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bony Wilfried ze Sparty se raduje z branky.

Článek

Oba soupeři se v minulé sezóně až do posledního kola přetahovali o mistrovský titul a Baník před rokem na Letné uhrál bod v utkání, v němž byl lepším týmem. Tentokrát tak dobře nezačal, domácí byli o poznání aktivnější. Již ve druhé minutě křičeli diváci na hlavní tribuně „Gól!“, měli však zkreslený pohled a střela Kucky rozvlnila jen boční síť. Slovenský tank se brzy probil i do druhé šance, Neves však stačil jeho střelu zblokovat na roh.

Pražané však na gól dlouho nečekali. Sionko dostal dost času odcentrovat z levé strany, Wilfried předvedl svůj parádní výskok a hlavou přehodil vybíhajícího brankáře Daňka. Baník se vzpamatoval až po dvaceti minutách. Neves trefil hlavou břevno, ale gól by stejně pro ofsajd neplatil. Varadi pak mohl uhánět sám na Blažka, jenže míč mu spadl na paty. Toho Ostrava záhy litovala. Šanci Kadlece ještě Daněk zlikvidoval, ve 39. minutě však Wilfried vypálil z hranice šestnáctky, prostřelil Nevese mezi nohama a stoper Baníku tečoval míč beznadějně mimo dosah brankáře do vlastní sítě. Hosté mohli v nastavení první půle snížit, Blažek ovšem Varadiho gólovou střelu reflexivně vykopl.

Ani vstup do druhého dějství se Baníku nepovedl. Neuwirth stejně jako ve čtvrtek v poháru zavinil penaltu. Povalil Hohenedera a Kladrubský pokutový kop proměnil. Pamič navíc trefil z přímého kopu břevno, takže s Baníkem už to bylo zlé. Tím spíše, že Varadi neudržel nervy na uzdě, nechal si dát ve středu hřiště zbytečnou druhou žlutou kartu a jeho tým hrál od 63. minuty o deseti.

Štěstím Ostravy tak bylo, že Sparta už za dalšími góly nešla po hlavě a spíše hlídala tříbrankový náskok. Zdecimovaný Baník jen potvrzoval, že k formě z minulé sezóny má propastrně daleko. V nastavení dal navíc gól i Pamič, takže Ostrava utržila debakl.

Sparta Praha - Baník Ostrava 4:0 (2:0)
Branky: 14. a 39. Wilfried, 48. z penalty Kladrubský, 90.+1 Pamič. Rozhodčí: Kocourek - Večeřa, Urban. ŽK: Sionko, Hejda - Varadi, Neuwirth, Marek. ČK: 63. Varadi. Diváci: 14 050.
Sparta: Blažek - Kladrubský, Hejda, Brabec, Pamič - Hoheneder - Sionko (59. Žofčák), Kucka, Matějovský, Kadlec (76. Zeman) - Wilfried (79. Lačný). Trenér Jozef Chovanec.
Baník: Daněk - Řezník, Neuwirth, Neves, Šmejkal - Marek, Frejlach, Greguš (46. Hušbauer) - Lukeš (58. Zeher), Varadi, Pilík (80. Fantiš). Trenér Miroslav Koubek.

Reklama

Související témata: