Hlavní obsah

Sparta znovu padla, po Žilině vyhrála na Letné i Plzeň

PRAHA

Týden hrůzy se pro fotbalisty Sparty naplnil. V úterý prohráli doma v bitvě o Ligu mistrů se Žilinou, v sobotu na vlastním trávníku podlehli v 6. kole domácí soutěže také Plzni. Obhájce titulu tak ztrácí na Viktorii, lídra tabulky, sedm bodů. Sparta prohrála v lize doma po 27 zápasech. Naposledy na Letné vyhrála Slavia 6. října 2008, derby zehdy skončilo 1:4.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fotbalisté Plzně oslavují branku na hřišti Sparty

Článek
Fotogalerie

Těsně před zápasem musela Sparta kvůli svalovým problémům vyškrtnout ze zápisu o utkání Pamiče, a tak se proti úternímu duelu se Žilinou objevilo v základní sestavě Letenských pět nových hráčů. Sotva se na hřišti rozkoukali, už mohl jejich tým prohrávat - Horváth v 6. minutě vyslal zdálky pumelici, která neskončila v síti jen díky akrobatickému zákroku Blažka.

Sparta ze sebe žilinskou deku setřásala dost klopotně. Postupně se však přece jen usadila na polovině viktoriánů a Sionko po přímém kopu Matějovského hlavičkoval v nadějné pozici nad. Do útoku se sice často zapojoval i letenský stoper Brabec, další šance však nepřicházely a Matějovského střela zdálky minula cíl. Plzeňský lídr tabulky jako by spoléhal na trápení domácích, zalezl před vlastní šestnáctku a očekávanou útočnou produkci nenabízel. Až ke konci poločasu je gestikulující kouč Vrba vyhnal do předních pozic a přineslo jim to několik slibných šancí. Do přestávky však gól nepadl, ani Sionko se po hlavičkovém biliáru s Brabcem netrefil.

Po hodině hry bylo malátné Spartě ještě hůř. Nejprve Sionko před Pavlíkovou brankou nedosáhl na tečovanou střelu a Plzeň z protiútoku udeřila. Horváth postrčil míč dopředu, domácí obrana se nepochopitelně rozevřela a Jiráček střelou k tyči pohodlně otevřel skóre. Pražané měli dost starostí sami se sebou, a teď ještě měli navíc dohánět jednogólové manko. To na ně bylo příliš, nebyli ani schopní vyvinout tlak, který by zaváněl vyrovnáním.

Sionkovu hlavičku zastavil na čáře Rajtoral a na víc už se čím dál tím víc zoufalejší domácí nezmohli. Fanozušci Sparty se tedy skandováním domáhali demise kouče Chovance...

Sparta Praha - Viktoria Plzeň 0:1 (0:0)
Branka: 60. Jiráček. Rozhodčí: R. Hrubeš - Kovařík, Moudrý. ŽK: Adiaba - Pavlík, Petržela, Limberský, Bystroň. Diváci: 7943.
Sparta: Blažek - Adiaba, Brabec, Řepka, Krob - Hoheneder (71. Hejda) - Sionko, Kucka (54. Vachoušek), Matějovský, Jeslínek (71. Kweuke) - Wilfried. Trenér Jozef Chovanec.
Plzeň: Pavlík - Rajtoral, Navrátil, Bystroň, Limberský - Rada - Petržela (85. Ševinský), Kolář, Horváth (78. Bakoš), Jiráček (66. Střihavka) - Rezek. Trenér Pavel Vrba.

Reklama

Související témata: